Χώρα με θανατική ποινή δεν έχει θέση στην ΕΕ

ΦΩΤΟ: N.ARVANITIDIS

ΦΩΤΟ: N.ARVANITIDIS

Για μια χώρα στην οποία ισχύει η θανατική ποινή δεν υπάρχει θέση στην ΕΕ, διεμήνυσε σήμερα το Βερολίνο, απαντώντας στις νεότερες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ερντογάν περί επαναφοράς της εσχάτης των ποινών.

Για τη γερμανική κυβέρνηση είναι σαφές ότι μια χώρα στην οποία ισχύει η θανατική ποινή δεν μπορεί να ανήκει στην ΕΕ. Αυτό διεμήνυσε σήμερα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος στο Βερολίνο Ούλρικε Ντέμερ. Υπενθυμίζεται ότι χθες και κατά την ογκώδη συγκέντρωση στην Κων/πολη υπέρ της δημοκρατίας, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν απέκλεισε για άλλη μια φορά την επαναφορά της εσχάτης των ποινών.

Χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Είναι σαφές, για μια χώρα στην οποία ισχύει η θανατική ποινή δεν υπάρχει θέση στην ΕΕ».

Η Ουλρίκε Ντέμερ παρέπεμψε μάλιστα στο 13ο συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο υπέγραψε και επικύρωσε η Τουρκία και το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2003. Το πρόσθετο αυτό πρωτόκολλο δεσμεύει τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης να καταργήσουν πλήρως τη θανατική ποινή, όπως είπε.

Σταϊνμάγερ: Δεν τίθεται θέμα άρσης της βίζας

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε σήμερα και ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών Φόλκερ Κάουντερ: «Εάν η Τουρκία αποφασίσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, αυτό θα συνιστούσε αναμφίβολα παραβίαση μιας κόκκινης γραμμής».

Την ίδια ώρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα άρσης της βίζας για τους τούρκους υπηκόους. «Η απελευθέρωση της βίζας θα υπάρξει όταν θα έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν. Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει προς το παρόν», τονίζει ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην αυριανή έκδοση της Bild.

Πηγή: Deutsche Welle