Στη Βουλή η δικογραφία για τον Βαρουφάκη

Το δρόμο για τη Βουλή πήραν με έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη οι δύο μηνυτήριες αναφορές που είχαν κατατεθεί σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Με τις δύο μηνυτήριες αναφορές ζητείται η παραπομπή του κ.Βαρουφάκη στο ειδικό δικαστήριο για τα αδικήματα της απιστίας και της εσχάτης προδοσίας.

 

Οι αναφορές είχαν κατατεθεί από τον Απόστολο Γκλέτσο και τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

 

Σήμερα εξάλλου αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις σχετικές με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» και το ηχητικό ντοκουμέντο του Γιάνη Βαρουφάκη με το οποίο εξιστορούσε τo Plan B για τη λειτουργία παράλληλου τραπεζικού νομίσματος σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έπεφταν στο κενό.

 

Το ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο Γ. Βαρουφάκης μιλά για το σχέδιο Β και το «χακάρισμα» των ΑΦΜ, βρέθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα ανοίγοντας τη βεντάλια των αντιδράσεων κατά του πρώην υπουργού αλλά και της κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός στο δικαστικό σώμα για τα όσα αποκαλύπτονται με τον Αρειο Πάγο να είναι σε ετοιμότητα για παρέμβασή του. Η Δικαιοσύνη έχει δεμένα τα χέρια της καθώς πρέπει να περιμένει την αντιμετώπιση των δύο μηνύσεων που θα πάνε ίσως και αύριο στη Βουλή. Μηνύσεις που αφορούν τον κ. Βαρουφάκη και τις κινήσεις του. Αν διαπιστωθεί εμπλοκή του σε κάποιο σχέδιο που ενέχει και ποινικές ευθύνες τότε θα υπάρξει και παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

 

Τι είπε

 

To φόρουμ OMFIF, στο οποίο μίλησε ο κ. Βαρουφάκης, πριν από λίγο, με την άδεια του πρώην ΥΠΟΙΚ δημοσίευσε το ηχητικό από ολόκληρη την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης και περιέγραψε όλο το σχέδιό του.

 

Αξιο αναφοράς είναι ότι ο πρώην υπουργός εμπλέκει τον πρωθυπουργό στο σχέδιο Β λέγοντας ότι η συγκρότηση επιτροπής από πέντε άτομα που θα προχωρούσε στον σχεδιασμό αυτόν έγινε μετά από εντολή του Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά.

 

Επιβεβαιώνεται και το ρεπορτάζ της «ΗτΣ» στις 18 Ιουλίου όπου τότε είχαμε γράψει ότι ο κ. Βαρουφάκης προεκλογικά είχε συνάντηση στο Κολωνάκι με κορυφαίο τραπεζικό παράγοντα και του ανέλυε το σχέδιο Β το οποίο ήταν εν γνώσει και του πρωθυπουργού.

 

Μετά την αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου, ενδιαφέρον έχει αν θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από το Μαξίμου ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον αν οι κινήσεις του κ. Βαρουφάκη δημιουργούν ζήτημα ποινικών ευθυνών για τις οποίες θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας. Αλλωστε, το να ενημερώνεις εκπροσώπους hedge fund για ένα τόσο σοβαρό σχέδιο που έχει στο μυαλό της μια κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπικών παιχνιδιών με θύμα την ίδια την ελληνική οικονομία.

 

Πολύ σοβαρό ζήτημα προκύπτει και από τα όσα λέει για το παράλληλο σύστημα που θα έφτιαχνε ο κ. Βαρουφάκης και το οποίο θα λειτουργούσε μέχρι να τους αντιλαμβανόταν η Γενική Γραμματέας Εσόδων, κ. Σαββαίδου η οποία ελέγχει το κανονικό σύστημα πληρωμών μέσω του Taxis.

 

Τα επίμαχα σημεία στο ηχητικό:

 

  • 4′: Αρχίζει να αναλύει το Plan B
  • 4’58”: Πώς θα δημιουργούνταν εναλλακτικοί λογαριασμοί σε όλους τους φορολογούμενους, ακόμη και μέσω apps στα κινητά. Με νέα pin που θα δημιουργούσαν έναν παράλληλο μηχανισμό πληρωμών.
  • 6′.06”: Κάνει λόγο για παράλληλο τραπεζικό σύστημα που θα έδινε μια δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναπνεύσει από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζες.
  • 6’40”: Κάνει λόγο για τα προβλήματα και για το ρόλο της Σαβαϊδου της οποίας τον έλεγχο, όπως αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, είχαν οι Βρυξέλλες.
  • 7′.24”: Κάνει λόγο για τον φίλο που θα τον βοηθούσε να σπάσει τους κωδικούς.
  • 8’32”: «Αποφασίσαμε να χακάρουμε το software που κατείχε η Τρόικα», αναφέρει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

 

Τι λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο ηχητικό (μετάφραση)

 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εντολή να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, αλλά να διαπραγματευθεί με το Eurogroup και την ΕΚΤ για μια βιώσιμη λύση, με τη χώρα εντός ευρωζώνης.

Είναι δύσκολο, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, όταν βρίσκεται εντός της νομισματικής ένωσης, να προετοιμάσεις ένα δημόσιο διάλογο για το ενδεχόμενο έξόδου από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στο σημείο χωρίς επιστροφή.

