Ραντεβού – κλειδί Τσίπρα με τους διαφωνούντες

Το πρώτο καθοριστικής σημασίας ραντεβού εκτός Βουλής με τους διαφωνούντες με στόχο να ζητήσει καθαρές θέσεις και λύσεις για τη «γραμμή πλεύσης» του ΣΥΡΙΖΑ -την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για την οριστική διάσωση της χώρας από ένα Grexit- έχει προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η εκδήλωση της ιστοσελίδας «iskra.gr» στον Πανελλήνιο με βασικό ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται, εκτός κυβερνητικού απροόπτου, στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, αφού γύρω στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του.

 

Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος με την ομιλία του στο κομματικό όργανο να προαναγγείλει τα επόμενα βήματα στην πορεία προς το Συνέδριο τον προσεχή Σεπτέμβρη και να προ(σ)καλέσει τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας (όλων των τάσεων) να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις αναγκαίες «συλλογικές διαδικασίες».

 

Είναι πασιφανές ότι με δεδομένο το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι προβολείς του ενδιαφέροντος στρέφονται εκ των πραγμάτων στις τοποθετήσεις και των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία. Οι πληροφορίες λένε ότι τα στελέχη αυτά θα ταχθούν υπέρ της διεξαγωγής Διαρκούς Συνεδρίου άμεσα – δηλαδή πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη βουλή.

 

Αντιθέτως στελέχη που στηρίζουν τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και θεωρούν ότι στην παρούσα φάση χρειάζεται, όπως τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ, Τ. Κορωνάκης, «επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής», πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διοργανώσει ένα Ανοιχτό Συνέδριο που δεν θα αποκλείει από τον διάλογο όλες τις δυνάμεις που «επένδυσαν» εκλογικά στο νυν κυβερνών κόμμα.

 

Το σίγουρο είναι ότι στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, όπου έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα διάφορες προτάσεις, αντιμετωπίζουν το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα «ζωντανό» κείμενο. «Υπάρχει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει και το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής», υπογραμμίζει εις εκ των βασικών συνομιλητών του Αλ. Τσίπρα θέλοντας επί της ουσίας να υπενθυμίσει ότι εάν και εφόσον οι διαφωνούντες επιμείνουν και καταψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή, τότε δεν αποκλείεται -το αντίθετο- η διαγραφή τους από την κοινοβουλευτική ομάδα ή και οι πρόωρες εκλογές.

 

Για τη δε σημερινή εκδήλωση στο Πεδίον του Αρεως, όπου εκτός από τον κ. Λαφαζάνη θα μιλήσει και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Π. Παπακωνσταντίνου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ο συνταγματολόγος κ. Κασιμάτης κ.ά., στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό επιμένουν ότι πρόκειται για μια κίνηση επίδειξης δύναμης από την Αριστερή Πλατφόρμα και τους εν δυνάμει συμμάχους τους. «Ετσι κι αλλιώς η μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει τραυματίσει την ενότητα του κόμματος», προσθέτει κυβερνητικό στέλεχος. «Δεν στηρίζω την κυβέρνηση για να συνάπτει νέα μνημόνια και να τα εφαρμόζει» διαμηνύει πάντως ο κ. Λαφαζάνης (real) και διευκρινίζει «τα μνημόνια τα καταψηφίζω και τα αντιμάχομαι».

 

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, θα επαναλάβει σήμερα σε όλους τους τόνους ότι βασική προτεραιότητά του δεν μπορεί παρά να είναι η διάσωση της χώρας από καταστροφικά σενάρια και θα καταδείξει την ανάγκη όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ να ρίξουν τους τόνους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός «ολοκληρωμένου προωθητικού σχεδίου», που περιέγραψε χθες με άρθρο του στην «Αυγή» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

 

Πηγή: Έθνος