Η Χριστίνα Μιχαλοπούλου “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, από τον φωτορεαλισμό στο σκοτεινό δωμάτιο με τη Μαργαρίτα Καραπάνου.

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και Χριστίνα Μιχαλοπούλου-Φιλιπποπούλου, radio1d.gr

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, στο δεύτερο μέρος της εκπομπής “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” 20:00-21:00, καλεσμένη ήταν η Χριστίνα ΜΙχαλοπούλου-Φιλιπποπούλου, καλλιτέχνης, ζωγράφος, επιχειρηματίας και marketer. Μαζί ξεκινήσαμε το ταξίδι μας από τον Paul Valéry, τον Patrick Caulfield, τον Gerhard Richter, την Alyssa Monks, τη Jenny Saville και τον Alex Kanevsky, στην Elena Ferrante, τη Μαργαρίτα Καραπάνου, τον Gabriele D’ Annunzio, τον Freud και από εκεί στη Μικρά Αγγλία και το Moulin Rouge. Παράλληλα μιλήσαμε για Parsifal, Κυανοπώγων, Double και Αραβικά Λιβάνια. Μουσική επένδυση Albinoni, Piazzola, Bach, Puccini, Billie Holiday και Vagner.

Χριστίνα Μιχαλοπούλου – Φιλιπποπούλου: Ζωγράφος, επιχειρηματίας, μητέρα, σύζυγος, μα πάνω από όλα μια ευγενική και ανήσυχη καλλιτεχνική φύση. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, Πτυχιούχος Marketing του KING’S COLLEGE UNIVERSITY OF LONDON – ICBS, Γραμμικό αρχιτεκτονικό και ελεύθερο σχέδιο: 6ετής φοίτηση στις σχολές Ψαράκης, Παπιώτης και Εργαστήρι. Με μεγάλη εργασιακή εμπειρία στο χώρο των media και τον τομέα marketing & επικοινωνίας μέσα από θέσεις ευθύνης. Ιδιοκτήτρια της γκαλερί / χώρου τέχνης ΔΕΚΑ5/ΕΝΔΕΚΑ Art Space στην Καλαποθάκη 13. Ιδιοκτήτρια του διαδικτυακού καταστήματος, Happyrooms.gr με Αντικείμενο:Χειροποίητα, ζωγραφιστά είδη βάφτισης, Παιδικές τοιχογραφίες & παιδικοί πίνακες, διακόσμηση παιδικών δωματίων και ζωγραφιστά, χειροποίητα παιδικά έπιπλα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και σε διεθνείς ψηφιακές εκθέσεις και έχει τιμηθεί και βραβευθεί: Αναφορές για το έργο της και συνεντεύξεις κυκλοφορούν σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και περιοδικά τέχνης.


Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και Χριστίνα Μιχαλοπούλου-Φιλιπποπούλου, radio1d.gr

Γιατί ζωγραφίζεις; Για αν δεν ζωγραφίζω δεν μπορώ να αντιμετωπίσω την ζωή. Είναι δύσκολη. Η ζωγραφική την κάνει πιο εύκολη.

Από πότε μπήκε η ζωγραφική στη ζωή σου; Υπήρχε πάντα κάπου αλλά για πολλά χρόνια, προσπαθούσα να την κρατήσω σε απόσταση από μένα, από την καθημερινότητά μου. Είχαμε μία σχέση από εκείνες τις ατυχείς ερωτικές που δεν έχουν καλό timing, που από φόβο δεν εκδηλώνονται ποτέ. Μόνο πολύ πρόσφατα κάναμε το βήμα και αφεθήκαμε σε αυτή.

Πηγές έμπνευσης; Πρότυπα; Τα έργα μου είναι κυρίως ανθρωποκεντρικά. Μου αρέσει να ζωγραφίζω μορφές, σώματα, δέρματα, σάρκα. Οι υφές τους, οι ρυτίδες, οι γραμμές, οι ουλές με γοητεύουν πολύ. Μου αρέσει να τις τοποθετώ σε σουρεαλιστικά, ποπ ή αφαιρετικά περιβάλλοντα. Είναι πολλοί οι ζωγράφοι που με εμπνέουν και με στοιχειώνουν, όπως ο Patrick Caulfield για τα ποπ περιβάλλοντά του,ο  Gerhard Richter για τις παρανοϊκή ταλάντωσή του ανάμεσα σε abstract και φωτορεαλισμό, η Alyssa Monks για τις ρεαλιστικά ασφυκτικές, υδάτινες μορφές της, η Jenny Saville για τις βίαια διάφανες υφές του δέρματος, ο Alex Kanevsky για τον τρόπο που εμπλέκει σώμα και περιβάλλον σε μία αίσθηση ύπνωσης και η λίστα είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσα να μιλάω για πάντα….

