Φουντώνουν τα μπλόκα των αγροτών στη Γαλλία

Με μεγαλύτερη ένταση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Γαλλία, παρά το πακέτο στήριξης των 600 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε ο Φρ. Ολάντ και τις φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις χρεών ύψους 500 εκατ. που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μ. Βαλς.

 

Περισσότεροι από 1.000 αγρότες έστησαν μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους, διαδηλώνοντας για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και κατηγορώντας τον ξένο ανταγωνισμό. Για τον λόγο αυτόν, εμπόδισαν φορτηγά από την Ισπανία και τη Γερμανία να εισέλθουν στη χώρα.

 

Οι κινητοποιήσεις ήταν ιδιαίτερα δυναμικές στην Αλσατία, όπου σύμφωνα με το συνδικάτο FNSEA αγρότες εμπόδισαν την είσοδο σε «περίπου 200-300 φορτηγά με ξένες πινακίδες» έχοντας καταλάβει από χθες θέσεις σε έξι σημεία διέλευσης, περιλαμβανομένων 5 γεφυρών, μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.

 

Οι διαδηλωτές στράφηκαν εναντίον των φορτηγών που έφθαναν από τη Γερμανία τα οποία μετέφεραν αγροτικά προϊόντα, των οποίων συστηματικά επιβεβαίωναν το φορτίο τους. Φορτηγά που μετέφεραν τυρί από τη Σλοβακία, κρέας ή φρούτα και λαχανικά αναγκάστηκαν επίσης να κάνουν στροφή 180 μοιρών.

 

Στα δυτικά, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, εκατοντάδες αγρότες από τη Βρετάνη και τη Νορμανδία απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Παρίσι με τη Βρετάνη, ενώ πραγματοποιήθηκαν κι άλλες κινητοποιήσεις με στόχαστρο τα σούπερ μάρκετ, ιδίως στο Σεν Ζιρόν, μεταξύ της Τουλούζης και της Ισπανίας, όπου οι διαδηλωτές κατέσχεσαν 300 κιλά κρέατος για να τα διανείμουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.