Η Ελλάδα έδωσε εντολή πληρωμής σε ΕΚΤ και ΔΝΤ

Με χρήματα του προγράμματος-γέφυρα ξεκίνησε σήμερα η Ελλάδα τη διαδικασία αποπληρωμης μέρους των οφειλών της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, σήμερα το πρωί η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε εντολή πληρωμής προς το ΔΝΤ, του οποίου είχαμε καθυστερήσει τις δόσεις και προς την ΕΚΤ, καθώς σήμερα έληγε η πληρωμή ομολόγου ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το υπουργείο Οικονομικών.

Τη διαδικασία εξυπηρέτησης των οφειλών της –συνολικού ύψους 6,25 δισεκ. ευρώ- σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκίνησε η Αθήνα σύμφωνα και με το πρακτορείο Reuters. Το πρακτορείο επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών.

Η Ελλάδα πληρώνει 4,2 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαιο και τόκους στην ΕΚΤ –υποχρέωση που λήγει σήμερα- και 2,05 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ που έπρεπε να είχαν πληρωθεί από τις 30 Ιουνίου τόνισαν οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ. Επίσης αποπληρώνει ένα δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Η χώρα εξασφάλισε χρηματοδότηση 7.1 δισεκ. ευρώ ως δάνειο – γέφυρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSM) την περασμένη εβδομάδα –κεφάλαια ικανά για τις ανάγκες της Αθήνας έως τον Ιούλιο- ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Στη διαβεβαίωση πως οι πληρωμές προς ΕΚΤ και ΔΝΤ θα γίνουν κανονικά εντός της ημέρας είχαν προχωρήσει νωρίτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Το συνολικό πρόγραμμα-γέφυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τον Αύγουστο. Κάτι που καθιστά τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο στήριξης ακόμη πιο επιτακτική.