Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να προστατευτούν 300.000 αγρότες από τη φορο-καταιγίδα

Την προστασία περί των 300.000 αγροτών που έχουν την κύρια πηγή εσόδων τους από τον αγροτικό τομέα επιχειρεί μέχρι τελευταία στιγμή η κυβέρνηση, εν όψει της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου την επόμενη Τετάρτη, στο οποίο θα περιγράφεται, μεταξύ άλλων, η νέα σκληρή πραγματικότητα για τους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα.

 

Ο ορισμός της έννοιας του επαγγελματία αγρότη θα γίνεται πλέον με αυστηρότερα κριτήρια. Υπολογίζεται ότι από το σύνολο των 800.000 αγροτών που συνθέτουν τη συνολική παραγωγή της χώρας, οι 300.000 αγρότες αποτελούν τον κορμό της αγροτικής οικονομίας, καθώς η ενασχόλησή τους στον τομέα είναι πλήρους απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και απαλλαγών που ισχύουν για τους αγρότες και σταδιακή εξομοίωση με τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι το τέλος του 2017. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της διετίας ο συντελεστής φορολόγησης θα ανέρχεται από 13% στο 26%.

 

Επιδότηση πετρελαίου

Επίσης, έως τον Δεκέμβριο του 2017 καταργείται η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου, γεγονός το οποίο θα αυξήσει το κόστος παραγωγής, λένε οι επαγγελματίες του χώρου.

Η φορολόγηση θα γίνεται πλέον από το πρώτο ευρώ στις αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει πίσω τις πρόσφατες ρυθμίσεις οι οποίες προέβλεπαν αφορολόγητο έως τα 12.000 ευρώ. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο αν το μέτρο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014 ή του 2015.

Οι αγρότες θα πρέπει επίσης να προκαταβάλουν τον φόρο και έως το τέλος του 2017 η προκαταβολή θα πρέπει να είναι στο 100%. Για τους αγρότες, σύμφωνα με την υπό κατάργηση ρύθμιση Βαλαβάνη, η προκαταβολή σήμερα είναι 27,5% και 13,75% για τους νεοεισερχόμενους στο αγροτικό επάγγελμα.

 

Πηγή: Έθνος