Προτίμηση σε υλικά που χρησιμοποιείς; Χρησιμοποιώ ακρυλικά και λάδια σε καμβάδες.

Ζωγραφίζεις ελεύθερα – αυθόρμητα ή και κατά παραγγελία; Για μένα, αυθόρμητα. Για τους άλλους, κατά παραγγελία. Όταν ξεκινάω να κάνω κάτι για μένα, η διαδικασία δεν είναι διαυγής και η διαδρομή καθόλου οικεία. Κάθε φορά προκύπτει στην πορεία. Το αποτέλεσμα σχεδόν δεν με αφορά. Όταν λαμβάνω μία παραγγελία, η διαδικασία είναι αντίστροφη, με ορίζει ο προορισμός, εστιάζω στον καλύτερο δρόμο για να τον προσεγγίσω.

Θεματολογία Έργων; Τα έργα μου είναι κυρίως εσωτερικές φωνές. Είναι γένους θηλυκού. Ακόμη και όταν η κύρια μορφή δεν είναι γυναικεία, η ουσία είναι πάντα θηλυκή. Στις συνθέσεις μου εκφράζονται φόβοι, φθορά, ο χρόνος, πληγές, η δύναμη και  αδυναμία της γυναίκας.

Αγαπημένο χρώμα; Οποιοδήποτε χρώμα μία δεδομένη στιγμή μπορεί να εκφράσει το συναίσθημά μου είναι το αγαπημένο μου, στο σύγχρονό του.


Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και Χριστίνα Μιχαλοπούλου-Φιλιπποπούλου, radio1d.gr

Αγαπημένο βιβλίο; Δύσκολη ερώτηση. Έχω ερωτευθεί πολλά βιβλία και πολλές φορές εξίσου έντονα. Με δυσκολία, θα ξεχωρίσω, ίσως, από τους πιο σύγχρονους, την τετραλογία της Φεράντε αλλά και τις Μέρες Εγκατάλειψής της ιδίας.   Το «Ναι» της Μαργαρίτας Καραπάνου αλλά και το «Μαμά», και από τους πιο κλασικούς,  σίγουρα την Ηδονή του GabrieleD’ Annunzio και την Παιδική Ανάμνηση του Ντα Βίντσι (Φρόυντ), αλλά και το Τρυφερή είναι η νύχτα (Φιτζέραλντ).

Αγαπημένη κινηματογραφική ταινία; Και πάλι πολλοί οι τίτλοι, ένα χάος στο μυαλό μου, θα προσπαθήσω να ξεχωρίσω κάποιους όπως: το Μουλέν Ρουζ,την πρόσφατη μεταφορά της Καρένινα, το Μοιραίο Πάθος, Ένας Ονειρεμένος Γάμος, Περηφάνια και Προκατάληψη, Μεγάλες Προσδοκίες και το Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη.

Αγαπημένο θεατρικό έργο  – παράσταση; Από αυτές που έχω δει τα τελευταία χρόνια, με συγκλόνισε ο απόδοση του Parsifal από την Metropolitan Opera. Θυμάμαι επίσης τον εκπληκτικό Κυανοπώγων του Ρήγου και τον Σωσία (The Double) του Ντοστογιέφσκυ από τον ταλαντούχο Αρη Σερβετάλη.

Αγαπημένο προσωπικό αντικείμενο; Δεν έχω, ούτε από ότι θυμάμαι είχα ποτέ. Δεν δένομαι με αντικείμενα, μόνο με πλάσματα εν ζωή.

Αγαπημένη μυρωδιά ή άρωμα; Η μυρωδιά του γιού μου, κι ας αλλάζει και εξελίσσεται διαφορετικά κάθε χρόνο. Η μυρωδιά αγάπης της μαμάς μου. Τα αραβικά λιβάνια του αδερφού μου. Η αγκαλιά του άντρα μου.

Αγαπημένη γεύση; Σοκολάτα, αβοκάντο και τηγανιτές πατάτες! Ακόμη και όλα μαζί!

Αγαπημένη αίσθηση; Της ελευθερίας του χρόνου. Του δυνατού, αλμυρού ανέμου στο πρόσωπο. Της ζέστης του ήλιου τις χειμωνιάτικες μέρες.

Αγαπημένα τραγούδια; Τραγούδια όχι τόσο, κομμάτια άπειρα. Αν πρέπει να ξεχωρίσω τέσσερα, θα έλεγα το Adagio (G Minor) του Albinoni -πάντα κλαίω-, η 2η σουίτα για τσέλο του Μπαχ – πάντα με ταξιδεύει – , ο χειμώνας από τις 4 εποχές του Piazzola – πάντα με κάνει να ερωτεύομαι –  και το These Foolish Things εκτελεσμένο από την Billy Holiday – με κάνει πάντα να πιστεύω ότι η ζωή είναι ωραία- .

