Οριο το «120» για εκλογές το φθινόπωρο

να «δίχτυ ασφαλείας», που θα προστατεύσει την κυβέρνηση από πιθανόν νέους κραδασμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και θα την υποστηρίξει στη δύσβατη πορεία μέχρι την οριστική υπογραφή του νέου Μνημονίου, αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης για την έγκριση του δεύτερου πακέτου μέτρων από τη Βουλή.

 

Ουδείς από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εξωραΐσει την κατάσταση, καθώς ξέρει καλά ότι δεν αρκεί η δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει η κυβέρνηση να αποκρούσει εγκαίρως το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή των νέων μέτρων που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ουδείς επίσης υποτιμά τον κίνδυνο αύξησης των «διαρροών» -η «κόκκινη γραμμή» είναι οι 120 βουλευτές- κατά τη μεθαυριανή ψηφοφορία στη Βουλή, αφού αρκετοί βουλευτές και όχι πια μόνο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο νόμου που φέρνει ανατροπές στο Ασφαλιστικό (πρόωρες συντάξεις κ.ά.), στη φορολογία των αγροτών και στον «χάρτη» διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, που είναι στα προαπαιτούμενα.

Εντούτοις ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει στον σχεδιασμό που επέλεξε γυρνώντας από τη σκληρή δοκιμασία στις Βρυξέλλες, με στόχο το «κλείδωμα» της συμφωνίας με τους εταίρους. Εγκυρότατες λοιπόν πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και κάποιοι λένε ότι προσανατολίζεται ήδη στο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα στηθούν κάλπες – το νωρίτερο γύρω στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο.

Η δεύτερη οριστική και αμετάκλητη απόφαση έχει να κάνει σχετικά με τον χειρισμό των διαφωνούντων του ΣΥΡΙΖΑ – όλα τα μηνύματα του κ. Τσίπρα προς τον κ. Π. Λαφαζάνη, την Αριστερή Πλατφόρμα, τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και γενικώς τους βουλευτές και τα στελέχη των διάφορων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο όνομα μιας επίπλαστης εσωκομματικής ενότητας.

Το πρώτο κρας τεστ θα είναι αφενός στο κομματικό γήπεδο κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου καταγράφεται μια ομάδα στελεχών που ναι μεν δηλώνει αντιμνημονιακή, αλλά διατηρεί ανοιχτές γέφυρες με την προεδρική πλευρά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Κρας τεστ
Επόμενο και καθοριστικό κρας τεστ θα γίνει στον «προθάλαμο» των εθνικών εκλογών, που λόγω του ότι δεν έχει παρέλθει 18μηνο από τις τελευταίες κάλπες θα διεξαχθούν με λίστα – όπερ σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει, να φρενάρει ή και να αποκλείσει από τη λίστα ανά εκλογική περιφέρεια τους διαφωνούντες ή ακόμη και τους εν δυνάμει αντάρτες. Εμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει άλλωστε μετά τη διάσπαση και την ίδρυση κόμματος από τους διαφωνούντες.

Το ίδιο στέλεχος δεν θεωρεί ασύμβατη με τη στρατηγική Τσίπρα ακόμη και την κοινή κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αν και εφόσον βέβαια οι ΑΝΕΛ δεν επιμένουν στην αυτόνομη κάθοδό του κόμματός τους, που δεν εμφάνισε «διαρροές» κατά την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία.

Πάντως, το νέο πακέτο μέτρων φαίνεται ότι θα προκαλέσει νέες σκοτούρες στο κυβερνών κόμμα, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να αυξηθούν τα «όχι» και να προέρχονται κυρίως από βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές. Πονοκέφαλο έχουν ήδη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το Ποτάμι. Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται το ενδεχόμενο καταψήφισης θεωρώντας δυσβάσταχτα τα νέα μέτρα για το νοικοκυριό των αγροτών και των ασφαλισμένων.

«Εχουμε πλήρη συναίσθηση του τι ακριβώς συμβαίνει. Εχουμε πλήρη συναίσθηση της κακής συμφωνίας με δύσκολα μέτρα. Το στοίχημα το μεγάλο είναι τα αντιρροπιστικά μέτρα προκειμένου να υποστηριχθούν τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα», δήλωσε μετά την ορκωμοσία η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η οποία διαδέχτηκε τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Οταν εν τω μεταξύ η κυρία Γεροβασίλη ερωτήθηκε αν η κυβέρνηση (μετά τον περιορισμένων αλλαγών ανασχηματισμό) είναι μικρής διάρκειας, σχεδόν επιβεβαίωσε το σενάριο με τις φθινοπωρινές κάλπες. «Αυτό θα φανεί. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε σήμερα. Οι συνθήκες διαμορφώνονται καθημερινά, ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, τα δεδομένα πυκνά και από την εξέλιξή τους θα φανεί», προέβλεψε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

Πηγή: Έθνος