Τι έδειξαν οι έλεγχοι για το 2014

Τοπική αυτοδιοίκηση και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου βρίσκονται στην κορυφή των υποθέσεων που έλεγξαν για κακοδιοίκηση και για θέματα οικονομικής διαχείρισης οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για το 2014.

 

Οι υποθέσεις που έλεγξε ο ΓΕΔΔ έφτασαν τις 1.565 και επιλέχθηκαν από έναν υπερδεκαπλάσιο αριθμό εισερχόμενων επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών και αναφορών.

 

Οι οικονομικοί έλεγχοι και τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, αν και με αισθητή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αποτέλεσαν την κύρια θεματική κατηγορία για μία ακόμη χρονιά (27,2% των υποθέσεων, έναντι του 41,8% για το 2013) ενώ αύξηση καταγράφουν οι υποθέσεις στον χώρο της υγείας (10,4%) και της εκπαίδευσης (1,7%).

 

Ενσταση

Από τις 2.203 πειθαρχικές υποθέσεις συνολικά στον στενό δημόσιο τομέα και 765 υποθέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που εξέτασε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης το 2014, άσκησε ένσταση σε 149 υποθέσεις.

 

Σε ποσοστό 56% αφορμή των ελέγχων αποτέλεσαν επώνυμες καταγγελίες πολιτών, ενώ οι ανώνυμες καταγγελίες καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση (22,6%). Δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις στις οποίες ο έλεγχος αποφασίστηκε κατόπιν δημοσιευμάτων (31 περιπτώσεις και ποσοστό 2%).

 

Οι έλεγχοι εστίασαν σε ποσοστό 33,2% σε Υπηρεσίες Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού, με τις Υπηρεσίες των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου να ακολουθούν σε ποσοστό 18,9% επί του συνόλου των ελέγχων.

 

Η Περιφέρεια Αττικής ήταν αυτή στην οποία συγκεντρώθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι, σε ποσοστό 38,3%, καθώς έχει και το μεγαλύτερο αριθμό υπηρεσιών και κατοίκων. Ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ποσοστό 24,4%), με επόμενες την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (22,5%) και τρίτη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (19,9%).