Στη συνέχεια της συνομιλίας, με ημερομηνία 16 Ιουλίου (δέκα μέρες, δηλαδή, μετά την παραίτηση του κ. Βαρουφάκη από το θώκο του υπουργείου Οικονομικών), τίθεται το ερώτημα εάν τελικά η Ελλάδα είχε «plan B».

 

Με εντολή

 

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκινά την απάντησή του, λέγοντας ότι, πριν ακόμα τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό, όπως ακούγεται να λέει ο κ. Βαρουφάκης, το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. Το δύσκολο, όπως εξηγεί, θα ήταν στη συνέχεια να πείσει ότι, από τα πέντε άτομα που το επεξεργάστηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν 1.000 άτομα που να το εφαρμόσουν.

 

Περιγράφοντας, λοιπόν, τι σχεδίαζε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των capital controls και της τραπεζικής αργίας και να δοθεί στον ελληνικό λαό η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ότι υπάρχει σχέδιο, ο κ. Βαρουφάκης αναλύει το πλάνο του για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis.

Δημιουργώντας «αναπληρωματικούς» λογαριασμούς, το κράτος θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, π.χ., έναν προμηθευτή νοσοκομείου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης-, χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του -πρόκειται, προφανώς, για τα περίφημα IOUs.
Το παράλληλο αυτό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να «αναπνεύσει», κατά το διάστημα που οι τράπεζές της θα έμεναν κλειστές.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αφηγείται στους συνομιλητές του «μια συναρπαστική ιστορία, τι είδους δυσκολίες αντιμετώπισα. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Δεν ήταν υπό τον δικό μου έλεγχο ως αρμόδιου υπουργού, αλλά ελεγχόταν από τις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας διορίζεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχεται από την τρόικα, όπως και ολόκληρος ο μηχανισμός».
»Είναι σαν τα δημόσια έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγχονται από τις Βρυξέλλες· είμαι σίγουρος ότι όπως το ακούτε σας σηκώνεται η τρίχα. ΟΚ, λοιπόν, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα ήταν πως ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την άλλη, ελεγχόταν από εμένα, ως αρμόδιο υπουργό. Και διόρισα έναν καλό φίλο μου, παιδικό φίλο μου, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια στις ΗΠΑ. Τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος. Κάποια στιγμή, μία εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού (software). “Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;”».

Και προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης: «Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση, μόνο οι δυο μας, ουδείς άλλος γνώριζε, και εκείνος μου είπε: “Ακου, αν ζητήσω την άδειά τους για να αρχίσω να εφαρμόζω αυτό το σχέδιο, τότε η τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα. Αλλά εγώ του είπα ότι αυτό δεν μας κάνει, γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας σε αυτήν τη φάση. Έτσι τον εξουσιοδότησα, και αυτό δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν, πρέπει να παραμείνει μεταξύ μας…».

 

Το Plan B Βαρουφάκη

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής που έφερε στο φως τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στο φόρουμ, ο πρώην ΥΠΟΙΚ σχεδίαζε ως plan B, ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, καταρχήν μέσα στο πλαίσιο του ευρώ αλλά με την δυνατότητα «εν μία νυκτί να μετατραπεί σε μία νέα δραχμή».

 

Ο βασικός κορμός του σχεδίου αυτού περιελάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ. Πώς θα το πετύχαινε; Βάζοντας έναν παιδικό του φίλο, τον οποίο, όπως ο ίδιος είπε, είχε διορίσει στο υπουργείο οικονομικών ειδικά για να παρακάμψει την «ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες» Κατερίνα Σαββαϊδου, όπως σημειώνει η Καθημερινή. Οι υποκλοπές των ΑΦΜ θα γίνονταν με χακάρισμα (hacking) της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κύριος Βαρουφάκης θα δημιουργούσε με τους συνεργάτες του μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν» όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, έτοιμους να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, υπό άκρα μυστικότητα. «Με το πάτημα ενός κουμπιού» το σύστημα θα ήταν σε θέση να αποστείλει ένα ειδικό pin σε κάθε φορολογούμενο που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό, παράλληλο λογαριασμό μέσω του οποίου θα μπορούσε ο πολίτης ή η επιχείρηση να πραγματοποιήσει πληρωμές, δημιουργώντας έτσι ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ενόσω οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές, εξήγησε ο πρώην υπουργός οικονομικών.

 

Μάλιστα, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε καταστρώσει το σχέδιο με τέτοια λεπτομέρεια ώστε να φροντίσει να προετοιμάσει και την απάντησή του σε περίπτωση που αυτό διέρρεε από τους συνομιλητές του (στους οποίους το είχε αποκαλύψει λέξη-λέξη): «Και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω» φέρεται να δήλωσε κυνικά.

 

Ο κύριος Βαρουφάκης υποσημείωσε ότι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα από τον ελληνικό λαό δεν ήταν εντολή εξόδου από το ευρώ, ωστόσο ο ίδιος την ερμήνευε… διασταλτικά ώστε να αφήνει το περιθώριο «να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», σε περίπτωση που δεν καθίστατο εφικτή η σύναψη βιώσιμης συμφωνίας.

 

Πηγή: iefimerida