Οι κρυφές πιστωτικές γραμμές της ΕΚΤ που κράτησαν στη ζωή τις τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισήγαγε κρυφές πιστωτικές γραμμές στην Βουλγαρία και την Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να πείσει τις ξένες ρυθμιστικές αρχές να μην τραβήξουν την πρίζα στις τοπικές θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

 

Τα νέα για την στήριξη στο παρασκήνιο των θυγατρικών έρχονται την στιγμή που το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης για ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ.

 

Η Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank έχουν όλες σημαντικά στοιχεία ενεργητικού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Αν τα στοιχεία αυτά περνούσαν στον έλεγχο των τοπικών ρυθμιστικών αρχών, οι μητρικές τράπεζες θα δέχονταν άμεσο χτύπημα στα κεφάλαια τους. Ένα χτύπημα που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, το οποίο ήδη κρέμεται από μια κλωστή καθώς η χώρα παλεύει να συμφωνήσει ένα νέο πακέτο διάσωσης με τους διεθνείς πιστωτές, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

«Ο φόβος είναι πως αν κάποιος φύγει πρώτος και τραβήξει την πρίζα, θα ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι», ανέφερε πηγή με γνώση της κατάστασης.

 

Η πηγή σημείωσε ότι η ΕΚΤ είχε δημιουργήσει ειδικές συμφωνίες «swap» ή διμερής πιστωτικές γραμμές, με την Ρουμανία και την Βουλγαρία, για να τις διαβεβαιώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες που λειτουργούν εκεί θα έχουν χρηματοδοτική στήριξη κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.