Η Δρ. Όλια Βασιλάκη “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” Μοιράζεται Αναμνήσεις και Συναισθήματα για τη Θεσσαλονίκη που Αγαπά

Δρ. Όλια Βασιλάκη & Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” radio1d.gr

Ποια είναι η Όλια Βασιλάκη; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη μέσα στο βασικό αστικό πυρήνα. Με το θόρυβο, τις κόρνες των αυτοκινήτων, την πολυκοσμία τον παλμό της πόλης. Αυτή την πόλη αγαπώ τη ζωντανή. Είμαι μία γυναίκα με πολλά ενδιαφέροντα μία γυναίκα που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες.

Μεγάλη Εβδομάδα: Μια ανάμνηση από τα παιδικά σου χρόνια; Η πιο ισχυρή ανάμνηση από τη Μεγάλη εβδομάδα των παιδικών μου χρόνων είναι η εικόνα του Εσταυρωμένου. Με πιάνει ρίγος μόνο στη σκέψη να τον κοιτώ με τα παιδικά μου μάτια περιμένοντας τη λύτρωση του.

Πάσχα: Τι σημαίνει για εσένα; Ανθρώπινες και Κοινωνικές Προεκτάσεις. Το Πάσχα σημαίνει αγάπη, σημαίνει λύτρωση από τα πάθη. Η κοινωνική προέκταση είναι η επιστροφή στις ρίζες, στην οικογένεια και στην Ανάσταση των ψυχών.

Η σημασία της οικογένειας και πως τα ήθη και τα έθιμα περνούν μέσα από αυτή και σηματοδοτούν τη ζωή μας. Η σημασία της οικογένειας είναι η αρχή και το τέλος. Τα παιδικά χρόνια η παιδική αθωότητα που δε γυρνά που δεν πληρώνεται μας σημαδεύει για πάντα.

Πως είναι σήμερα η ζωή για μια γυναίκα επιστήμονα, επαγγελματία, πολιτικό, σύζυγο, μητέρα και ενεργό πολίτη; Κάθε ρόλος έχει την τέχνη του. Τρομακτικά προκλητική. Είναι ένα καθημερινό στοίχημα και δε θα χαρακτήριζα ως ρόλο αλλά ως θέση τις πολλαπλές ιδιότητες.

Η ζωή στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη διευκολύνει την καθημερινότητα σου; Περνάω καλά στην πόλη μου, προσπαθώ να περάσω καλύτερα. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Έχει η πόλη μας αισθητική;Θα επιμείνω στη λογική και στη φιλοσοφία μου. Έχουμε μία πόλη έργο τέχνης και ψάχνουμε τη γκαλερί που θα το φιλοξενήσει.

Ο πολιτισμός είναι συνυφασμένος με την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης; Απόλυτα. Η πόλη σε καλεί να την αναζητήσεις να την περπατήσεις να την ανακαλύψεις. Είναι γεμάτη προτάσεις και κρυφά σημεία πολιτισμού.

Ένας αγαπημένος καλλιτέχνης ή έργο τέχνης. Αγαπημένο έργο τέχνης ο Λευκός Πύργος και Οι Μαγεμένες.

Ένα αγαπημένο βιβλίο. Οι Άθλιοι του Ουγκώ. Το κυνηγητό ενός καλού ανθρώπου το μίσος απέναντι στον Αγιάννη. Όλοι έχουμε τον Ιαβέρη μας (ο επιθεωρητής).

Μια αγαπημένη κινηματογραφική ταινία ή ένα αγαπημένο θεατρικό έργο; Η Πολίτικη Κουζίνα μου θυμίζει τις ευχάριστες αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων τις μυρωδιές τα πρώτα σκιρτήματα.4

4 Αγαπημένα τραγούδια; Εθνικός Ύμνος, το πρώτο νανούρισμα που τραγούδησα στα παιδιά μου, τα ομαδικά τραγούδια που λέγαμε στην κατασκήνωση και λόγω της περιόδου τα εγκώμια.

Αν η ιατρός Όλια Βασιλάκη, αυτές τις Άγιες Μέρες, μπορούσε να κάνει ένα ιατρικό θαύμα και να το χαρίσει στον κόσμο ποιο θα ήταν αυτό; Ακούγεται κοινότυπο αλλά θα ήθελα να καταπολεμήσω αυτό το τέρας που λέγεται καρκίνος.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου, ο δρόμος που επέλεξες να περπατήσεις για να βοηθήσεις τον τόπο σου; Σχεδιάζω μαζί με άλλους κάνω κοινά σχέδια αλληλέγγυα. Για αυτό και είμαι Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό “Αλληλεγγύη” του Απόστολου Τζιτζικώστα, διότι σημαίνει Εγγύηση και Άλλος. Και έτσι έχω μάθει να λειτουργώ ως ενεργός πολίτης.

Δείτε ζωντανά στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη τη συνέντευξη – συζήτηση της Όλιας Βασιλάκη με τη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά στο radio1d.r “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”:

Δρ. Όλια Βασιλάκη & Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” radio1d.gr

Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου 2019, η εκλεκτή Δρ. Όλια Βασιλάκη, ιατρός – βιοπαθολόγος ήταν καλεσμένη στο πρώτο μέρος της ψηφιακής, ραδιοφωνικής εκπομπής, λόγου και τέχνης μετά μουσικής, “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, φιλόλογος – συγγραφέας. Μιλήσαμε για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα Ελληνικά έθιμα του Πάσχα και τη διαχρονική αξία που έχουν τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις για κάθε γενιά. Μοιραστήκαμε αναμνήσεις, έργα και στόχους με κέντρο τον βασικό αστικό πυρήνα της Θεσσαλονίκης. Συζητήσαμε για το χρώμα των ημερών, τις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό και την αισθητική κουλτούρα. Πολέμης, Βασιλάκης, Νικηφόρου, Λευκός Πύργος, Μαγεμένες, Άθλιοι, ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κουζίνα, Βίρβος, Εθνικός Ύμνος, Καρέλλη, Ελύτης, Λειβαδίτης, Νίκη Σαμοθράκης, Τσιρκινίδης, Kurosava, Virginia Wolf, Χατζόπουλος, Σπεράντσας, Σινόπουλος… δυνατά σημεία μεγάλης διαδρομής, σε ένα ταξίδι με εγκώμια, ύμνους, άσματα, μοιρολόγια, νανουρίσματα και ήχους συγκλονιστικούς. Γιατί η μουσική έχει τον τρόπο να μιλάει στα συναισθήματα… ακούμε και οι νότες μπαίνουν μέσα μας… ξυπνάνε τη χαρά, τον θυμό, τη θλίψη, τα όνειρα.


Δρ. Όλια Βασιλάκη & Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” radio1d.gr

Η εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» μεταδίδεται ζωντανά κάθε Πέμπτη 19:0021:00, μέσα από τη διαδικτυακή συχνότητα www.radio1d.gr, με ταυτόχρονη live αναμετάδοση από τη σελίδα της στο facebook @diavazontasmetisissy και παράλληλη αρχειοθέτηση ολόκληρη, αλλά και τμηματικά ανά συμμετέχοντα στο ομώνυμο κανάλι youtube. Επιπλέον, άρθρα, δελτία τύπου και αφιερώματα σχετικά με κάθε εκπομπή δημοσιεύονται στην ομώνυμη στήλη της εκπομπής «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» στο portal του www.radio1d.gr, μια δημοσιογραφική στήλη στην υπηρεσία των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, με εκπαιδευτικό, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Παρουσιάζονται Πρόσωπα – Πρότυπα γιατί “Γνωρίζω τον Άνθρωπο και Επιλέγω τον Πολιτικό μου”! Δηλώσεις συμμετοχής με email στο: diavazontasmetisissy@gmail.com


Δρ. Όλια Βασιλάκη & Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” radio1d.gr