Τσίπρας: Δεν θα αποτελέσουμε αριστερή παρένθεση

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να αποφασίσουμε με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει», δήλωσε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

 

«Όλους αυτούς τους πέντε μήνες δώσαμε σκληρό αγώνα, που είχε και λάθη είχε και παραλείψεις. Έχω δηλώσει ότι αναλαμβάνω την ευθύνη γι΄ αυτόν τον αγώνα», είπε ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε όμως:

«Προσωπικά αισθάνομαι περήφανος διότι με αυταπάρνηση δώσαμε μάχη δύσκολη όχι μόνο απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα αλλά τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους. Δώσαμε αγώνα που από τη μια ήταν το δίκαιο και από την άλλη ήταν η οικονομική ισχύς. Παρόλα αυτά αφήνουμε παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας στην Ευρώπη. Αυτή η σπορά θα καρποφορήσει στην Ευρώπη κάποια στιγμή».

Και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός έχει πλήρη συνείδηση και μπορεί να καταλάβει τη διαφορά σε όσους δίνουν την άνιση μάχη με την ψυχή τους και σε όσους παραδίδονται αμαχητί» για να προσθέσει: «Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη, εμείς τουλάχιστον αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε πράξεις και παραλείψεις, εμείς δεν θα δεχθούμε κούρεμα ομολόγων ούτε να ξεπουλήσουμε τράπεζες σε μια νύχτα με τη συνευθύνη του εγχώριου πολιτικού συστήματος».

«Άκουσα να μιλάτε για τον εκβιασμό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με μεγάλη ειλικρίνεια. Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός; Αναφέρομαι στις εναλλακτικές που είχα προχθές το βράδυ», είπε ο πρωθυπουργός απευθύνομενος στην εθνική αντιπροσωπεία.

Οι επιλογές, όπως είπε ο κ. Τσίπρας ήταν η πρώτη να αποδεχθεί συμφωνία με την οποία σε πολλά σημεία έχει ριζικές διαφωνίες, η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία. «Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή. Το σχέδιο Σόιμπλε, για το παράλληλο νόμισμα. Αν τη θέλουμε και τώρα έχουμε χρόνο να τη ζητήσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας: «Ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές, σε μένα βάρυνε η επιλογή της ευθύνης ώστε η χειμαζόμενη κοινωνία να μην περάσει χειρότερα από αυτά που περνάει τώρα».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να απαντήσουν αν ο εκβιασμός στον οποίο αναφέρθηκαν θεωρούν ότι είναι πραγματικός ή πλαστός. «Αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός, είμαι έτοιμος να ακούσω τις εναλλακτικές επιλογές. Αν θεβωρείτε ότι είναι υπαρκτός ο εκβιασμός, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε ό,τι με αφορά και σε ό,τι αφορά το σύνολο, θέλω να πιστεύω και της ΚΟ, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δίκιο των λαϊκών στρωμάτων», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από τους πολιτκούς μας αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα που από την πρώτη στιγμή αυτό που επιδίωκαν και επιθυμούσαν ήταν η επιβεβαίωση της προφητείας να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση μέσα στον χόνο». «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση μέσα στον χρόνο», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «θα παραμείνουε παρόντες και παρούσες και θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την κοινωνική πλειοψηφία», από τις συνέπειες, όπως είπε, μέτρων «που δεν πιστεύουμε αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε». Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση παρουσιάζοντας ένα succeess story, για να προσθέσει ότι όμως παρά τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, μπορούν να γίνουν απλά πράγματα που θα υπηρετήσουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας.

Υπερήφανος για τη “άνιση μάχη” που έδωσε επί έξι μήνες ενάντια σε οργανωμένα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος “για το δίκιο του λαού μας” εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Παρά την κατάληξή της, η μάχη αυτή έχει αφήσει “παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας” σε ολόκληρο τον κόσμο – εκτίμησε ο κ. Τσίπρας – για την οποία εμφανίστηκε βέβαιος πως κάποια στιγμή “η σπορά αυτή θα καρποφορήσει”. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στις Βρυξέλλες υπέστη πραγματικό εκβιασμό με στόχο την κατάρρευση της κυβέρνησης, και τόνισε πως οι μόνες εναλλακτικές επιλογές που είχε, ήταν ανάμεσα στην άτακτη χρεοκοπία, και την αποδοχή του “σχεδίου Σόιμπλε” για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Κάλεσε δε, όσους αμφισβητούν τη θέση του αυτή, να παρουσιάσουν συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο.

