ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΆΝΩ ΠΟΛΗΣ

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Τελετών της Εθνικής Στρατιωτικής Λέσχης στο Βουκουρέστι θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ για πρώτη φορά στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017) αποφασίστηκε η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, να καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Κατόπιν αυτού, κατατέθηκε σχετική πρόταση Νόμου εκ μέρους του κ. Ντράγκος Γκαμπριέλ  Ζησόπουλου, βουλευτή και προέδρου της  Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις 28 Ιουλίου 2018 από τη Ρουμανική Κυβέρνηση.  Η εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας βρίσκεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βουκουρέστι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων, διάλεξη του καθηγητή Δημήτρη Αγγελάτου από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ομιλίες του Ακαδ. Constantin Bălăceanu Stolnici και του καθηγητή Tudor Dinu από το Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα συνεχιστεί με συναυλία μουσικής δωματίου με μελοποιημένα έργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών. Ερμηνεύει η mezzo soprano Ειρήνη Καράγιαννη από την Αθήνα και το Κουαρτέτο «Chronos» της Φιλαρμονικής «Paul Constantinescu» από το Πλοϊέστι. Στο στο πιάνο η Cristina Ionescu. Το πρόγραμμα της συναυλίας επιμελήθηκε ο αρχιμουσικός Παναγιώτης Διαμαντής, διευθυντής του Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα μεταβεί στη Ρουμανία ως επίσημος προσκεκλημένος ειδικά για την συγκεκριμένη εκδήλωση.