Στο μικροσκόπιο δάνεια 5 δισ. ευρώ της Αγροτικής

Ενα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, που αφορά το «πάρτι» με τα 1.300 δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας τα οποία άνοιξαν «μαύρη τρύπα» 5 δισ. ευρώ, έστειλε στον εισαγγελέα ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης.

Στοιχεία-φωτιά περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα που διαβιβάστηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες στην Εισαγγελία της Αθήνας και αφορά τις παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα σε πρόσωπα και φορείς κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012

 

Η υπόθεση αφορά τον φάκελο με τις παράνομες επιχορηγήσεις δανείων που δόθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα σε δημόσια πρόσωπα και φορείς από το 2000 μέχρι το 2012, χωρίς ποτέ να επιστραφούν.

 

Ο κ. Νικολούδης ήταν ο άνθρωπος, που ως πρώην πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος, είχε ανοίξει την υπόθεση, διενεργώντας έρευνα για τα δάνεια που είχε χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας και είχε συντάξει πολυσέλιδο πόρισμα.

 

Η υπόθεση των δανείων της Αγροτικής ήταν ένα από τα μεγάλα σκάνδαλα της δεκαετίας του 2000, που είχε καταγγείλει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την περίοδο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Στοιχεία-φωτιά περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα που διαβιβάστηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες στην Εισαγγελία της Αθήνας και αφορά τις παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα σε πρόσωπα και φορείς κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012.

 

Το πόρισμα μελετάται από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, ο οποίος αναμένεται σήμερα να το «χρεώσει» σε εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθούν βαρύτατες ποινικές διώξεις.

 

Μετά την άσκηση διώξεων η δικογραφία στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο του ανακριτή, ο οποίος δεν αποκλείεται να εκδώσει ακόμη και εντάλματα σύλληψης.

 

Με μια «σκληρή» ανακοίνωση συνόδευσε την είδηση για την αποστολή της υπόθεσης στον εισαγγελέα ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης.

 

Η διαβίβαση του πορίσματος από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος προκάλεσε την έκδοση σκληρής ανακοίνωσης από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, στην οποία τονίζεται ότι «με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Εκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων». Και συνεχίζει:

 

«Χωρίς καμία αμφιβολία η περίπτωση της ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αφού η εντέλει ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ».

 

Το πόρισμα

 

Ο υπουργός αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πόρισμα αφορά δείγμα μόνο του συνολικού αριθμού των παρανόμως χορηγηθέντων και ουδέποτε επιστραφέντων δανείων, ενώ κάνει λόγο για «μείζον οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που βαρύνει όλους όσους κυβέρνησαν τη χώρα κατά το διάστημα αυτό από το 2000 μέχρι το 2012, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ!».

 

«Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο και τώρα είναι η σειρά της τακτικής δικαιοσύνης να προχωρήσει στον δρόμο αυτό και να διεκπεραιώσει το πραγματικά δύσκολο έργο της απόδοσης ευθυνών για κάθε ένα από τα 1.300 αγύριστα δάνεια», τονίζει ο υπουργός και συμπληρώνει:

 

«Είμαστε βέβαιοι ότι, παρά τις δυσκολίες χειρισμού αυτής της τεράστιας σε όγκο υπόθεσης, η δικαιοσύνη θα επιτελέσει το καθήκον της με επιτυχία. Ηδη όμως αποκαλύπτονται όλα εκείνα για τα οποία κατ’ επανάληψη κάναμε λόγο και τώρα πλέον έχουν συγκεκριμένο σχήμα και μορφή και κυρίως έχουν συγκεκριμένα ονόματα, έστω κι αν έχει αποκαλυφθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου», συνεχίζει ο κ. Νικολούδης.

 

Σε άλλο σημείο μιλάει για ποινική έρευνα, που θα ακολουθήσει, θα αποκαλύψει ολόκληρο το παγόβουνο και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το σκάνδαλο της ΑΤΕ δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο, αλλά, πρωτίστως και κυρίως, ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω.

 

Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων.

 

Πηγή: Έθνος