Οχι και τόσο… Happy στο Ιράν: Συνελήφθησαν επειδή χόρεψαν το τραγούδι του Φάρελ Ουίλιαμς

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 Μαΐ 2014 - 20:25

Τελευταία Ενημέρωση: 20:25

Μόνο… Happy δεν είναι έξι Ιρανοί θαυμαστές του διάσημου καλλιτέχνη Φάρελ Ουίλιαμς, καθώς το βίντεο που τράβηξαν με το τραγούδι «Happy» προκάλεσε τη σύλληψή τους καθώς και αντιδράσεις.

 

Το βίντεο που δείχνει τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες με ακάλυπτα πρόσωπα να χορεύουν στο ρυθμό του διάσημου τραγουδιού στους δρόμους καθώς και σε στέγες σπιτιών της Τεχεράνης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ιρανικών αρχών, με τον επικεφαλής της αστυνομίας να κάνει λόγο για «χυδαίο κλιπ», που «προσβάλει την δημόσια αιδώ».

Την Τρίτη, το κρατικό κανάλι του Ιράν μετέδωσε μια εκπομπή όπου εμφανίζονται οι πρωταγωνιστές του βίντεο να ομολογούν μπροστά στην κάμερα. Σύμφωνα με την ομολογία τους, οι έξι νέοι είναι «ηθοποιοί» οι οποίοι ξεγελάστηκαν να γυρίσουν το συγκεκριμένο βίντεο για μια ακρόαση. «Μας υποσχέθηκαν ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί», ακούγεται να λέει ένας από τους πρωταγωνιστές.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα που σχετίζονται με τη δημιουργία του βίντεο, ωστόσο οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων, αναφέρει το BBC.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης με ανάρτησή του στο Facebook καταδίκασε τις συλλήψεις. «Είναι εξαιρετικά θλιβερό που αυτά τα παιδιά συνελήφθησαν επειδή προσπάθησαν να διαδώσουν τη χαρά».

Με αφορμή τις συλλήψεις, ο Ιρανός δημοσιογράφος Γκόλνας Εσφαντιάρι έγραψε στο Twitter: «Το Ιράν είναι μια χώρα όπου το να είσαι χαρούμενος είναι έγκλημα».

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ στο Ιράν από το 1979, οι γυναίκες πρέπει να καλύπτονται από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

 

Αφέθηκαν ελεύθεροι

Τελικός αφέθηκαν ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης αφέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν από την Τεχεράνη οι έξι Ιρανοί που συνελήφθησαν γιατί γύρισαν και ανέβασαν στο Youtube ένα χορευτικό βίντεο-αφιέρωμα στο διάσημο τραγούδι Happy του Φάρελ Ουίλιαμς. 

Μία εκ των πρωταγωνιστών στο βίντεο, η φωτογράφος μόδας Ριάν Ταραβάτι, ανάρτησε φωτογραφία της στο Instagram, γράφοντας: «Γεια, είμαι ξανά εδώ».

Κατά την αστυνομία, επρόκειτο για «χυδαίο βίντεο» και η ομάδα των Ιρανών συνελήφθη για «προσβολή της δημοσίας αιδούς»…