Η Σωτηρία Στράτη “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” για τέχνες, πολιτισμό, γαστρονομία και την Οικογενειακή Ζωή γύρω από το Τραπέζι.

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και Σωτηρία Στράτη, “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, www.radio1d.gr.

Την Πέμπτη 14/4/2019 στην εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” 19:00-21:00, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, φιλόλογος – συγγραφέας, στη διαδικτυακή ραδιοφωνική συχνότητα του www.radio1d.gr, καλεσμένη στο πρώτο μέρος της εκπομπής ήταν η Σωτηρία Στράτη. Ας την γνωρίσουμε καλύτερα:

Σωτηρία Στράτη: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη, όπου ζω μέχρι και σήμερα. Είμαι Τεχνολόγος τροφίμων με μεταπτυχιακό στην διοίκηση επιχειρήσεων. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Ασχολήθηκα με την γευσιγνωσία οίνων και τροφίμων, τόσο σε σεμινάρια, όσο και στην καθημερινότητα, λόγω μιας έμφυτης ανάγκης αναζήτησης στον κόσμο των γεύσεων. Είμαι δημιουργός του blog “the toothpick” (sotiriastrati.blogspot.gr), ενώ έχω γράψει έναν οδηγό κρασιών με τίτλο «Πως να σκοτώσετε τον sommelier σας» (εκδόσεις Ζήτη) και το δίγλωσσο βιβλίο από τις εκδόσεις Θερμαϊκός “Ωδή στη Γεύση” . Η καταγωγή μου έχει συνδυάσει τόσο τον Πόντο της Μικράς Ασίας και το Κατερλί, όσο και την Βόρειο Ήπειρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πληθώρα γευστικών ερεθισμάτων που αναμφίβολα βοήθησε στην έφεση μου προς την γαστρονομία.

 • Πηγές έμπνευσης; Γιατί γράφεις; Νομίζω ότι αγαπώ να τρώω! Αγαπώ να δοκιμάζω! Να πιάνω τις διαφορετικές πτυχές μιας μπουκιάς, ή μιας γουλιάς! Γράφω μάλλον, γιατί, κάποιες φορές,  δεν μπορώ να κάνω αλλιώς! Νοιώθω μια ανάγκη να μοιραστώ κάτι, και αυτή είναι μια προσωπική κίνηση.
 • Πρότυπα που θαυμάζεις ή αποστρέφεσαι;
 • Γενικά είμαι στην ηλικία που είμαι, λίγο πολύ έχω απομυθοποιήσει την έννοια του προτύπου. Τα πρότυπα των νιάτων μας που μας έκαναν να δακρύσουμε με το μεγαλείο τους, όπως ο Ελύτης ή ο Χατζηδάκης δεν μπορούν παρά να μείνουν για πάντα αναντικατάστατοι! Τώρα πλέον, υπάρχουν άνθρωποι που θαυμάζω πολύ σε διάφορα πεδία, κυρίως για το ανοιχτό μυαλό τους, την σκληρή δουλειά τους και την ταυτόχρονα μεγαλειώδη και ανεπιτήδευτη μετριοφροσύνη τους. Γενικά θαυμάζω την δύναμη και την ειλικρίνεια της προσπάθειας, γιατί δυστυχώς πολλές φορές προβάλλονται πρότυπα χωρίς πραγματική αξία.
 • Ποιος ο ρόλος του φαγητού στην οικογένεια;Νομίζω πως η σημασία του φαγητού στην οικογένεια είναι καθοριστική. Δεν είναι μόνο η νοστιμιά του σπιτικού φαγητού, οι μνήμες των μυρωδιών και των ήχων της κουζίνας, η ζεστασιά του φούρνου που μπορούν να γίνουν σημάδι αναφοράς για ένα παιδί. Είναι και η οικογενειακή συνάθροιση, οι κουβέντες, τα γέλια, τα μούτρα και οι παρατηρήσεις, οι διαφωνίες αλλά και τα αστειάκια που μοιράζονται πιο χαλαρά στο φαγητό και κάνουν τα χνώτα των γονιών και των παιδιών να μπλέκουν και τις καρδιές τους να συνδένονται.
 • Αγαπημένο Φαγητό; Τι να πω; Θέλω να τα φάω όλα! Και το φιλέτο, και το χαβιάρι, και το ξιδάτο χταποδάκι, και το τουρσί, και την ρεβιθάδα. Μου είναι αδύνατο να διαλέξω!
 • Αγαπημένο Γλυκό; Το ganache σοκολάτας, δίχως αμφιβολία! Καταρχήν έχει σοκολάτα, και θα μπορούσα να σταματήσω εδώ , αλλά επιπλέον έχει και ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι!
 • Αγαπημένη γεύση / μυρωδιά;Το βούτυρο χωρίς αμφιβολία! Κάνει τα πάντα καλύτερα και δεν είναι ποτέ αρκετό! Και στο τσιγάρισμα μυρίζει τέλεια!
 • Αγαπημένη πρώτη ύλη μαγειρικής; Αγαπώ να φτιάχνω φαγητά με μελιτζάνες! Ο πλούτος της σάρκας τους είναι συγκλονιστικός!
 • Αγαπημένο βιβλίο;Το κουκλόσπιτο της Jessie Burton είναι ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό.
 • Αγαπημένη κινηματογραφική ταινία; Διαχρονικά μου αρέσει το «match point» του Woody Allen γιατί μου θυμίζει αρχαία ελληνική τραγωδία, όπως και πολλά ακόμη έργα του, αλλά τα τελευταία χρόνια λατρεύω τις γαλλικές κωμωδίες όπως το «Για όλα φταίει το όνομα σου» και το «Τι σου κάναμε Θεέ μου».
 • Αγαπημένος πίνακας ζωγραφικής ή άλλο έργο τέχνης; Αγαπώ από παιδί τα έργα του Dali, αλλά αγαπημένο μου είναι «η πανσέληνος» του Μόραλη.
 • Αγαπημένο λουλούδι / φυτό; Μου αρέσουν οι κίτρινες τουλίπες, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνω με τα φυτά.
 • Αγαπημένη εικόνα / μνήμη;Να κάθομαι δίπλα στον παππού μου, φοβερός τύπος και αμετανόητος καλοφαγάς, και να ακούω τις διάφορες ιστορίες που μου έλεγε!
 • Αγαπημένο προσωπικό αντικείμενο; Τα μαντήλια μου, που τα προσέχω και τα φοράω με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά!

Τι είναι κατά τη γνώμη σου και Που κρύβεται ο Πολιτισμός και που η Αισθητική Κουλτούρα; Πιστεύω ότι ο πολιτισμός και η αισθητική κουλτούρα βρίσκονται παντού γύρω μας. Φυσικά αναγνωρίζεται εύκολα σε βιβλία, πίνακες, μουσική, αλλά μπορεί κανείς να το διακρίνει και στον τρόπο που κινούμαστε, ντυνόμαστε, καθόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Και σε αυτούς τους τομείς ο πολιτισμός έχει υποστεί μεγάλες απώλειες.

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη συνέντευξη – παρουσίαση της Σωτηρίας Στράτη στη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και στην εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” στο Ράδιο Έναντι, από το παρακάτω βίντεο youtube:

Η εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τη διαδικτυακή συχνότητα www.radio1d.gr, με ταυτόχρονη live αναμετάδοσηαπό τη σελίδα της στο facebook @diavazontasmetisissy και  παράλληλη αρχειοθέτηση της, ολόκληρη αλλά και τμηματικά ανά συμμετέχοντα, για περαιτέρω παρακολούθηση, αξιοποίηση και χρήση στο ομώνυμο κανάλι youtube.  Επιπλέον, πλήρες άρθρο / δελτίο τύπου / ειδικό αφιέρωμα δημοσιεύονται στην ομώνυμη στήλη της εκπομπής «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» στο portal του www.radio1d.gr, όπου μέσα από μια δημοσιογραφική στήλη στην υπηρεσία των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, παρουσιάζονται «Πρόσωπα και Πρότυπα».

«Διαβάζοντας με τη Σίσσυ», η διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή λόγου και τέχνης του Ράδιο Έναντιwww.radio1d.gr, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, κάθε Πέμπτη 19:00-21:00, ένα γλωσσικό και μουσικό ταξίδι μέσα από τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό, σε μια διαρκή αναζήτηση αισθητικής κουλτούρας.

Διαβάζουμε αγαπημένα λογοτεχνικά βιβλία. Φιλοξενούμε φίλους ακροατές. Παρουσιάζουμε καλλιτεχνικά δημιουργήματα των καλών τεχνών και των εφαρμοσμένων. Συζητούμε για έργα πολιτισμού. Στρώνουμε το μουσικό χαλί και πετούμε στο διαδικτυακό αέρα – του www.radio1d.gr – σε ένα κυνήγι αναζήτησης μιας αισθητικής κουλτούρας. Φιλοξενούμενοι μας είναι ακροατές, αναγνώστες, θεατές, καλλιτέχνες, δημιουργοί και εκπρόσωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού.

Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε στην εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας φιλοξενήσουμε στο ευχάριστο στούντιο της εκπομπής, να συζητήσουμε για αγαπημένα βιβλία και έργα τέχνης που σας συγκινούν, αλλά και να παρουσιάσουμε το δικό σας έργο και την καλλιτεχνική – πολιτιστική δράση σας.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας με απευθείας μήνυμα στη σελίδα μας στο messenger, με email στο diavazontasmetisissy@gmail.com, είτε στέλνοντας βιβλία, δείγματα έργων, επιστολές κ.ο.κ. στα ακόλουθα στοιχεία: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Ράδιο Έναντι (Radio1d), Δωδεκανήσου 10Β, τ.κ. 54626 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 38 73 22. Για την εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ».