Ακριβή η δωρεάν επίδοση εξωδίκων

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Αυξάνεται η αμοιβή των δικαστικών επιμελητών σε απαγορευτικά για τους δανειολήπτες επίπεδα. Πλέον η αμοιβή ων δικαστικών επιμελητών για την επίδοση εξωδίκου ανέρχεται στα 35 ευρώ. Αυτό, προσαυξημένο με 23% ΦΠΑ(8,05 ευρώ) διαμορφώνεται πλέον στα 43,05 ευρώ. Για κάποιον δανειολήπτη που θέλει να επιδώσει εξώδικα σε δύο τράπεζες ίσως το κόστος να είναι εύκολο να καλυφθεί. Αν όμως κάποιος δανειολήπτης θέλει να επιδώσει εξώδικα σε τρεις ή παραπάνω τράπεζες και υπάρχουν δυο-τρεις εγγυητές, τότε το ποσό αυξάνεται ιδιαίτερα σε βαθμό που να γίνεται απαγορευτικό για κάποιον που δεν μπορεί να πληρώσει ούτε καν τη δόση του δανείου του.

Όμως ακόμα κι αν κάποιος δικαστικός λειτουργός ήθελε να βοηθήσει τον δανειολήπτη προτείνοντάς του κάποια μειωμένη αμοιβή, δεν μπορεί να το κάνει γιατί, όπως αναφέρεται στο έντυπο της έκθεσης επιδόσεως, «αναγραφόμενο ποσό διαφορετικό της νόμιμης ανά ζώνη αμοιβής συνιστά πειθαρχικό – φορολογικό αδίκημα». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο δανειολήπτης να χρειαστεί να απευθυνθεί σε κάποιον δικηγορικό σύλλογο και να ζητήσει δωρεάν νομική βοήθεια, ώστε να λάβει και δωρεάν βοήθεια δικαστικού επιμελητή. Σ’ αυτή τη περίπτωση όμως, οι δικαστικοί επιμελητές θα πρέπει να περιμένουν τέσσερις και πέντε μήνες μέχρι να πάρουν την αμοιβή τους.

Αυτό που συμβαίνει όμως όταν ένας δανειολήπτης απευθυνθεί σε δικηγορικό σύλλογο για να ζητήσει δωρεάν νομική βοήθεια, είναι να τον παραπέμψουν σε κάποιον δικαστή, ο οποίος και θα αποφασίσει αν ο συγκεκριμένος δανειολήπτης δικαιούται δωρεάν νομική βοήθεια και δωρεάν βοήθεια δικαστικού επιμελητή για επιδότηση εξωδίκου. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν ο δικαστής θ προλάβει να εκδώσει την απόφαση μέσα στις 15 μέρες που έχει περιθώριο ο δανειολήπτης να αντιπροτείνει μια νέα ρύθμιση στην πρόταση που του έχει κάνει ήδη η τράπεζα, ώστε να πάρει το πιστοποιητικό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και να μην βγάλει η τράπεζα το ακίνητό του σε πλειστηριασμό. Οπότε, ο δανειολήπτης μένει πάλι εκτεθειμένος και ακάλυπτος απέναντι στην τράπεζα, ενώ η δωρεάν νομική βοήθεια, στην ουσία, καταργείται.

Σ.Α. / Radio1d.gr