Η Νικόλ Τελιορίδου “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” Οραματίζεται Ένα Καλύτερο Αύριο για τη Νέα Γενιά

Νικόλ Τελιορίδου και Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά: “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” radio1d.gr

Ελεύθερο Βιογραφικό σημείωμα: Γεννήθηκα στη Γερμανία αλλά μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη όπου ζω και δραστηριοποιούμαι. Είμαι μητέρα δυο αγοριών του Εμμανουήλ και του Ευθύμιου και είμαι Καθηγήτρια Αγγλικής. Επίσης, πραγματοποίησα σπουδές στο Πολιτικό τμήμα της Νομικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλάω 4 γλώσσες, ανάμεσα τους τη Σερβική και Αλβανική. Είμαι μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Εξυπηρέτησης Μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης «Οι Φίλιπποι».

Το 2006 το μεγαλύτερο όνειρο μου έγινε πραγματικότητα και άνοιξα το δικό μου Κέντρο Ξένων Γλωσσών στις Συκιές το οποίο διατηρώ ακόμα και σήμερα. Ενώ τα πρώτα μου χρόνια ως ελεύθερη επαγγελματίας συνέπεσαν με την έλευση της οικονομικής κρίσης, κατάφερα να αναπτύξω την επιχείρηση. Θέλω λοιπόν τα βιώματα μου ως νέα επαγγελματίας στην Ελλάδα της κρίσης να τα χρησιμοποιήσω για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες για όλους τους συναδέλφους που πασχίζουν να επιβιώσουν σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον.

Η συνεχής δίψα για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για τη νέα γενιά είναι η δική μου πηγή ενέργειας. Αν βλέπω κάτι που θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει, νιώθω ότι πρέπει να κάνω κάτι γι αυτό, όχι απλά να κάθομαι να κοιτάω. Βαρέθηκα να μαδάω τη μαργαρίτα για να δω αν θα γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν στο δήμο μας, στην πατρίδα μας. Μια αληθινή αλλαγή δεν έγινε πατώντας στα σίγουρα και τα εύκολα. Η απογοήτευση και η κριτική από μόνη της, δεν αλλάζει κάτι. Αποφάσισα να μπω λοιπόν σε αυτή τη μάχη, στο πλευρό του Ηλία Ζάχαρη με το συνδυασμό “Κοινωνική Συνεργασία”, ως Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Συκεών (Αγ. Παύλος – Νεάπολη – Συκιές), σταθερή στις αρχές και τις αξίες μου, για να δουλέψω σκληρά για τις αλλαγές που χρειάζεται ο δήμος μας. Για όλα αυτά τα αυτονόητα που συζητάμε στις γειτονιές με τους φίλους μας και δεν γίνονται ποτέ, γιατί πάντα είναι χρήσιμες οι συζητήσεις με αυθεντικούς ανθρώπους που ξέρουν την γειτονιά τους σαν την παλάμη του χεριού τους, έτσι ώστε να με βοηθήσουν να γίνω η φωνή όσων ζητούν ανανέωση. Πήρα την απόφαση να μην αναθέσω την ευθύνη αλλά να τη αναλάβω, χωρίς να μετατρέψω σε σύνθημα την αγωνία και το όραμα των δημοτών, συνεχίζοντας να λέω όσα σκέφτομαι και να πράττω όσα λέω, γιατί πιστεύω ότι η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους που δεν χρειάζονται την πολιτική.

Πως μπήκε η διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας αλλά και οι Πολιτικές Επιστήμες στη ζωή σου; Πέρασα στο Πολιτικό τμήμα της Νομικής Σχολής και αποφάσισα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου σε αυτό το αντικείμενο. Ύστερα αποφάσισα να κυνηγήσω το όνειρο μου τη διδασκαλία της αγγλικής. Στο τέλος της ημέρα όμως, οι σπουδές μου στις Πολιτικές Επιστήμες ήταν πολύ χρήσιμες για τη μετέπειτα πορεία μου.

Ποια είναι η σχέση σου με τις τέχνες; Οι τέχνες προάγουν τον άνθρωπο μέσα μας και σε βοηθούν να ανθίσεις ως άνθρωπος. Τον εξυψώνουν πνευματικά και ψυχικά. Όταν μιλάμε για τέχνες, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε πάντοτε το εξεζητημένο. Τέχνες δεν είναι μόνο η γλυπτική και η ζωγραφική. Για παράδειγμα, η δικιά μου αγαπημένη τέχνη είναι ζαχαροπλαστική, γιατί μου δίνει την ελευθερία να δημιουργήσω.

Ένας αγαπημένος καλλιτέχνης ή έργο τέχνης; Η Νίκη της Σαμοθράκης

Ένα αγαπημένο βιβλίο; Επιτέλους τους ξεριζώσαμε, του Χάρη Τσιρκινίδη και αφορά την Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής.

Μια αγαπημένη κινηματογραφική ταινία; RAN του Akira Kurosava και αφορά τη διαφθορά της ανθρωπότητας, τη θανατηφόρα κληρονομιά των συγκρούσεων και την τρέλα. Προειδοποιεί για μια επανάληψη πυρηνικού ολέθρου.

Ένα αγαπημένο θεατρικό έργο; Ποιος φοβάται τη Virginia Wolf!

3 Αγαπημένα τραγούδια;

  1. Νησιά – Φραγκούλης
  2. Ο Άνθρωπός μου – Αλεξίου
  3. Perfect Symphony – Ed Sheeran ft. Andrea Bocceli

Τι σημαίνει για εσένα Βιβλιοθήκη και τι Μουσείο; Βιβλιοθήκη: Παράθυρο στον κόσμο της γνώσης. Η μοναδική μυρωδιά των βιβλίων. Μουσείο: Αναβίωση του παρελθόντος για να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Μιλώντας για Πολιτισμό και Αισθητική Κουλτούρα, τι σημαίνει ο κάθε όρος από αυτός στην πράξη για εσένα; Στη γειτονιά και την ευρύτερη περιοχή όπου ζεις και εργάζεσαι είναι έκδηλος ο πολιτισμός και η αισθητική; Πολιτισμός είναι να σέβεσαι τις αξίες των άλλων. Κουλτούρα η αξία της πνευματικής και αισθητικής καλλιέργειας και της πολιτισμικής παράδοσης.

Κλείνοντας, μοιράσου μαζί μας μια ανάμνηση / εικόνα / θύμηση από Μεγάλη Εβδομάδα, Πάσχα, Λαμπρή, που έχεις μέσα στο μυαλό και την καρδιά σου. Το ταξίδι μου στους Αγίους Τόπους το 2007.

Παρακολουθείστε ζωντανά ολόκληρη τη συζήτηση – συνέντευξη που παραχώρησε η Νικόλ Τελιορίδου στο radio1d.gr, στην εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, στο βίντεο που ακολουθεί:

Νικόλ Τελιορίδου και Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά: “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” radio1d.gr

Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου 2019, η εκλεκτή Νικόλ Τελιορίδου, καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας και ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου, ήταν καλεσμένη στο δεύτερο μέρος της ψηφιακής, ραδιοφωνικής εκπομπής, λόγου και τέχνης μετά μουσικής, “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, φιλόλογος – συγγραφέας. Μιλήσαμε για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα Ελληνικά έθιμα του Πάσχα και τη διαχρονική αξία που έχουν τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις για κάθε γενιά. Μοιραστήκαμε αναμνήσεις, έργα και στόχους με κέντρο τον βασικό αστικό πυρήνα της Θεσσαλονίκης, με κέντρο τη νέα γενιά στις περιφερειακές γειτονιές της. Συζητήσαμε για το χρώμα των ημερών, τις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό και την αισθητική κουλτούρα. Πολέμης, Βασιλάκης, Νικηφόρου, Λευκός Πύργος, Μαγεμένες, Άθλιοι, ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κουζίνα, Βίρβος, Εθνικός Ύμνος, Καρέλλη, Ελύτης, Λειβαδίτης, Νίκη Σαμοθράκης, Τσιρκινίδης, Kurosava, Virginia Wolf, Χατζόπουλος, Σπεράντσας, Σινόπουλος… δυνατά σημεία μεγάλης διαδρομής, σε ένα ταξίδι με εγκώμια, ύμνους, άσματα, μοιρολόγια, νανουρίσματα και ήχους συγκλονιστικούς. Γιατί η μουσική έχει τον τρόπο να μιλάει στα συναισθήματα… ακούμε και οι νότες μπαίνουν μέσα μας… ξυπνάνε τη χαρά, τον θυμό, τη θλίψη, τα όνειρα.

Η εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» μεταδίδεται ζωντανά κάθε Πέμπτη 19:0021:00, μέσα από τη διαδικτυακή συχνότητα www.radio1d.gr, με ταυτόχρονη live αναμετάδοση από τη σελίδα της στο facebook @diavazontasmetisissy και παράλληλη αρχειοθέτηση ολόκληρη, αλλά και τμηματικά ανά συμμετέχοντα στο ομώνυμο κανάλι youtube. Επιπλέον, άρθρα, δελτία τύπου και αφιερώματα σχετικά με κάθε εκπομπή δημοσιεύονται στην ομώνυμη στήλη της εκπομπής «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» στο portal του www.radio1d.gr, μια δημοσιογραφική στήλη στην υπηρεσία των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, με εκπαιδευτικό, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Παρουσιάζονται Πρόσωπα – Πρότυπα γιατί “Γνωρίζω τον Άνθρωπο και Επιλέγω τον Πολιτικό μου”! Δηλώσεις συμμετοχής με email στο: diavazontasmetisissy@gmail.com

Νικόλ Τελιορίδου και Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά: “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” radio1d.gr