Ξεπουλάει δημόσια περιουσία και η Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τα υπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες της χώρας να υποδείξουν συγκεκριμένες εκτάσεις του Δημοσίου που μπορούν να πωληθούν για οικοδόμηση κατοικιών στο πλαίσιο των σχεδίων για εξοικονόμηση 20 δισεκ. λιρών από τις κρατικές δαπάνες, όπως αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.

 

Μετά την εκλογική νίκη του Μαΐου, ο Όζμπορν έχει ήδη παρουσιάσει σχέδια για περικοπή 12 δισ. λιρών από τον προϋπολογισμό των υπηρεσιών πρόνοιας καθώς προσπαθεί να ισοσκελίσει και πάλι τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

 

Ξεκινώντας μια επανεξέταση των δαπανών σήμερα, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιοποιηθούν στις 25 Νοεμβρίου, ο Όζμπορν θα πει ότι η κυβέρνηση θα έχει εξοικονομήσει 98 δισ. λίρες έως το 2015/16 αλλά πρέπει να κάνει «περισσότερα με χαμηλότερο» κόστος στις δημόσιες υπηρεσίες.

 

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας βουλής, η κυβέρνηση πέτυχε τη μείωση των δημοσίων δαπανών στην οποία δεσμεύθηκε και μείωσε περισσότερο από το ήμισυ το έλλειμμα του προϋπολογισμού που κληρονόμησε», θα πει ο Όζμπορν, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

 

«Ωστόσο, ακόμα δανειζόμαστε 1 λίρα για κάθε 10 λίρες που ξοδεύουμε και το εθνικό χρέος παραμένει στο υψηλότερο επίπεδό του για 50 χρόνια. Εάν δεν διαχειριστούμε αυτό το χρέος, διατρέχουμε κινδύνους με την οικονομική μας ασφάλεια».