Από την άλλη, όσοι πιστεύουν πως η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δίνει το δικαίωμα στο παλαιό πολιτικό προσωπικό να πάρει τη ρεβάνς από την Αριστερά, θα διαψευστούν. “Ποτέ δεν πίστεψα πως τα δεινά στον τόπο αυτό οφείλονται στους ξένους” σημείωσε ο κ. Τσίπρας. “Ο μεγάλος αντίπαλος για τις δυνάμεις της προόδου και της αριστεράς, βρίσκεται εντός των τειχών : Είναι οι δυνάμεις της ολιγαρχίας, των καρτέλ, των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, που ευνοήθηκαν απ’ τις πολιτικές αλλά κι αυτούς που κυβερνούσανε τον τόπο. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι δυνατόν, με το ίδιο πάθος που δούλεψε μέχρι τώρα, να μπει μια τάξη σ’ αυτή τη χώρα” ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Αν θεωρείτε ότι ο εκβιασμός είναι υπαρκτός, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι μαζί το βάρος της ευθύνης, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Σε ότι με αφορά είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα δραπετεύσω από αυτή τη ευθύνη. Αλλά είμαι ο τελευταίος ο οποίος οικιοθελώς θα προσχωρήσω στο σχέδιο των αντιπάλων. Δηλαδή ο τελευταίος ο οποίος θα προσχωρήσω με τη δική μου επιλογή στο να διευκολύνω το σχέδιο απομάκρυνσης από τα κυβερνητικά έδρανα ετούτης εδώ της κυβέρνησης που έδωσε τον αγώνα με θάρρος, με αξιοπρέπεια , με τόλμη όλους αυτούς τους μήνες της σκληρής διαπραγμάτευσης».

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε τη διπλή δέσμευση ότι “το παλιό θα τελειώσει σε αυτή τη χώρα” και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες των μέτρων για τους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ επανέλαβε την δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του .

Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν μια μάχη δύσκολη και πρόσθεσε ότι τους πέντε μήνες που προηγήθηκαν έδωσε έναν σκληρό αγώνα που “είχε και λάθη και αναλαμβάνω τις ευθύνες και δεν δραπετεύω από αυτές και γι αυτόν τον αγώνα αισθάνομαι υπερήφανος”, είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος έμμεσα στους διαφωνούντες και σε όσους έχουν την αίσθηση ότι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης σηματοδοτεί “την επαναφορά του παλαιού σκηνικού θα διαψευστούν”. Το παλαιό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, θα τελειώσει σε αυτή τη χώρα. Σημείωσε επίσης ότι η διαφορά, είναι ότι ο λαός έχει συνείδηση και μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ όσων δίνουν τη μάχη και αντιστέκονται και μεταξύ όσων παραδίδονται αμαχητί.

Είπε ότι παρά την δύσκολη συμφωνία, που θα μας βάλει στενά δημοσιονομικά πλαίσια, και κάνοντας σύγκριση με τα προηγούμενα μνημόνια, τόνισε ότι δεν θα προχωρήσουμε το κούρεμα ομολόγων των ταμείων, ούτε θα ξεπουλήσουμε τράπεζες σε μια νύχτα. Αυτά ήταν, υπογράμμισε, ήταν επιλογές του παλαιού συστήματος που επιδιώκει μια ρεβάνς. Ωστόσο, συνέχισε, δεν είναι ώρα για ρεβάνς, ο τόπος χρειάζεται ελπίδα και προοπτική, και τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και οι δυνάμεις της εργασίας.

Επίσης, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε μια δύσκολη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω από την δέσμευσή της να αγωνιστεί για το δίκαιο των λαϊκών στρωμάτων και, όπως είπε, δεν θα κάνουμε το χατίρι στους αντιπάλους, μέσα και έξω από τη χώρα που επιδίωκαν να αποτελέσουμε παρένθεση.

Ο μεγάλος αντίπαλος, είπε ο πρωθυπουργός βρίσκεται εντός των τειχών, είναι η ολιγαρχία, η διαφθορά, η διαπλοκή, η φοροδιαφυγή, που ευνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η δέσμευσή μας , είναι , είπε ο κ. Τσίπρας, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατό για να μπει τάξη στη χώρα με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στη βουλή το ερώτημα, αν πιστεύει ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός ο εκβιασμός ως προς τις επιλογές που είχε, δηλαδή μια συμφωνία παρά τις διαφωνίες, την άτακτη χρεοκοπία και την πρόταση Σόιμπλε για συναινετική έξοδο , την οποία όπως είπε και τώρα μπορούμε να ζητήσουμε αν θέλουμε. Αν πιστεύετε ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός να ακούσω εναλλακτικές επιλογές, είπε ο κ. Τσίπρας . Αν όμως πιστεύετε ότι είναι πραγματικός τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι μαζί το βάρος της ευθύνης, είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας ότι σε ό,τι τον αφορά θα είναι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του και θα προσχωρήσει στο σχέδιο των αντιπάλων του.

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός είπε ότι “αν έχετε αγωνία για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ” δηλαδή τι θα ψηφίσει, γιατί δεν ζητάτε εκλογές και γιατί δεν κάνετε πρόταση μομφής, και πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς”.

Αναφέρθηκε επίσης στην συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, είπε ότι τελειώνει η συζήτηση για έξοδο από την ευρωζώνη , ενώ σημείωσε και την συμπερίληψη στη συμφωνία του πακέτου των 35 δισ. για την ανάπτυξη , στοιχεία που όπως είπε δεν υπήρχαν στις προηγούμενες συμφωνίες.

Σημείωσε ότι είναι δύσκολη συμφωνία αλλά μπορεί να δώσει προοπτική εξόδου από την κρίση, νωρίτερα από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ακόμη ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με αυτούς που έχουν στοχοποιήσει τον ελληνικό λαό, με την κ. Μέρκελ και τον Βέμπερ, ενώ όπως είπε, εμείς δίνουμε αγώνα έξω από τις πολιτικές μας συμμαχίες.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας στο εξωτερικό, μετά από πολλά χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά.