Σήκωσαν τα μανίκια τα τεχνικά κλιμάκια

Συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν χθες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

 

Οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια θα γίνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πού και με ποιους θα συναντιούνται οι επικεφαλής της πάλαι ποτέ τρόικας, που έχει αποκτήσει και τέταρτο μέλος.

 

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι θα φτάσουν στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα καταλύσουν τελικά σε γνωστό ξενοδοχείο, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το υπουργείο Οικονομικών.
 

«Εμείς θα υπηρετήσουμε κατά γράμμα και τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Νομίζω ότι προχωράμε με οργανωμένο τρόπο και ελπίζουμε όλα να θα πάνε καλά στο τέλος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

 

Ωστόσο, πριν αρχίσει για τα καλά η διαπραγμάτευση η εκπρόσωπος της Κομισιόν έστειλε μήνυμα στην Αθήνα ότι τα δύο πολυνομοσχέδια, που ψηφίστηκαν στη Βουλή, ήταν αρκετά για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις αλλά δεν φτάνουν για να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση.

 

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, σημειώνουν ότι ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (12/7/2015), ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων.

 

Δρακόντεια μέτρα 

Από την πρώτη στιγμή της άφιξης της αντιπροσωπείας, σε εφαρμογή μπήκε το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τη φύλαξή της. Τα τεχνικά κλιμάκια, ομάδες εργασίας άλλα και στελέχη των τριών θεσμών βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση, θα ελέγχονται όλες οι διαδρομές και οι κινήσεις τους ενώ το σχέδιο της Αστυνομίας θα κορυφωθεί όταν φθάσουν στην Ελλάδα οι τρεις επικεφαλής.

 

Τα 54 άτομα που έφθασαν στην Αθήνα θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα μιας ειδικής ομάδας αστυνομικών και αναμένεται καθημερινά για τις μετακινήσεις και τα ραντεβού τους να ενεργοποιείται ένας μηχανισμός που θα ξεπερνά τα 250 άτομα.

 

Το συγκεκριμένο δίχτυ προστασίας, θα αποτελείται από αστυνομικούς της Τροχαίας και της Αντιτρομοκρατικής μέχρι ομάδες της ΕΚΑΜ, ελικόπτερα και συνοδευτικά οχήματα που θα αναλαμβάνουν με διακριτικότητα και χωρίς να γίνονται αντιληπτά να επιτηρούν τις κινήσεις των μελών της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες κεντρικό σημείο των μέτρων είναι το ξενοδοχείο Χίλτον. Εκεί όπου θα υπάρχουν δυνάμεις των ΜΑΤ άλλα και αστυνομικοί με πολιτικά στους χώρους που θα διαμένουν που θα φθάνει ακόμη και σε “αποκλεισμούς” σημείων όπου θα έχουν καταλύσει οι ομάδες εργασίας.

 

Μάλιστα, υπάρχει σχέδιο για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι αστυνομικοί σε περίπτωση που υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο που θα διαμένουν στελέχη της τρόικας, ενώ υπάρχει και μέριμνα αν τυχόν υπάρξει πρόβλημα κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων των στελεχών ή των συναντήσεων που θα έχουν με Έλληνες αξιωματούχους.