Αγαπημένος τόπος; Αγαπώ το Λονδίνο, είναι για μένα το καταφύγιό μου, η απόδρασή μου, το μέρος που νοιώθω οικεία μετά από τόσο καιρό ενώ ακόμη καταφέρνει να διατηρεί την αίσθηση του ταξιδιού, του νέου.

Τι είναι για εσένα πολιτισμός; Οτιδήποτε εξελίσσεται, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να είμαστε ξεχωριστά πλάσματα. Οτιδήποτε συνδέει τους ανθρώπους σε μία ευγενή φύση, οι δομές, η τέχνη, η επιστήμη, η κοινωνία (στο θεωρητικό τους επίπεδο, δυστυχώς όχι στο εφαρμοσμένο).

Πως αντιλαμβάνεσαι εσύ την αισθητική κουλτούρα; Ως τον τρόπο που εκφράζει κάθε άνθρωπος την τέχνη στην ζωή του, συνδυάζοντας τον τρόπο που μεγάλωσε, αυτά που κουβαλάει στο dna του, αυτά που επέλεξε και αυτά που απέρριψε στην πορεία.

Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν νέο Έλληνα καλλιτέχνη; Να ζει για την τέχνη, να αφοσιωθεί, να φύγει από τα στενά όρια της εγχώριας αγοράς, να προσπαθήσει να επικοινωνήσει την τέχνη του όσο πιο γενναία και ειλικρινά μπορεί, απλώνοντας τα φτερά που πέρα από εκεί όπου νομίζει ότι φτάνουν.

Η πλήρης συνέντευξη της Χριστίνας Μιχαλοπούλου-Φιλιπποπούλου στη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, στην εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” στο www.radio1d.gr διαθέσιμη στο βίντεο που ακολουθεί:

Η εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τη διαδικτυακή συχνότητα www.radio1d.gr, με ταυτόχρονη live αναμετάδοση από τη σελίδα της στο Facebook και παράλληλη αρχειοθέτηση της, ολόκληρη αλλά και τμηματικά ανά συμμετέχοντα, για περαιτέρω παρακολούθηση, αξιοποίηση και χρήση στο ομώνυμο κανάλι youtube.  Επιπλέον, πλήρες άρθρο / δελτίο τύπου / ειδικό αφιέρωμα δημοσιεύονται στην ομώνυμη στήλη της εκπομπής «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» στο portal του www.radio1d.gr, όπου μέσα από μια δημοσιογραφική στήλη στην υπηρεσία των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, παρουσιάζονται «Πρόσωπα και Πρότυπα».

«Διαβάζοντας με τη Σίσσυ», η διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή λόγου και τέχνης του Ράδιο Έναντιwww.radio1d.gr, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, κάθε Πέμπτη 19:00-21:00, ένα γλωσσικό και μουσικό ταξίδι μέσα από τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό, σε μια διαρκή αναζήτηση αισθητικής κουλτούρας. Διαβάζουμε αγαπημένα λογοτεχνικά βιβλία. Φιλοξενούμε φίλους ακροατές. Παρουσιάζουμε καλλιτεχνικά δημιουργήματα των καλών τεχνών και των εφαρμοσμένων. Συζητούμε για έργα πολιτισμού. Στρώνουμε το μουσικό χαλί και πετούμε στο διαδικτυακό αέρα – του www.radio1d.gr – σε ένα κυνήγι αναζήτησης μιας αισθητικής κουλτούρας. Φιλοξενούμενοι μας είναι ακροατές, αναγνώστες, θεατές, καλλιτέχνες, δημιουργοί και εκπρόσωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού. Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε στην εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας φιλοξενήσουμε στο ευχάριστο στούντιο της εκπομπής, να συζητήσουμε για αγαπημένα βιβλία και έργα τέχνης που σας συγκινούν, αλλά και να παρουσιάσουμε το δικό σας έργο και την καλλιτεχνική – πολιτιστική δράση σας. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας με απευθείας μήνυμα στη σελίδα μας στο messenger, με email στο diavazontasmetisissy@gmail.com, είτε στέλνοντας βιβλία, δείγματα έργων, επιστολές κ.ο.κ. στα ακόλουθα στοιχεία: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Ράδιο Έναντι (Radio1d), Δωδεκανήσου 10Β, τ.κ. 54626 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 38 73 22. Για την εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ».

Ευχαριστούμε το αρτίστικο J&B Hair Salon, Πρασακάκη 2 – Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη για το hair styling!