Ερωτική δραστηριότητα στη μέση ηλικία: Από ποιες παθήσεις προστατεύει

ΦΩΤΟ: SHUTTERSTOCK

ΦΩΤΟ: SHUTTERSTOCK

Τα ηλικιακά όρια της σεξουαλικής δραστηριότητας των ανδρών μελέτησαν επιστήμονες από τη Νότια Ουαλία, εξετάζοντας στοιχεία για πάνω από 900 άνδρες, ηλικίας από 45-59 ετών.

Η μελέτη διήρκεσε 20 χρόνια και οι επιστήμονες εστίασαν στο αν οι άνδρες που έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες για κάποιο καρδιακό νόσημα ή εγκεφαλικό επεισόδιο κινδυνεύουν περισσότερο έπειτα από τη σεξουαλική επαφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 21,5% των ανδρών είχαν σεξουαλική επαφή λιγότερο από μία φορά το μήνα, το 25,3% είχαν 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και το 53,2% βρίσκονταν κάπου στο ενδιάμεσο.

Στη διάρκεια των 20 ετών, οι επιστήμονες κατέγραψαν όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις καρδιακές προσβολές των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι τα καρδιακά επεισόδια ήταν πολύ συχνότερα στους άνδρες που ήταν λιγότερο δραστήριοι σεξουαλικά.

Παρατήρησαν επίσης ότι οι άνδρες με πιο έντονη σεξουαλική δραστηριότητα επωφελούνταν από μια -έστω και μικρή- προστασία, από θανάσιμες καρδιακές προσβολές.

Επίσης, δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνδρες που είχαν αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών αλλά ούτε και κάποια προστασία όπως και με τις καρδιακές προσβολές.

Το ερώτημα που παραμένει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έπειτα από τα στοιχεία που καταγράφηκαν στη μακρόχρονη αυτή έρευνα είναι, γιατί το σεξ προστατεύει από την καρδιακή προσβολή και όχι από τα αγγειακά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Όπως λένε, θα χρειαστούν και άλλες μελέτες και αναλύσεις για να μπορέσουν να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά.