Χρηματοδοτική γέφυρα 7 δισ. από EFSM προτείνει η Κομισιόν

Δάνειο-γέφυρα 7 δισ. μέσω του EFSM προτείνει η Κομισιόν προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες, με την προϋπόθεση όμως η χώρα να περάσει σήμερα από τη Βουλή μια σειρά μεταρρυθμίσεων και να ξεκινήσει επισήμως τις διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM, προτού εκταμιευτεί το δάνειο.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters, η χρηματοδότηση-γέφυρα θα προέλθει από τον EFSM, ο οποίος θα αποπληρωθεί από τον ESM όταν η Ελλάδα συμφωνήσει το νέο πρόγραμμα. Το δάνειο-γέφυρα από τον EFSM (για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες όπως η Βρετανία καθώς αποτελεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα και όχι μόνο ευρωζώνης) θα πληρωθεί σε μία δόση και θα πρέπει να αποπληρωθεί το αργότερο εντός τριών μηνών.

 

Προϋπόθεση για να δοθεί το ποσό είναι να ψηφιστούν σήμερα οι μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή και η Ελλάδα να ξεκινήσει επισήμως τις διαπραγματεύσεις για ένα πλήρες πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM προτού εκταμιευτεί το δάνειο (σ.σ. δηλαδή να περάσει από τα κοινοβούλια το ελληνικό αίτημα).