Τέχνη και Αναμνήσεις: Η Μάγδα Καραγιαννιώτου-Μυστικού στην εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”

γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά*

Μάγδα Καραγιαννιώτου-Μυστικού και Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά , “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” 14/06/2019.

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, 19:00-20:00, η ανταποκρίτρια τέχνης και συλλέκτρια, Μάγδα Καραγιαννιώτου-Μυστικού φιλοξενήθηκε στην εκπομπή λόγου και τέχνης μετά μουσικής, “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, φιλόλογος – συγγραφέας στο www.radio1d.gr (αντί της Πέμπτης ως συνήθως).

Η Μάγδα Καραγιαννιώτου – Μυστικού, μεγάλωσε στη Στρατονίκη Χαλκιδικής σε ένα  ορεινό χωριό των Μαντεμοχωρίων.  Η επαφή της από μικρή με την Θεσσαλονίκη πολύ συχνή της έδωσε την ευκαιρία να βλέπει και να οραματίζεται την ζωή στην πόλη και περα από αυτήν. Τελείωσε τις σπουδές της στην Θεσσαλονίκη όπου μετακόμισαν οικογενειακώς. Πήρε το πτυχείο της Εργοδηγού Τοπογράφου του Ευκλείδη και στην συνέχεια φοίτησε στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που διέκοψε λόγω αναγνώρισης του πρώτου ως Ανωτέρα  Σχολή. Εργάσθηκε 20 χρόνια στο ΑΠΘ θεσσαλονίκης στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος σε θέση ΕΔΤΠ (Ειδικό Διδακτικό και Τεχνικό Προσωπικό). Στη συνέχεια, στο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να δούμε ζωντανά όλη τη συνέντευξη που παραχώρησε η Μάγδα Καραγιαννιώτου-Μυστικού στη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά του Ράδιο Έναντι:

Η ματιά της πάντα στραμμένη  στον πολιτισμό  και σε αντικείμενα που θεωρούσε  μοναδικά που έφεραν ιδιαίτερη τέχνη στην κατασκευή τους. Τον πρώτο μισθό της  διέθεσε  σε εκποίηση αντικειμένων αξίας. Η επαφή της με την τέχνη  πρώτα με τον Ζωγράφο  Ανδρέου  που την δίδαξε  κάποια βασικά από την ζωγραφική με λάδι σε καμβά.

Η  συνάντηση και φιλία με την Ντίνα Αναστασιάδου  αξιόλογη εντός και εκτός Ελλάδος Γλύπτρια – Ζωγράφος  όπως  και με την σπουδαία Ζωγράφο  της Θεσσαλονίκης Κλειώ Νάτση  με τις οποίες  εως και σήμερα  είναι σε στενή επαφή της έδωσαν  το έναυσμα ώστε να παρακολουθήσει μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης  σε Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι ισόβιο  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος  Γεωργίου και Κλειώς Νάτση στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα  είχε την ευθύνη και μεγάλωσε τις δυο κόρες της Αλεξάνδρα Μυστικού Αμιν  και την Στέλλα – Χριστίνα Μυστικού. Η  ζωή της όλη είναι ένα ταξίδι στην τέχνη  και σε οποιαδήποτε μορφή της.

Η Δημοσιογραφία  μπήκε στην ζωή της  απο την συνάντηση της με την Εκδότρια Ελένη Ρακιντζή του Περιοδικού Ποιότητα Ζωής και Εφημερίδας  Νέα Φωνή,στα οποία έγραφε επι  σειρά ετών παρουσιάζοντας καλλιτέχνες  από όλη την Ελλάδα. Για πρώτη φορά  το Περιοδικό Ποιότητα Ζωής μπαίνει σε Μουσεία  της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας όπως το Μουσείο Μπενάκη  και στην βιβλιοθήκη του Μεγάρου  Μουσικής . Ο  σημαντικός   Συλλέκτης και γνώστης της Ιστορίας της Τέχνης  Δημήτρης Παπαγεωργόπουλος  συμπεριλαμβάνει στο Ιστορικό του Αρχείο για την Νεοελληνική Τέχνη  ότι  δημοσιεύεται  από τις παρουσιάσεις  της Μάγδας  Καραγιαννιώτου – Μυστικού  στο  περιοδικό  Ποιότητας Ζωής  και αλλού. Φυσικό επακόλουθο να γίνει μέλος  και εκπρόσωπος στην Θεσσαλονίκη και ευρύτερα της Μακεδονίας στην Ε.Δ.Σ.Τ.Ε  ( Ένωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος) μέχρι και σήμερα. Συνεχώς   προσπαθεί να επικοινωνεί με καλλιτέχνες  και να γνωρίζει  την δουλειά τους  και  δίνει  την προσωπική της άποψη  για την εξέλιξή τους.

Οι  καλλιτέχνες  της έδωσαν  αγάπη και έζησε και ζει μέσα από  την δημιουργική τους φαντασία  τα συναισθήματα τους  και εν γένει την διανόηση τους. Επισκέπτεται  συχνά  Μουσεία εντός και εκτός Ελλάδος  όπως  της υπέδειξε στα πρώτα της βήματα ο μεγάλος δάσκαλος και θεωρητικός της τέχνης  Βαγγέλης Δημητρέας  που ήταν  και ο  πρώτος σημαντικός που  την αποδέχθηκε. Έκανε ομιλίες για την τέχνη και τον πολιτισμό  και προλόγισε βιβλία Έγραψε  σε Λευκώματα καλλιτεχνών και  σε περιοδικά και εφημερίδες του τύπου όπως και στο Αρκαδικό Βήμα. Ρώσικο περιοδικό  την παρουσίασε  για την  δουλειά της  στην Ελλάδα για  μακρύ χρόνο. Είχε την Καλλιτεχνική Επιμέλεια σημαντικών εκθέσεων  στην Θεσσαλονίκη Αθήνα και αλλού.

Μάγδα Καραγιαννιώτου-Μυστικού και Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά , “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” 14/06/2019.

Τον Σεπτέμβριο  του 2015 η Υφυπουργός Εσωτερικών του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά  της ανέθεσε  την Καλλιτεχνική Επιμέλεια  έκθεσης στην 80η ΔΕΘ  έργων της Συλλογής του Κυβερνείου (Παλατάκι).

Τον Σεπτέμβριο του 2016  της  ανατέθηκε εκ νέου από την Υφυπουργό Εσωτερικών  Τομέας Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά  η Καλλιτεχνική Επιμέλεια  Έκθεσης  Μεγάλου Έργου της Γλύπτριας – Ζωγράφου Ντίνας Αναστασιάδου με θέμα : ΄΄ Ιστορία Πολιτισμός των Ελλήνων  Μακεδονία-Θράκη΄΄ στην 81η ΔΕΘ.

Τον Μάϊο του 2016  είχε την Καλλιτεχνική Επιμέλεια  του Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού  ΄΄Ελλάδα  Σχήμα και Χρώμα΄΄ στην Δημοτική Πινακοθήκη ΄΄Σπύρος Λούης΄΄ στο Μαρούσι Αττικής.

Το  2018 η Υφυπουργός Εσωτερικών  Τομέας Μακεδονίας – Θράκης  Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά  της ανέθεσε Καλλιτεχνική Επιμέλεια έκθεσης  του έργου του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων (1986-2018)  με θεματικό άξονα  ΄΄Προστασία της Αρχιτεκτονικής και Φυσικής Κληρονομιάς στη Μακεδονία – Θράκη. Οι εκθέσεις  που πραγματοποιήθηκαν ήταν δύο Η μία στο Αμφιθέατρο Ε. Παλληκαρίδης στο ΤΕΙ  Κεντρικής Μακεδονίας  και η δεύτερη στην Θεσσαλονίκη στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Τον Οκτώβριο του 2018 είχε την Καλλιτεχνική Επιμέλεια Έκθεσης Τόοκι  Εμπνεύσεις από την καρδιά και τον πολιτισμό της Ιαπωνίας της Γλύπτριας-Ζωγράφου sumie Nτίνας  Αναστασιάδου στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής Τέχνης  στην Αθήνα με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνο-Ιαπωνικού συνδέσμου.

Το  2015-2016  υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής ΄΄Ταξιδεύοντας στην Τέχνη και τον Πολιτισμό με την Μάγδα Μυστικού΄΄ στον διαδυκτιακό  ραδιοφωνικό σταθμό StarClassicRadio  όπου παρουσίασε σημαντικούς καλλιτέχνες και ιστορικούς τέχνης.

Ακούω κυρίως Κλασσική Μουσική  αλλά και Σύγχρονη.  Αγαπημένος μου ο Dmitri  Hvorostofsky  που δεν ζει αλλά υπήρξε μια μοναδική και τέλεια  φωνή Βαρύτονου που υποκλίθηκε ο κόσμος. Τραγούδι του που μου αρέσει  Οι γερανοί  ένα από τα πιο δημοφιλή στην Ρωσία  άλλο τραγούδι του το Dark Eyes. Αγαπώ  την μουσική του Yanni   και μου αρέσει  το The Storm. Mου αρέσει  και  η Tina Turner .

Mου  αρέσει το γαλάζιο του ουρανού  και το πρασινογάλαζο της Ελληνικής Θάλασσας. Οι παπαρούνες  είναι ένα ποίημα όταν ανθίζουν. Μου αρέσουν πολύ τα έργα του Αχιλλέα Δρούγκα   Η νεκρή φύση  με  τους  γυμνούς άνδρες  όπως  και  οι τίγρεις και τα φίδια του. Από  γλυπτική  μου αρέσουν  τα υπέροχα  γλυπτά της  Ντίνας Αναστασιάδου εμπνευσμένα από την Ιαπωνική κουλτούρα και πολιτισμό. Μου αρέσουν τα μοναδικά  πορτρέτα της σημαντικότερης  Ζωγράφου για την τέχνη αυτή στην σύγχρονη Ελλάδα  της μοναδικής Κλειώς Νάτση. Είχα την τύχη να  με ζωγραφίσει εμένα και τις δύο κόρες μου. Με  εμπνέει  κάθε φορά που συναντώ έναν καινούριο για μένα  καλλιτέχνη διότι είναι μια νέα πρόκληση  για μένα  και με βάζει στον δρόμο της αναζήτησης  της αλήθειας που  τον κυριαρχεί  και με βάζει σε αυτήν. Με  εμπνέουν  οι έξυπνοι ,χαμογελαστοί, και με ενδιαφέροντα άνθρωποι  που αποπνέουν  εμπιστοσύνη.

Θυμάμαι τον σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978  Ήταν τρομακτικός  και δεν το ξεχνώ  διότι τον έζησα  στο σπίτι μου. Η δύναμη των ταλαντώσεων του και  η  βοή του  μια  μικρή αίσθηση της  δύναμης  της  φύσης  που μας περιβάλλει  και μου θυμίζει κάθε φορά που το σκέπτομαι πόσο  μικροί και αδύναμοι είμαστε  μπροστά της.

Από  βιβλία  εδώ και χρόνια διαβάζω  σε σχέση με τέχνη . Το  2018  συνέγραψα  στο  συλλογικό βιβλίο  ΄΄Οδος Αμαρτίας Αριθμός 12΄΄  το  οποίο και  έκδόθηκε από  τις εκδόσεις  Ανάτυπο. Είμαι μέλος  της συγγραφικής ομάδας ΄΄Ωρες συγγραφής΄΄.


«Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» είναι η εκπομπή λόγου και τέχνης μετά μουσικής του Ράδιο Έναντι που επιμελείται και παρουσιάσει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, φιλόλογος – συγγραφέας. Ένα γλωσσικό και μουσικό ταξίδι μέσα από τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό, σε μια διαρκή αναζήτηση αισθητικής κουλτούρας, όπου παρουσιάζονται Πρόσωπα Πρότυπα. Η εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τη διαδικτυακή συχνότητα www.radio1d.gr, με ταυτόχρονη live αναμετάδοση από τη σελίδα της στο facebook @diavazontasmetisissy και παράλληλη αρχειοθέτηση της, ολόκληρη αλλά και τμηματικά ανά συμμετέχοντα, για περαιτέρω παρακολούθηση και χρήση στο ομώνυμο κανάλι youtube. Επιπλέον, πλήρες άρθρο / ειδικό αφιέρωμα με την παρουσίαση σας δημοσιεύεται στην ομώνυμη στήλη της εκπομπής «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» στο portal του www.radio1d.gr, όπου μέσα από μια δημοσιογραφική στήλη στην υπηρεσία των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, παρουσιάζονται «Πρόσωπα και Πρότυπα».

*Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ, φιλόλογος – συγγραφέας – ραδιοφωνική παραγωγός, E: diavazontasmetisissy@gmail.com