Ο Καθένας μας Ζωγραφίζει Ό,τι “Είναι” ο Ίδιος: Φανή Μουστακίδου, Ζωγράφος, Πρόσωπο με Πρόσωπο στην Εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”

γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά*

Η ζωγράφος Φανή Μουστακίδου με τη ραδιοφωνική παραγωγό Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά: “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” www.radio1d.gr

Οι ταλαντούχες ζωγράφοι – εικαστικοί, Φανή Μουστακίδου και Κατερίνα Χρήστου, ήταν καλεσμένες την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, στη δεύτερη ώρα της εκπομπής “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, 20:00-21:00, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, φιλόλογος – συγγραφέας στη διεθνή, διαδικτυακή συχνότητα του www.radio1d.gr. Στο βίντεο youtube που ακολουθεί παρακολουθούμε ζωντανά τη συνέντευξη τους και την παρουσίαση της εργοβιογραφίας τους.

Φανή Μουστακίδου

Η ζωγράφος Φανή Μουστακίδου με τη ραδιοφωνική παραγωγό Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά: “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” www.radio1d.gr

Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα

Η Μουστακίδου Φανή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1985. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος .Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εκπαιδεύτρια εικαστικών στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών-Πεύκων σε τμήματα ΚΔΑΠ και ενηλίκων . Έχει στο ενεργητικό της συμμετοχές σε διοργανώσεις της CheapArt ,σε project της Myrό Gallery , Trii Art Hub Gallery ,Chili Art Gallery και της Επίμονης Τέχνης στην 3η Art Thessaloniki Fair 2018 και στο Μπενσουσάν Χαν.

-Ποια είναι η Φανή Μουστακίδου γυναικά και ποια η Φανή Μουστακίδου Ζωγράφος και Καλλιτέχνης; 

Ο καθένας έχει πολλές πλευρές και προεκτάσεις. Ο πυρήνας όμως αντιλαμβάνομαι πως παραμένει ο ίδιος σε κάθε εκδοχή μας και όλα πορεύονται κ αλλάζουν ως ένα βαθμό! Δεν θα ήθελα να βάλλω κάποιο διαχωρισμό, τίτλο ή  χαρακτηρισμό  καθότι πρόκειται για έμενα την ίδια και αδυνατώ …και σίγουρα η εικόνα μας, το βλέμμα μας, η αντίληψη μας παίρνουν μορφή από τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που μας περιστοιχίζουν!

Γιατί Ζωγραφική; Πως ξεκίνησαν όλα;

Η ενασχόληση μου με την ζωγραφική προέκυψε εντελώς  ξαφνικά! Θυμάμαι που πήρα ένα χαρτί και ένα μολυβί στα χέρια περισσότερο να βγάλω την ένταση από μέσα μου δεν φαντάστηκα ποτέ πως θα είναι ένας δρόμος που θα ακολουθήσω σοβαρά !

-Τι σε εμπνέει; Από που αντλείς ερέθισμα για να ζωγραφίζεις;

Αντλώ από αυτό που έχει προηγηθεί από το παρόν και από αυτό το ιδεατό προορισμό που αποτελεί και το κινούν αίτιο … Με άλλα λογία είναι μια ακολουθία συνειρμών κ εικόνων που προκύπτουν μέσα από το βιωματικό μου προσωπικό κόσμο. Συνήθως κινούμαστε γύρω από συγκεκριμένες ιδέες-μανίες που παλεύουμε να τις αποδώσουμε όλο και πιο κοντά σύμφωνα με το όραμα που έχουμε μέσα μας!

-Το στυλ σου στη ζωγραφική και τα υλικά που χρησιμοποιείς;

Το ζωγραφικό στυλ διαμορφώνεται με το πέρασμα των χρόνων και εξαρτάται  από τον πειραματισμό και από τον χαρακτήρα του  ανθρώπου καθότι θεωρώ πως  ο καθένας μας  ζωγραφίζει ο,τι “είναι ” ο ίδιος !Προσωπικά μετά από μια πολύχρονη προσκόλληση στον κυβισμό άρχισα εκ νέου να αναζητώ την ρεαλιστική απεικόνιση των μορφών και πλέον ευελπιστώ και πιστεύω στην  απελευθέρωση της χειρονομίας, του πνεύματος και κατ’ επέκταση και των εικόνων σαν ένα σκαλί ανώτερο  πιο ουσιώδες και δυνατό εικαστικά! Τα υλικά πλέον που προτιμώ είναι τα λάδια νερού .

-Η ζωγραφική τέχνη ως διδασκαλία;

Η διδασκαλία είναι ένα κομμάτι που έχω την τύχη να ασκώ τα τελευταία χρόνια δυναμικά! Σαφώς αποτελεί μια συνεχή πρόκληση το να απευθύνεσαι σε διαφορετικά άτομα με άλλο γούστο, βιώματα,εμπειρίες και backround ώστε να εκμαιεύσεις το καλύτερο δυνατό! Η ζωγραφική και σαν έκφραση, σαν απόδοση! Πρόκειται για μια διαδικασία που όλοι βγαίνουμε πιο “πλούσιοι”. Αλληλεπιδρούμε, επικοινωνούμε, προβληματιζόμαστε, γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις επιθυμίες μας με σκοπό την αισθητική απόλαυση .

-Η ζωγραφική τέχνη ως επάγγελα;

Στα πλαίσια της καθημερινότητας προσπαθώ  στον ελεύθερο μου χρόνο στο studio που διατηρώ να αφοσιωθώ ώστε να ερευνώ και να εξελίσσομαι γύρω από αυτά που με απασχολούν. Η ζωγραφική είναι εξ ορισμού πολύ μοναχική ενασχόληση και για έμενα περισσότερο αποτελεί  προσωπική επένδυση και επιλογή καθότι βιοπορίζομαι κατά καιρούς και από  άλλα επαγγέλματα.

-Οι προοπτικές ενός ζωγράφου στην Ελλάδα και στο εξωτερικο;

Οι συνθήκες είναι δύσκολες για όλους άλλα δεν παύει ένας άνθρωπος που θέλει να δημιουργεί να βρίσκει τους τρόπους και τις αφορμές. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο  πρέπει να κρατάμε το μυαλό μας ανοιχτό σε ιδέες, εφαρμογές και συνεργασίες και μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες να είμαστε ορατοί και ενεργοί.

-Ένα αγαπημένο βιβλίο ή ποίημα;

Ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη.

-Μια αγαπημένη κινηματογραφική ταινία;

Η ταινία Camille Claudel με την Juliette Binoche … μια δυνατή ερμηνεία με πολλές προεκτάσεις!

-Τι είναι για σένα: Ζωή; Έρωτας; Αγάπη; Λατρεία; Θάνατος;

Για μένα όλα αυτά είναι ένα !μια διαδρομή με σκαμπανευασματα που έχουμε ευκαιρίες να πλάθουμε τον μοναδικό μικρόκοσμο μας και να πλησιάζουμε όλο κ πιο κοντά αυτό που μας εκφράζει κ μας δίνει στιγμές μικρές ικανοποίησης πληρότητας ,ευτυχίας και απολαυσης.Τα ουσιώδη άλυτα ζητήματα της ανθρωπινής ύπαρξης …θα ξεχωρίσω τον ερωτά κ τον θάνατο σαν τα πιο ισχυρά από τα οποία έχουν προκύψει και τα αριστουργηματα της παγκόσμιας νόησης!

-Με ποιο συνδυασμό γεύσεων θα επέλεγες να ξεκινήσεις την ιδανική μέρα και με ποιον συνδυασμό γεύσεων θα την έκλεινες; (ποτό, φαγητό, φρούτα, σαλάτα, γλυκό… ότι επιθυμείς)

Εξαρτάται από τη διάθεση ..ιδανικά θα άρχιζε με ένα δυνατό σκέτο καφέ και κάτι γλυκό και θα έκλεινε με ένα ποτήρι κρασί!

-Μελλοντικά σχέδια.

Θα ήθελα να καταφέρω να ζωγραφίζω περισσότερο και να συμμετέχω σε ενδιαφέροντα project και να αποκομίζω θετικές εμπειρίες σε όλα τα επίπεδα.

«Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» είναι η εκπομπή λόγου και τέχνης μετά μουσικής του Ράδιο Έναντι που επιμελείται και παρουσιάσει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, φιλόλογος – συγγραφέας. Ένα γλωσσικό και μουσικό ταξίδι μέσα από τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό, σε μια διαρκή αναζήτηση αισθητικής κουλτούρας, όπου παρουσιάζονται Πρόσωπα Πρότυπα. Η εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τη διαδικτυακή συχνότητα www.radio1d.gr, με ταυτόχρονη live αναμετάδοση από τη σελίδα της στο facebook @diavazontasmetisissy και παράλληλη αρχειοθέτηση της, ολόκληρη αλλά και τμηματικά ανά συμμετέχοντα, για περαιτέρω παρακολούθηση και χρήση στο ομώνυμο κανάλι youtube. Επιπλέον, πλήρες άρθρο / ειδικό αφιέρωμα με την παρουσίαση σας δημοσιεύεται στην ομώνυμη στήλη της εκπομπής «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» στο portal του www.radio1d.gr, όπου μέσα από μια δημοσιογραφική στήλη στην υπηρεσία των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, παρουσιάζονται «Πρόσωπα και Πρότυπα».

*Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ, φιλόλογος – συγγραφέας – ραδιοφωνική παραγωγός, E: diavazontasmetisissy@gmail.com