Τα 10 λάθη που κάνουμε τα 10 πρώτα λεπτά στη δουλειά

ΦΩΤΟ: SHUTTERSTOCK

ΦΩΤΟ: SHUTTERSTOCK

Τα πρώτα λεπτά μιας εργάσιμης μέρας είναι ζωτικής σημασίας, λένε οι ειδικοί, αλλά σίγουρα όλοι μας έχουμε κάνει κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω 10 λάθη.

Το ποια είναι αυτά και γιατί θεωρούνται λάθη, θα τα διαβάσετε παρακάτω:

1. Πηγαίνουμε αργοπορημένοι
Τόσο οι εργοδότες όσο και οι προϊστάμενοι βάζουν στο «μάτι» τους υπαλλήλους που έρχονται αργοπορημένοι στη δουλειά της. Πολλές φορές μάλιστα συνδέουν την αργοπορία με χαμηλή αποδοτικότητα.

2. Δεν λέμε «καλημέρα» στους συναδέλφους μας
Το να λέμε «καλημέρα» και να χαιρετάμε κατά την άφιξή μας στη δουλειά δίνει ευχάριστο τόνο στον εργασιακό χώρο. Ειδικά ο προϊστάμενος πρέπει να χαιρετάει αν θέλει να έχει καλή συνεργασία και πρόθυμους συναδέλφους.

3. Πίνουμε αμέσως καφέ
Ερευνα υποστηρίζει ότι η καλύτερη ώρα για κατανάλωση καφέ είναι μετά τις 9:30 π.μ. και αυτό γιατί η κορτιζόλη που είναι και η «ορμόνη του άγχους» φθάνει στα ανώτατα επίπεδα μεταξύ 8 με 9 το πρωί.

4. Απαντάμε σε όλα τα email
Είναι λάθος όταν ανοίγετε το mail σας να απαντάτε σε ότι βλέπετε. Καλό θα είναι να τα αξιολογείτε και να απαντάτε μόνο σε όσα είναι επείγοντα.

5. Δεν υπάρχει προγραμματισμός
Είναι πολύ σημαντικό να φτιάξετε ένα πρόγραμμα στο μυαλό σας για το πως θα δουλέψετε. Γράψτε τι πρέπει να κάνετε και δώστε προτεραιότητα ξεκινώντας με τα πιο σημαντικά.

6. Κάνουμε πρώτα τα εύκολα
Δεν πρέπει να ξεκινάμε με τις πιο εύκολες δουλειές γιατί όσο περνά η ώρα η απόδοσή μας μειώνεται. Σύμφωνα με την έρευνα πρέπει να ξεκινάμε με τις πιο απαιτητικές δουλειές τις πρώτες ώρες που έχουν και περισσότερες αντοχές.

7. Κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Επειδή το πρωί έχουμε πολύ ενέργεια νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα εκατομμύρια πράγματα. Οι ειδικοί λένε πως αυτή η τακτική δεν αποδίδει. Καλό θα είναι κάθε φορά να εστιάζετε σε μια μόνο εργασία.

8. Κολλάμε σε άσχημες σκέψεις
Οταν πηγαίνουμε στη δουλειά μας πρέπει να αφήνουμε πίσω μας σκέψεις που μας απασχολούν. Ενας καβγάς με τον σύντροφό μας ή ένας τσακωμός με ένα συνάδελφο δεν πρέπει να επηρεάζει τη δουλειά μας.

9. Τα πρωινά ραντεβού
Τα πρωινά ραντεβού λένε οι ερευνητές είναι χάσιμο χρόνου. Οι πρώτες ώρες στη δουλειά προσφέρονται για εργασίες που απαιτούν υψηλή συγκέντρωση. Οι συναντήσεις εργασίας θα πρέπει να γίνονται σε ώρες που η ενέργεια των εργαζομένων είναι πιο χαμηλή.

10. Η ρουτίνα βοηθάει
Το να έχετε μια ρουτίνα τα πρώτα λεπτά που φτάνετε στη δουλειά μας δρουν σαν αγχολυτικό. Η ρουτίνα βοηθάει στο να μην αγχώνεστε γιατί κυρίως ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Από το να δείτε τα email σας μέχρι να γράψετε σημαντικά κείμενα.