Αναζητούν φόρμουλα επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου

Φόρμουλα επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυτήν την Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα αναζητούν με εντατικούς ρυθμούς φορείς της κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδας και η κυβέρνηση, με βασικό στόχο να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ισότιμης μεταχείρισης των Ελλήνων επενδυτών με τα ξένα funds.

 

Οι διαπραγματεύσεις για την τελική σύνταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα καθορίσει τους τεχνικούς και ουσιαστικούς όρους επανέναρξης των χρηματιστηριακών συναλλαγών, βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία, με τον Σύνδεσμο Μελών των Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) να χτυπά «καμπανάκι» για τις δραματικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το σχέδιο για πλήρη απαγόρευση ή επιβολή αυστηρών περιορισμών στη χρησιμοποίηση τραπεζικών καταθέσεων Ελλήνων επενδυτών με στόχο την αγορά μετοχών.

 

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Σ. Κυρίτσης, οι όποιοι περιορισμοί τεθούν για τη δυνατότητα αγοράς μετοχών και, αν οι Ελληνες επενδυτές δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ξένους επενδυτές, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα στην ομαλή λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.

 

Επίσης, ο ΣΜΕΧΑ εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «μετανάστευσης» στο εξωτερικό μεγάλων εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α., καθώς λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή ρευστότητας, με αποτέλεσμα οι εισηγμένες εταιρείες να στραφούν σε ξένες αγορές για άντληση ρευστότητας.

 

Ο κ. Κυρίτσης προειδοποιεί, μάλιστα, ότι το Χρηματιστήριο κινδυνεύει να απολέσει τη διεθνή ταυτότητα και να υποβαθμιστεί ή να διαγραφεί από τους διεθνείς δείκτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εισροή ξένων κεφαλαίων στις ελληνικές μετοχές, εάν διατηρηθεί επί μακρόν η παρούσα κατάσταση.

 

Σύμφωνα με τον ΣΜΕΧΑ, η λειτουργία της αγοράς με ίσους όρους δεν θα προκαλέσει σημαντική εκροή κεφαλαίων, ενώ οι τράπεζες, οι οποίες θα προχωρήσουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, θα μπορούσαν να στηριχθούν μέσα από την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.