Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά συνομιλεί με τον Θάνο Λούδο, δημοπράτη – σύμβουλο έργων τέχνης. “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” 4/4/2019, www.radio1d.gr

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και Θάνος Λούδος, “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” www.radio1d.gr

Καλεσμένος Θάνος Λούδος. Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, 19:0021:00, “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”. Μια εκπομπή λόγου και τέχνης μετά μουσικής που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ζωντανά στο www.radio1d.gr.

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και Θάνος Λούδος, “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” www.radio1d.gr

Θάνος Λούδος: Με καταγωγή από το Τυχερό Έβρου, γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1993 και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τέχνη, το Δίκαιο και την Οικονομία (MA in Art, Law and Economy – Διπλωματική: An economic analysis of the auction market for Greek art) και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Master in Business Administration – αναμένεται το 2020) στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Είναι σύμβουλος τέχνης, δημοπράτης και έμπορος έργων τέχνης, διοργανώνει εκθέσεις, δημοπρασίες έργων τέχνης και προωθεί έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών σε συλλέκτες στο εξωτερικό. Συνεργάζεται με τον Ελληνοαμερικανό έμπορο έργων τέχνης κύριο Τάκη Ευσταθίου, ο οποίος είναι σύμβουλος του. Επίσης συνεργάζεται αποκλειστικά με την KAPUDAG GALLERY που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσφατα, έχει συνεργαζόταν ως Head of Operations (2018) με Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair που διοργανώνει η ΔΕΘ HELEXPO με τον Παντελή Τσάτση. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως διευθυντής σε γκαλερί σύγχρονης τέχνης, επίσης έχει διοργανώσει με επιτυχία πολλές δημοπρασίες, με πρόσφατη την φιλανθρωπική δημοπρασία έργων τέχνης που έλαβε χώρα στην 3η Art Thessaloniki για την στήριξη του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας με ποσοστό επιτυχίας 96%. Είναι εξειδικευμένος στην μοντέρνα και σύγχρονη Ελληνική τέχνη, στα έπιπλα 19ου αιώνα, στα φιλελληνικά αντικείμενα, στα επιτραπέζια γαλλικά ρολόγια και μπορεί να πραγματοποιήσει γενικές εκτιμήσεις (general valuations αντικών και έργων τέχνης), private sales, καταλογράφιση συλλογών και δημοπρασίες για φιλανθρωπικούς ή εμπορικούς σκοπούς, έχοντας συντονίσει και διεξάγει περισσότερες από 10 επιτυχημένες δημοπρασίες με υψηλά ποσοστά πωλήσεων. Έχει συμμετέχει ως ομιλητής σε συνέδρια και ημερίδες με θέματα Τέχνη και Οικονομία, Τέχνη και Επενδύσεις και άλλα. Επίσης έχει πραγματοποιήσει σεμινάριο με θέμα The Auction Business για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Art Law and Arts Management του International Hellenic University.”

Τι σημαίνει σύμβουλος τέχνης;Ο όρος σύμβουλος τέχνης στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένος καθώς δεν υπάρχει εξειδίκευση αλλά ούτε πολλά ιδιωτικά μουσεία, ιδρύματα, οίκοι δημοπρασιών και γενικά δεν πραγματοποιείται εμπόριο έργων τέχνης σε υψηλό επίπεδο για να υπάρχει ο ρόλος του συμβούλου. Προσωπικά μου αρέσει να χρησιμοποιώ τον όρο σύμβουλος τέχνης όταν με ρωτάνε με τι ασχολείσαι καθώς το έμπορος έργων τέχνης δεν μου ακούγεται τόσο καλά! Η δουλειά ενός συμβούλου τέχνης είναι να συμβουλεύει καλλιτέχνες και συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα. Έχει εξειδικευτεί και μπορεί να λειτουργήσει και ως ο μεσάζοντας για τις αγορές και πωλήσεις έργων τέχνης.

