Διευκρινίσεις Μαξίμου για τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας

Διευκρινίσεις γθια την ψήφιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και για τους πλειστηριασμούς δίνει η κυβέρνηση με σημείωμά της.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας -που συζητείται αύριο, Τετάρτη στη Βουλή- είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία δεσμεύεται η χώρα μας, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.

 

Οι κύκλοι της κυβέρνησης, σχετικά με το επίδικο ζήτημα των πλειστηριασμών, σημειώνουν τα εξής:

 

-Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016.

-Έως τότε θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

-Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο.

-Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ή κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.

 

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, έχει εκδώσει και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η οποία δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα τηρήσει τα προβλεπόμενα από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Οι ίδιες πηγές ενημερώνουν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί αύριο με το προεδρείο της ΕΕΤ.

Όπως ανέφερε σήμερα το Έθνος (ρεπορτάζ: Χρήστος Κολώνας) η κυβέρνηση επιδιώκει να θεσπίσει νόμο-προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη να βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμού με στόχο να συμπεριληφθεί μαζί με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατίθεται αύριο στη βουλή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του κ.Σταθάκη προβλέπεται το πάγωμα – μορατόριουμ των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας ή της μοναδικής κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015.