ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ TANGO με τους PLAZA ENSEMBLE

 

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2019, Σεμινάριο – εργαστήριο με θέμα:

«Σύνθεση και Αυτοσχεδιασμός, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» με τον Νεκτάριο Καραντζή.

 

Το εργαστήριο αυτό είναι ανοικτό σε μουσικούς και συνθέτες τόσο από τον χώρο της τζαζ όσο και από τον χώρο της κλασικής (και όχι μόνο).

Ο αυτοσχεδιασμός ως σύνθεση σε ενεστώτα χρόνο είναι η στέρεη βάση πάνω στην οποία θα μπορέσει να αναπτυχθεί ένα μεγαλύτερο και πιο εκτεταμένο έργο.

 

Γνωρίζοντας πως όλοι οι μεγάλοι συνθέτες υπήρξαν ταυτόχρονα και αυτοσχεδιαστές (και πώς θα γινόταν διαφορετικά) το σεμινάριο φιλοδοξεί να καταδείξει την κοινή πορεία που διαγράφουν και τα κοινά ερωτήματα που θέτουν αυτές οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

 

Ζητήματα στυλ, ερμηνείας, φόρμας θα απαντηθούν όχι μέσα από κάποιο θεωρητικό –αφηρημένο μοντέλο αλλά – αντιθέτως- κάθε μουσικός θα κληθεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις.

 

Απαραίτητη θεωρείται η καλή γνώση της Αρμονίας και η τεχνική επάρκεια στο όργανο.

 

Κόστος 20 ευρώ (ενεργοί συμμετέχοντες)  – 10 ευρώ (ακροατές)

 

Αιτήσεις συμμετοχής – Ενημερωτικά έντυπα στη Γραμματεία του ΚΩΘ (Ράνια Μουντράκη, τηλ 2316009657)

 

Ο  Νεκτάριος  Καραντζής  γεννήθηκε  στην  Αθήνα, κατάγεται  από  την  Ιθάκη  και  ζει  στη  Θεσσαλονίκη .  Οι πρώτες μουσικές σπουδές γίνονται στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (1985-90) και αφορούν τόσο την τζαζ όσο και την κλασική (τάξη Ευγένιου Πολίτη).

Το 1991 τον βρίσκει στην Βιέννη όπου μελετά κοντραμπάσο με τον WayneDarling, αυτοσχεδιασμό με τον LesWise και ηλεκτρικό μπάσο με τον BobHarisson. Παρακολουθεί μαθήματα με τον ΗeinrichSchneikart, της Ακαδημίας της Βιέννης. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα γίνεται ενεργό μέρος της εγχώριας τζαζ σκηνής συμπράττοντας με την πλειονότητα των ελλήνων τζαζ μουσικών (Γιώργος Κοντραφούρης, Δήμος Δημητριάδης, Δημήτρης Βασιλάκης μεταξύ άλλων).

Μέλος του DannyHayesQuartet, ιδρυτικό μέλος του TrioPraxis (CD Palmus 1993,από την AnoKatoRecords).

Ξεκινά μακρόχρονη συνεργασία με τον Φλώρο Φλωρίδη στα αυτοσχεδιαστικά σύνολα ΓουτούΓουπατού, Φλώρος Φλωρίδης Τρίο και Σεξτέτο (CD  F.L.O.R.O. από την Α&N records 2002) και συμπράττει με τον κορυφαίο σαξοφωνίστα EvanParker.   Έχει μοιραστεί την σκηνή με την DeeDeeBridgewater  κι έχει  εμφανιστεί  σε  φεστιβάλ και  στην  Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία,  Βέλγιο, Αυστραλία κλπ).

Έχει συνεργαστεί  με  μουσικούς  και  σύνολα  από τον χώρο της παραδοσιακής  μουσικής, όπως η Μπάντα της Φλώρινας  (CD FlorinaBrassBand II 1999, από την LyraRecords), τον Τούρκο κρουστό OkayTemiz, τον Πετρολούκα  Χαλκιά και το σύνολο «Εν Χορδαίς».

Ιδρυτικό μέλος του avantgardrock συνόλου «ΕυοίΕυάν» (CD Το τέλος θά ναι πάλι αρχή Μύλος Rec. 2000) και του ντουέτου κοντραμπάσων BasstoBass (CD BasstoBassPolytroponRec 2008).    Από το 2000 είναι  μέλος  της   Συμφωνικής  Ορχήστρας  του  Δήμου  Θες/νίκης.

Το 1999 δημιουργούνται οι TerraIncognita με τους οποίους έχει ηχογραφήσει 3 προσωπικά CD που χαρακτηρίζονται από έναν συγκερασμό των ιδιωμάτων της  jazz  και της κλασικής με την παρουσία εκτεταμένων συνθέσεων, αλλά και αυτοσχεδιασμών. Η ηχογράφηση της μελοποίησης αποσπασμάτων από το αρχαίο κείμενο της Οδύσσειας με την συμμετοχή της ΣαβίναςΓιαννάτου προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον (Λύρα, 2011). Έχει  συνθέσει  έργα  για  ορχήστρα, κοντσέρτα,  σόλο όργανα, σύνολα εγχόρδων, μουσική δωματίου και κρουστά.

Τέλος, σπούδασε  Φιλοσοφία  στο  Αριστοτέλειο  Πανεπιστήμιο  Θες/νίκης.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΥΟΙ-ΕΥΑΝ    ‘Το τέλος θά’ ναι  πάλι αρχή’ – 2000 ΜΥΛΟΣ (022)

TERRA INCOGNITA I    2002   ANKH Rec. (0801-2)

TERRA INCOGNITA II    2005   ANKH Rec.  ((0805-2)

TERRA INCOGNITA III   2008 MELISSA  Music  ( MM8001)

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ   2011   ΛΥΡΑ   (3401177251)