Η Ελλάδα «βύθισε» τον χρυσό στις διεθνείς αγορές

Το άνοιγμα των τραπεζών και οι αυξημένες προοπτικές διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, μαζί με την προσδωκόμενη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ και την ενίσχυση των αποθεματικών στην Κίνα, οδήγησαν την Δευτέρα τις τιμές του χρυσού σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί από το Μάρτιο του 2010.

 

Οι μαζικές πωλήσεις συμβολαίων στην Ασία το πρωί τον έστειλαν σχεδόν 4% χαμηλότερα, ως τα 1.088 δολάρια ανά ουγκιά, πριν ανακάμψει ελαφρά ως τα 1.114 δολάρια.

Μάλιστα, πολλοί πελάτες ειδικά στην Ασία, προχώρησαν σε πωλήσεις συμβολαίων με ζημία, προκειμένου να εγκαταλείψουν την αγορά φοβούμενοι μεγαλύτερες απώλειες.

Η Κίνα είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι τα αποθέματα χρυσού της είχαν αυξηθεί κατά 57% σε σχέση με έξι χρόνια πριν, υποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες τοποθετήσεις στην συγκεκριμένη αγορά.

Το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών τη Δευτέρα, ένδειξη ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος ενός ανεξέλεγκτου Grexit, προκάλεσε ακόμη μικρότερη ζήτηση για το «ασφαλές καταφύγιο» των επενδυτών σε περιόδους κρίσης.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, σε αντίθεση με άλλες επενδύσεις, τα πολύτιμα μέταλλα δεν αποδίδουν τίποτε παραπάνω στους κατόχους τους, με αποτέλεσμα κάθε αύξηση επιτοκίων και επιδόσεων τίτλων να είναι κίνητρο να ξαναβγουν στην αγορά.