Είναι το πρωινό σημαντικό για την υγεία μας;

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 09 Δεκ 2014 - 19:00

Τελευταία Ενημέρωση: 19:00

Το πρωινό σύμφωνα με όσα λένε οι διαιτολόγοι είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Βοηθάει στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην απώλεια κιλών αφού μπορεί να μειώσει τις λιγούρες που αισθανόμαστε μέσα στην ημέρα.

 

Τα βελτιωμένα επίπεδα χοληστερίνης, η καλύτερη μνήμη και η καλή διάθεση είναι μερικά μόνο από τα οφέλη ενός υγιεινού πρωινού, όμως κάποιες καινούριες έρευνες έδειξαν ότι δεν επηρεάζει την απώλεια κιλών τόσο όσο πιστεύαμε.

 

Το πείραμα που έκανε το πανεπιστήμιο Monash με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο Alex Hodge εξέτασε 32 εθελοντές με λιπώδες ήπαρ. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια ειδική διατροφή κατά την οποία δεν επιτρεπόταν να καταναλώσουν φαγητό από τις 8 εώς τις 12 το μεσημέρι.

 

Όλοι οι εθελοντές έχασαν κιλά μέσα στις 12 εβδομάδες που διήρκησε το πείραμα ενώ μείωσαν και τους πόντους στη μέση τους. Ταυτόχρονα με την παράλειψη του πρωινού δεν άλλαξε κάτι στις υπόλοιπες διατροφικές τους συνήθειες μέσα στην ημέρα, δηλαδή ούτε έφαγαν περισσότερο αλλά ούτε λιγότερο από ότι τις μέρες που έτρωγαν πρωινό κανονικά.

 

Μια ακόμα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Κλινικής Διατροφής εξέτασε τα αποτελέσματα της παράλειψης πρωινού σε 309 παχύσαρκους ανθρώπους από 20 έως 65 χρονών. Σύμφωνα με την έρευνα η παράλειψη του πρωινού δεν επηρέασε καθόλου την απώλεια κιλών.

 

Παρά τα αποτελέσματα των ερευνών, οι ερευνητές αλλά και οι διαιτολόγοι επιμένουν ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στα αποτελέσματα των πειραμάτων ενώ καλό είναι να μην παραλείπουμε το πρωινό καθώς πέρα από την απώλεια κιλών, είναι σίγουρο ότι ένα πλήρες πρωινό κάνει καλό στην υγεία μας.

 

Μπορεί να μην επηρεάζει την απώλεια κιλών αλλά αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή καλό είναι να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, φρούτα και λαχανικά.