Πώς και πότε το «όχι» στα παιδιά πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στην ανατροφή ενός παιδιού είναι όταν θα πρέπει ο γονιός να του αρνηθεί κάτι, ιδιαίτερα όταν αυτό το «όχι» δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Υπάρχουν λοιπόν κάποιες φορές που θα πρέπει να επιμείνετε στην απόφασή σας για απαγόρευση ακόμη και αν το παιδί έχει διαφορετική γνώμη. Να έχετε κατά νου ότι όταν το παιδί θέλει κάτι μπορεί να επιμείνει μέχρι να δει ότι θα το πετύχει οπότε θα πρέπει να καταστήσετε σαφές ότι η αρνητική σας απάντηση είναι πάγια και δεν πρόκειται να αλλάξει. Μην του πείτε για παράδειγμα «όχι γιατί δεν ήσουν καλό» γιατί εύκολα θα μπορέσει να το ανατρέψει. Προτιμάτε το «όχι γιατί αυτό δεν είναι σωστό και δεν το κάνουμε» ή «δεν είναι η ώρα να γίνει κάτι τέτοιο».

Σκεφτείτε αν πράγματι η απάντησή σας είναι «όχι» και δεν το λέτε επειδή είστε κουρασμένοι ή δεν έχετε αντοχή να κάνετε κάτι. Το παιδί ξέρει συνήθως ποια είναι τα όριά του και απλώς θέλει να τα ξεπεράσει. Καλύτερα λοιπόν να σκεφτείτε την απάντησή σας και αν το όχι είναι αδιαπραγμάτευτο, να έχετε ένα καλό επιχείρημα γι’ αυτό.

Μην ξεχνάτε ότι είναι επίσης σημαντικό να είστε σταθεροί στις απόψεις σας. Αν πείτε σταθερά «όχι», ακόμη και αν το μετανιώσετε μετά, κρατήστε την άποψη σας μέχρι τέλους ώστε να μην αφήσετε περιθώριο ότι με μερικά κλάμματα ή παρακάλια θα κάνετε κάτι που δεν είναι σωστό. Το πιο βασικό είναι πάντως να έχετε ένα διάλογο με το παιδί ο οποίος θα σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε και στο μέλλον τις απαιτήσεις του.