Τσίπρας: Έφερα μία κακή συμφωνία αλλά δεν είπα ψέμματα

Υπέγραψα μια συμφωνία που δεν πιστεύω, αλλά είμαι πρόθυμος να εφαρμόσω, αναλαμβάνοντας την ευθύνη δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι οι εταίροι τήρησαν σκληρή στάση, αλλά η εν λόγω συμφωνία ήταν η μόνη επιλογή για να αποφευχθεί άτακτη χρεοκοπία, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι έχει αποφευχθεί μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία, ενώ απαντώντας στα περί πιθανής παραίτησής του δήλωσε ότι «ο καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το πλοίο εν μέσω καταιγίδας».

 

[Τσίπρας: Υπέγραψα συμφωνία που δεν πιστεύω-Μέχρι να επικυρωθεί δεν αποκλείω Grexit]

Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν μια πίεση ισχυρών κρατών, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας:

«Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα. Το δίλλημα που μας τέθηκε ήταν ή αποδέχεστε τη συμφωνία με αυτούς τους όρους, ή έξοδος από το ευρώ».

Με την εφαρμογή της ομολογουμένως σκληρής αυτής συμφωνίας, αποφεύγουμε την έξοδο από το ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός, αρνούμενος ότι είπε ψέματα στον ελληνικό λαό και προσθέτοντας:

«Αναλαμβάνω τις ευθύνες για τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος αλλά δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι υπέγραψε το κείμενο μιας συμφωνίας στην οποία δεν πιστεύει, αλλά είναι πρόθυμος να εφαρμόσει.

Ο λόγος είπε είναι ότι πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μια καταστροφή, ότι δεν θα μείνει έρμαιο η χώρα. Θα προσπαθήσει, όπως ανέφερε, να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας, έχοντας επίγνωση ότι έτσι είναι η Ευρώπη.

Η Ελλάδα «έδωσε μάχη» για να αποφύγει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, εκφράζοντας την αντίθεσή του στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις:

«Δεν μειώνονται οι συντάξεις, καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια…Πρόκειται για μέτρα που είχαν γίνει αποδεκτά και από εμάς, διότι δεν είναι προοδευτικό να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 47 του χρόνια» ανέφερε.

Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας είπε ότι είναι τα 82 δισ., η κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία, η σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και τα 35 δισ. για τις επενδύσεις. Αυτά, όπως τόνισε, που σημαίνουν και εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, είναι ένας συνδυασμός που αν επιτευχθεί επιτυχώς -και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία, δεν έχει κλείσει ακόμα- μπορεί να καταστήσουν ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και να δώσει προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Μίλησε για σαφώς ηπιότερη προσαρμογή όσον αναφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνοντας ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις. Χαρακτήρισε παράλογο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι όμως αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από ό,τι θα ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων. Είπε ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.

Αναφερόμενος στην απόφαση για δημοψήφισμα δήλωσε ότι όταν την έλαβε, είχε την πεποίθηση ότι θα δοθεί η παράταση, αλλά υπήρξε μια «εκδικητική» όπως την χαρακτήρισε στάση των εταίρων.

Σχολιάζοντας διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο για πραξικόπημα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε.

Υποστήριξε επίσης ότι οι δανειστές έστειλαν μήνυμα πως «δεν έχει νόημα να διεξάγονται εκλογές στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα» και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη χρηματοδότηση-γέφυρα, αφού «κάποιοι την μπλοκάρουν», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

 

Για ΣΥΡΙΖΑ-Εκλογές

Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να κρατήσω ενιαίο τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε αναφερόμενος στους τριγμούς που έχει προκαλέσει στην ενότητα του κόμματος και της κυβέρνησης η συμφωνία με τους εταίρους.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν έχει κανέναν λόγο να επιθυμεί πρόωρες εκλογές, αλλά οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται από τον ίδιο, αλλά από τις διεργασίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και των ΑΝΕΛ και την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Για την προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, απάντησε ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι καλό να μην προκαλείται αστάθεια, ενώ για το ενδεχόμενο παραίτησής του δήλωσε: «ο καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το πλοίο στην καταιγίδα».

Αναφερόμενος στόν Γ. Βαρουφάκη, διαβεβαίωσε ότι διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον τέως υπουργό, διότι «εκτιμά τον έντιμο χαρακτήρα του».

Ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγματευτική προσπάθεια, είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα φορτώσει τα λάθη σε εκείνον και πως χρεώνεται ο ίδιος τα λάθη, διότι ο ίδιος είναι ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι το ότι είναι κάποιος εξαιρετικός οικονομολόγος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κατάλληλος και για πολιτικός. Τόνισε ότι ήταν συναινετική η απόφαση για αποχώρησή του από το υπουργείο και σε όσους καταλογίζουν δόλο στον Γ. Βαρουφάκη, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι όλα αυτά είναι ανοησίες.

Εξαιρετική και πολύ στενή, χαρακτήρισε την σχέση του και με τον Π. Καμμένο.