Τι σημαίνει δημοπράτης;Ο δημοπράτης είναι αυτός που διευθύνει μια δημοπρασία, είναι αυτός που κρατάει το σφυρί και δέχεται τις προσφορές ή «χτυπήματα» όπως τα αποκαλούμε. Φυσικά δεν υπάρχει full time job δημοπράτης, όλοι που διεξάγουμε δημοπρασίες κάνουμε παράλληλα και άλλα πράγματα, είμαστε εξειδικευμένοι σε τομείς (όπως για παράδειγμα Ελληνική τέχνη). Γενικά ο ρόλος του δημοπράτη είναι πολύ δύσκολος, απαιτεί μεγάλη εξάσκηση και ταλέντο καθώς πρέπει παράλληλα να είναι συγκεντρωμένος και να ζητάει σωστά τις προσφορές και παράλληλα να είναι performer, καθώς η δημοπρασία είναι performance. Ένας καλός δημοπράτης μπορεί να ανεβάσει ένα έργο ακόμη και 10% περισσότερο!

Η διαδικασία της δημοπρασίας αποτελεί μια πολύ καλή μέθοδο για την πώληση έργων τέχνης, για την αναγνώριση της αξίας τους στην πραγματική αγορά. Ο τρόπος δημοπρασίας που χρησιμοποείται για δημοπρασίες τέχνης σύμφωνα με τα πρότυπα των μεγάλων οίκων δημοπρασιών της Αγγλίας είναι η δημοπρασία Αγγλικού τύπου. Όπου ένα έργο τέχνης έχει μια τιμή εκκίνησης και τα χτυπήματα αυξάνουν αυτή την τιμή. Νικητής είναι αυτός που θα έχει «βγάλει εκτός» όλους τους αντιπάλους του, αυτούς δηλαδή που θέλουν να αποκτήσουν το έργο! Γίνονται όλα φανερά, σε μια στιγμή και συνήθως υπάρχουν τρομερές ευκαιρίες, όμως συμβουλεύουμε τους νέους αγοραστές να είναι προσεκτικοί για να μην παρασυρθούν απο τον ρυθμό της δημοπρασίας και καταλήξουν να πληρώσουμε κάτι πολύ περισσότερο από όσο εκτιμάται. Φυσικά στα έργα τέχνης η εκτίμηση είναι μια απλά γνώμη (των ειδικών), βλέπουμε πολλές φορές έργα τέχνης να πωλούνται πολύ περισσότερο. Χθες διάβασα πως ένα έργο του διάσημου καλλιτέχνη σύγχρονης τέχνης KAWS ενώ είχε ως μέγιστη εκτίμηση το ένα εκατομμύριο $ έκλεισε τελικά στα 14,8 εκατομμύρια $ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Hong Kong, σημειώνοντας ρεκόρ για τον καλλιτέχνη. Μπορούν να δωθούν πολλά ακόμη παραδείγματα ρεκόρ όπως το έργο Salvador Mundi του Leonardo Da Vinci που δημοπρατήθηκε απο τον Οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη και έσπασε κάθε ρεκόρ ως το υψηλότερο έργο τέχνης που έχει πωληθεί ποτέ!!! Φυσικά οι ειδικοί του οίκου (specialists) δεν είχαν προσθέσει τιμή εκτίμησης καθώς είναι κάτι τόσο σπάνιο που δεν μπορείς να ξέρεις που θα φτάσει! Μπορεί να γίνει ανάλυση (τι ειναι δημοπρασία, πως μπορεί κάποιος να συμμετέχει κτλ.).

Τι σημαίνει έμπορος έργων τέχνης; O έμπορος έργων τέχνης είναι αυτός που μεσολαβεί για να πωληθούν τα έργα τέχνης, είτε μέσω εκθέσεων που διοργανώνει ή με private sales στους συλλέκτες που συνεργάζεται. Το εμπόριο έργων τέχνης έχει αλλάξει ριζικά, πλέον μεγάλο μέρος των πωλήσεων πραγματοποιείται σε Art Fairs που συμμετέχει μια γκαλερί, όπου οι πωλήσεις αποτελούν στατιστικά το δεύτερο σε ποσοστό έσοδο μιας γκαλερί (υπολογίζεται σε ένα ποσοστό περί το 30-40%) με πρώτο τις πωλήσεις εντός της γκαλερί (σε εκθέσεις κτλ). Αποτελεί πολύ μεγάλο έσοδο καθώς μια Art Fair διαρκεί συνήθως 4 ημέρες ενώ οι εκθέσεις διαρκούν περίπου 1 μήνα. Πλέον με το internet και με online πλατφόρμες πραγματοποιούνται και πολλές πωλήσεις με αυτούς τους τρόπους.

Αγαπημένο βιβλίο; Αγαπημένα μου βιβλία είναι οι κατάλογοι δημοπρασιών για να μπορώ να ενημερώνομαι για όλες τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά έργων τέχνης, αλλά αν πρέπει να πω ένα βιβλίο που με άγγιξε και μου άλλαξε την οπτική είναι το Collecting Contemporary του Taschen (Τάσεν).

Αγαπημένη κινηματογραφική ταινία; Μου αρέσει πολύ να βλέπω ταινίες αλλά προτιμώ τις ιστορικές με πραγματικά γεγονότα από 19ο αιώνα και πίσω. Δεν μπορώ να σκεφτώ μια είναι πολλές, κυρίως όμως βλέπω σειρές στο Netflix.

Αγαπημένος πίνακας ή άλλο έργο τέχνης; Είναι σαν να ρωτάς έναν αλκοολικό τι ποτό προτιμάει, μου αρέσουν πάρα πολλά έργα! Ποτέ δεν μπορώ να έχω αρκετά, μάλλον κάνω αυτή τη δουλειά για να αγοράζω περισσότερα έργα τέχνης ή να έρχομαι σε επαφή με αυτά.

Αγαπημένη χώρα ή πόλη;Λατρεύω το Λονδίνο για ευνόητους λόγους! Είναι η πρωτεύουσα του εμπορίου τέχνης και των δημοπρασιών, εκεί ξεκίνησαν όλα. Το έχω επισκεφτεί αμέτρητες φορές και όλο θέλω να μένω περισσότερο. Θα ήθελα να ζήσω στο Λονδίνο για μερικά χρόνια.

Παρακολουθείστε όλη τη συνέντευξη και ενημερωθείτε για τον αείμνηστο Λευκάδιο Χερν και την ιστορία του στο βίντεο της εκπομπής “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” που ακολουθεί, ζωντανά με τη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και τον Θάνο Λούδο!

Η συνέντευξη του Θάνου Λούδου στη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά.

Η εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τη διαδικτυακή συχνότητα www.radio1d.gr, με ταυτόχρονη live αναμετάδοση από τη σελίδα της στο facebook @diavazontasmetisissy και  παράλληλη αρχειοθέτηση της, ολόκληρη αλλά και τμηματικά ανά συμμετέχοντα, για περαιτέρω παρακολούθηση, αξιοποίηση και χρήση στο ομώνυμο κανάλι youtube.  Επιπλέον, πλήρες άρθρο / δελτίο τύπου / ειδικό αφιέρωμα δημοσιεύονται στην ομώνυμη στήλη της εκπομπής «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» στο portal του www.radio1d.gr, όπου μέσα από μια δημοσιογραφική στήλη στην υπηρεσία των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, παρουσιάζονται «Πρόσωπα και Πρότυπα».

«Διαβάζοντας με τη Σίσσυ», η διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή λόγου και τέχνης του Ράδιο Έναντιwww.radio1d.gr, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, κάθε Πέμπτη 19:00-21:00, ένα γλωσσικό και μουσικό ταξίδι μέσα από τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό, σε μια διαρκή αναζήτηση αισθητικής κουλτούρας.

Διαβάζουμε αγαπημένα λογοτεχνικά βιβλία. Φιλοξενούμε φίλους ακροατές. Παρουσιάζουμε καλλιτεχνικά δημιουργήματα των καλών τεχνών και των εφαρμοσμένων. Συζητούμε για έργα πολιτισμού. Στρώνουμε το μουσικό χαλί και πετούμε στο διαδικτυακό αέρα – του www.radio1d.gr – σε ένα κυνήγι αναζήτησης μιας αισθητικής κουλτούρας. Φιλοξενούμενοι μας είναι ακροατές, αναγνώστες, θεατές, καλλιτέχνες, δημιουργοί και εκπρόσωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού.

Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε στην εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας φιλοξενήσουμε στο ευχάριστο στούντιο της εκπομπής, να συζητήσουμε για αγαπημένα βιβλία και έργα τέχνης που σας συγκινούν, αλλά και να παρουσιάσουμε το δικό σας έργο και την καλλιτεχνική – πολιτιστική δράση σας.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας με απευθείας μήνυμα στη σελίδα μας στο messenger, με email στο diavazontasmetisissy@gmail.com, είτε στέλνοντας βιβλία, δείγματα έργων, επιστολές κ.ο.κ. στα ακόλουθα στοιχεία: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Ράδιο Έναντι (Radio1d), Δωδεκανήσου 10Β, τ.κ. 54626 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 38 73 22. Για την εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ».