“Η Δουλειά είναι που Φέρνει την Έμπνευση”: Κατερίνα Χρήστου, Ζωγράφος, στην Εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”

γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά*

Η ζωγράφος Κατερίνα Χρήστου και η ραδιοφωνική παραγωγός Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
στην εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” www.radio1d.gr

Οι ταλαντούχες ζωγράφοι – εικαστικοί, Φανή Μουστακίδου και Κατερίνα Χρήστου, ήταν καλεσμένες την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, στη δεύτερη ώρα της εκπομπής “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, 20:00-21:00, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, φιλόλογος – συγγραφέας στη διεθνή, διαδικτυακή συχνότητα του www.radio1d.gr. Στο βίντεο youtube που ακολουθεί παρακολουθούμε ζωντανά τη συνέντευξη τους και την παρουσίαση της εργοβιογραφίας τους.

Κατερίνα Χρήστου


Η ζωγράφος Κατερίνα Χρήστου και η ραδιοφωνική παραγωγός Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
στην εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” www.radio1d.gr

-Ποια είναι η Κατερίνα Χρήστου γυναίκα και ποια η Κατερίνα Χρήστου Ζωγράφος και Καλλιτέχνης; 

«Πολύ δύσκολα διαχωρίζονται… Η γυναίκα έχει προτεραιότητα την καλλιτέχνη, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στις σκέψεις και για να ενδιαφερθεί για κάτι η γυναίκα πρέπει να αφορά και την καλλιτέχνη.

Είμαι εσωστρεφής από την άποψη ότι πολλές φορές διαλέγω την μοναξιά από την ‘περι ανέμων και υδάτων’ κοινωνικοποίηση.»

-Γιατί Ζωγραφική; Πως ξεκίνησαν όλα;

«Νομίζω ήταν μια ομαλή συνειδητή πορεία. Αυτός ήταν ο δρόμος μου, αυτόν και ακολούθησα. Δεν ήταν κάποιο συγκεκριμένο σημείο-συμβάν στη ζωή μου που με έστρεψε εκεί, ζωγράφιζα από πάντα, από τότε που θυμάμαι, οπότε ήταν η φυσική ροή των πραγμάτων.»

-Τι σε εμπνέει; Από που αντλείς ερέθισμα για να ζωγραφίζεις; 

«Εχω μάθει πως σε εμένα η δουλειά είναι που φέρνει την έμπνευση. Συνήθως δουλεύω ένα έργο, χάνομαι μια σκέψη που μπορεί να μην σχετίζεται καν με ζωγραφική ή εικόνα και από συνειρμό σε συνειρμό προκύπτει το επόμενο έργο (αφαιρούμαι κοινώς). Αν τελειώσω ένα έργο και κάνω μερικές μέρες κενό μέχρι να αρχίσω το επόμενο δυσκολεύομαι αρκετά.»

-Το στυλ σου στη ζωγραφική και τα υλικά που χρησιμοποιείς;

«Η ζωγραφική μου είναι ρεαλιστική παραστατική ανθρωποκεντρική με έμφαση στο σώμα και στο δέρμα. Ζωγραφίζω κατά βάση με λάδι και τωρα τελευταία άρχισα λίγο να πειραματίζομαι και με ακουαρέλλα.»

-Η ζωγραφική τέχνη ως διδασκαλία;

«Πιστεύω πως η ζωγραφική είναι κάτι που διδάσκεται ως εκεί που φτάνει η τεχνική. Η τέχνη σαν τρόπος σκέψης και διαδικασία δημιουργίας δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο μπορεί να διδαχθεί. Και αυτό γιατί ο καθένας είναι τόσο διαφορετικός που θα ήταν σαν να προσπαθώ να επιβάλλω την δική μου οπτική σε έναν άλλον άνθρωπο. Αυτό που έχω πάντα στο μυαλό μου με τους δικούς μου μαθητές είναι να τους δώσω τον τρόπο, τα τεχνικά εφόδια έτσι ώστε να μπορέσουν να δώσουν μορφή στην εικόνα που έχουν στο μυαλό τους.» 

-Η ζωγραφική τέχνη ως επάγγελμα;

«Δυστυχώς πολύς κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει πως αποτελεί επάγγελμα. Υπάρχει ακόμα η πεποίθηση ότι είναι μια ασχολία για τον ελεύθερο χρόνο, για διασκέδαση. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα επάγγελμα καριέρας που έχει μεγάλες πνευματικές απαιτήσεις και πολύ βαρύτερο ωράριο από το πενθήμερο οκτάωρο. Ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για γυναίκα καλλιτέχνη όπου μπλέκονται πολύ τα πρότυπα μητρότητας και οικογένειας τα οποία η κοινωνία στο μεγαλύτερο κομμάτι της ακόμα πιστεύει πως πρέπει να είναι γυναικεία υπόθεση. Αν αρχίσουμε να γυρνάμε πίσω στην ιστορία της τέχνης πόσες είναι οι μεγάλες γυναίκες ζωγράφοι και πόσοι οι άντρες; Οταν μια γυναίκα βάζει πρώτα την καριέρα της υπάρχει κοινωνική κατακραυγή ενώ για τον άντρα είναι αποδεκτό.»

-Οι προοπτικές ενός ζωγράφου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

«Σίγουρα σε μια χώρα που υποφέρει οικονομικά υποφέρει και η εξέλιξη  της τέχνης. Επίσης λανθασμένα συγχέεται ο ζωγράφος και ο καλλιτέχνης με την διδασκαλία ως το μοναδικό βιοποριστικό του μέσο. Στο εξωτερικό ο ζωγράφος αποτελεί το brand του εαυτού του και της τέχνης του και αντιμετωπίζεται και ανάλογα.»

-Ένα αγαπημένο βιβλίο ή ποίημα;

«Η Μεταμόρφωση» του Καφκα, “Augueries of Innocence” του William Blake, ποίηση και πεζά του E.A.Poe.»

-Μια αγαπημένη κινηματογραφική ταινία;

Το “mother!” του Aronofsky.

-Τι είναι για σένα: Ζωή; Αισθήσεις; Πόθος; Πάθος; Θάνατος;

«Zωή και Θάνατος είναι κύκλος, δεν έχει αρχή και τέλος. Όλα τα άλλα είναι το ταξίδι.»

-Με ποιο συνδυασμό γεύσεων θα επέλεγες να ξεκινήσεις την ιδανική μέρα και με ποιον συνδυασμό γεύσεων θα την έκλεινες; (ποτό, φαγητό, φρούτα, σαλάτα, γλυκό… ότι επιθυμείς)

«Όσο περίεργο κι αν ακουστεί η ιδανική μέρα θα ήταν αυτή που δεν θα χρειαζόταν να ασχοληθώ με το φαγητό. Η καθημερινότητα μου όταν δουλεύω πάνω σε ένα έργο είναι καφές- καφές- καφές -αναγκαστικό διάλειμμα γιατί πρέπει κάτι να φάω και ξανά δουλειά. Αν μπορούσα δηλαδή να παραλείψω το διάλειμμα θα ήμουν πανευτυχής.»

-Μελλοντικά σχέδια.

«Πρώτα η βελτίωση και η εξέλιξη, να φτάσω αυτό που κάνω όσο πιο ψηλά μπορώ τεχνικά και θεματικά.»

«Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» είναι η εκπομπή λόγου και τέχνης μετά μουσικής του Ράδιο Έναντι που επιμελείται και παρουσιάσει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, φιλόλογος – συγγραφέας. Ένα γλωσσικό και μουσικό ταξίδι μέσα από τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό, σε μια διαρκή αναζήτηση αισθητικής κουλτούρας, όπου παρουσιάζονται Πρόσωπα Πρότυπα. Η εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τη διαδικτυακή συχνότητα www.radio1d.gr, με ταυτόχρονη live αναμετάδοση από τη σελίδα της στο facebook @diavazontasmetisissy και παράλληλη αρχειοθέτηση της, ολόκληρη αλλά και τμηματικά ανά συμμετέχοντα, για περαιτέρω παρακολούθηση και χρήση στο ομώνυμο κανάλι youtube. Επιπλέον, πλήρες άρθρο / ειδικό αφιέρωμα με την παρουσίαση σας δημοσιεύεται στην ομώνυμη στήλη της εκπομπής «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» στο portal του www.radio1d.gr, όπου μέσα από μια δημοσιογραφική στήλη στην υπηρεσία των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, παρουσιάζονται «Πρόσωπα και Πρότυπα».

*Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ, φιλόλογος – συγγραφέας – ραδιοφωνική παραγωγός, E: diavazontasmetisissy@gmail.com