Νέες μηνύσεις για το plan B του Βαρουφάκη

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε σήμερα δεύτερη μηνυτήρια αναφορά ο δικηγόρος Αθηνών Παναγιώτης Γιαννόπουλος κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και κάθε άλλου προσώπου που εμπλέκεται στην υπόθεση του plan b που σχεδίαζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

 

Ο κ. Γιαννόπουλος ζητά να ερευνηθεί εάν ο κύριος Βαρουφάκης έχει διαπράξει το αδίκημα της παράβασης προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος.

 

Επίσης, μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του σχεδίου Β του τέως υπουργού Οικονομικών κατέθεσαν ακόμη πέντε δικηγόροι Αθηνών, οι Δημήτρης Βερβεσός, Θωμάς Καμενόπουλος και Μιχάλης Καλατζόπουλος, οι οποίοι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και ο δικηγόρος Αντώνης Γόντζας και η πρόεδρος της Ένωσης Νέων Δικηγόρων Κυριακή Σταμαδιάνου.

 

Οι πέντε δικηγόροι ζητούν να ερευνηθεί για τα μη πολιτικά πρόσωπα εάν έχουν διαπράξει το αδίκημα της παράβασης προσωπικών δεδομένων, την παράβαση κρατικών μυστικών, την παράβαση καθήκοντος όπως επίσης και αν αποτελούν εγκληματική οργάνωση ή συμμορία καθώς υπήρχε δομή, αρχηγός, συνεργασία και σχέδιο.

 

Τέλος ζητούν να ερευνηθεί εάν έχουν παραβιαστεί τα άρθρα εκείνα του ποινικού κώδικα που αφορούν το νόμισμα και την απόπειρα παραχάραξης του νομίσματος.

 

Το πρωί, διαβιβάστηκαν στη Βουλή οι δύο μηνυτήριες αναφορές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, η μία από τον πρόεδρο του κόμματος “Τελεία” Απόστολο Γκλέτσο και η άλλη από τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

 

Στο τυπικό έγγραφό της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβιβάζει τις δύο αναφορές όπως προβλέπει το άρθρο 88 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

 

Ολόκληρο το έγγραφο της κ. Κουτζαμάνη:

«Προς
Την Κα Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
δια του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σας διαβιβάζουμε, από υπηρεσιακή υποχρέωση, τις α) με αριθμό πρωτ. 3328/21-7-2015 μηνυτήρια αναφορά του κ. Απόστολου Γκλέτσου του Ευσταθίου, Δημάρχου Στυλίδας και Προέδρου του Πολιτικού Κόμματος με την επωνυμία «Τελεία», κατοίκου Στυλίδας, μετά των συνημμένων σ’ αυτήν είκοσι έξι (26) εγγράφων,

β) με αριθμό πρωτ. 3348/22-7-2015 μηνυτήρια αναφορά του κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλου, Δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών, μετά των συνημμένων σ’ αυτήν έξι (6) εγγράφων, κατά του κ. Ιωάννη (Γιάνη) Βαρουφάκη του Γεωργίου, πρώην Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή, κατοίκου Αθηνών, σύμφωνα με τα άρθρα 86 του Συντάγματος και 1, 4 του Ν. 3126/2003 «Ποινική Ευθύνη Υπουργών», λόγω αρμοδιότητάς σας.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Ευτέρπη Κουτζαμάνη»

 

Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του Έθνους την κινητοποίηση των κρατικών και δικαστικών αρχών προκάλεσε η δημοσιοποίηση των ηχητικών ντοκουμέντων με τις συνομιλίες του Γ. Βαρουφάκη με στελέχη hedge funds, που επιβεβαιώνουν το σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών για «χακάρισμα» των ΑΦΜ και λειτουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

 

Παράλληλα το plan b Βαρουφάκη προκάλεσε νέο γύρο αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζητούν δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και καλούν τον πρωθυπουργό να ενημερώσει εάν ήταν γνώστης του σχεδίου του πρώην υπουργού.

 

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου διέταξε κατεπείγουσα Eνορκη Διοικητική Εξέταση και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων, με αφορμή τα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του «software» της ΓΓΔΕ, που περιέχει τους ΑΦΜ και τα υπό αυτό στοιχεία των φορολογουμένων.

 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κ. Σαββαΐδου «για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία» Παράλληλα, οι εισαγγγελικές αρχές τελούν σε ετοιμότητα για να προχωρήσουν σε προκαταρκτική εξέταση ή ποινική έρευνα σε βάρους του πρώην υπουργού Οικονομικών εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.