Είμαι έγκυος ή έχω καθυστέρηση

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Καθυστέρηση περιόδου, άγχος, χαρά, φόβος. Κάθε φορά που η περίοδος δεν είναι απολύτως συνεπής στο μηνιαίο ραντεβού της, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από μία σειρά από ερωτήματα κυριευμένες από άγχος και κάποιες φορές και πανικό. Ποικίλλουν τα συναισθήματα μέχρι μία γυναίκα να κάνει το τεστ για να μάθει τελικά εάν είναι έγκυος. Η διαδικασία είναι λίγο πολύ κοινή: Κλείνεστε στο μπάνιο και διαβάζετε προσεχτικά τις οδηγίες. Μία, δύο και τρεις φορές για να είστε σίγουρες. Κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης και περιμένετε περίπου τρία λεπτά για να διαβάσετε το αποτέλεσμα.

Είτε προσπαθείτε πάντως να μείνετε έγκυος είτε όχι, πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα ή τη διάγνωση μιας εγκυμοσύνης. Υπάρχει τρόπος να λύσετε μία ώρα αρχύτερα το γρίφο. Να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης  που θα σας δώσει την απάντηση στο ερώτημα που σας έχει κάνει να χάσετε τον ύπνο σας.

Πότε είναι οι γόνιμες μέρες και πώς μπορείτε να τις υπολογίσετε

Από τα πρώτα πράγματα που κάθε γυναίκα θα πρέπει να φροντίσει να μάθει είναι να υπολογίζει τις γόνιμες μέρες της ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος εάν και εφόσον το επιθυμεί ή να είναι πιο προσεχτική τις συγκεκριμένες μέρες για να μην έρθει αντιμέτωπη με… εκπλήξεις.

Ουσιαστικά μία γυναίκα μπορεί να συλλάβει μία φορά το μήνα γύρω στην ημέρα της ωορρηξίας που είναι η στιγμή που ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από το ωοθυλάκιο που βρίσκεται πάνω στην ωοθήκη.  Η ωορρηξία συμβαίνει 14 μέρες πριν από την περίοδο και σαν σημάδια μπορεί να έχει ένα ελαφρύ πόνο περιόδου και υγρά διάφανα.

Σε ένα κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία περίπου είναι την 14η μέρα και σε διαφορετικούς κύκλους αφαιρούμε από τις ημέρες του κύκλου το 14 κι έχουμε περίπου την ημέρα που απελευθερώνεται το ωάριο, το οποίο μένει ζωντανό από 24 μέχρι 48 ώρες σε νέες γυναίκες και τότε μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Επειδή όμως τα σπερματοζωάρια ζουν μέχρι τρεις μέρες περίπου υπάρχει ένα διάστημα 5 ημερών που η γυναίκα μπορεί να συλλάβει, το λεγόμενο “παράθυρο εμφύτευσης”. Γενικά είναι καλύτερα να γίνεται προσπάθεια καθημερινά αρχίζοντας από της 12η του κύκλου.