Ζητούν τώρα μέτρα στο Ασφαλιστικό

Το σκληρό τους πρόσωπο έδειξαν με το… καλημέρα οι δανειστές καθώς ζητούν μέτρα εδώ και τώρα στο ασφαλιστικό.

 

Το σκληρό μπρα ντε φερ ξεκίνησε από το πεδίο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με τους εκπροσώπους των θεσμών να ζητούν η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων – ειδικών ορίων ηλικίας να ψηφιστεί άμεσα ως προαπαιτούμενο της κυοφορούμενης συμφωνίας και την ελληνική πλευρά να εμμένει σταθερά στη θέση της πως τα προαπαιτούμενα έχουν ήδη ψηφιστεί. Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να «σπρώξει» την επίμαχη ρύθμιση προς το φθινόπωρο και να την εντάξει στη γενικότερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Οκτωβρίου. Οι δανειστές, ωστόσο, πιέζουν προκειμένου να επισπευσθεί η θεσμοθέτηση και να έρθει στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Η διελκυστίνδα ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και δανειστές στο σκληρό όπως αποδεικνύεται μέτωπο του συνταξιοδοτικού δεν φαίνεται όμως να συνίσταται μόνο στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών.

 

Πίεση

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι δανειστές πιέζουν ώστε να επέλθουν διορθώσεις επί τα χείρω στη ρύθμιση, με σκοπό να επιταχυνθεί ο «βηματισμός» που θα οδηγήσει σταδιακά στα 62 ή τα 67 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ασφαλισμένους που μπορούν σήμερα να κάνουν χρήση των ειδικών διατάξεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται για παράδειγμα το ενδεχόμενο η αύξηση του ορίου ηλικίας να οδηγηθεί τελικά προς ένα έτος το έτος από ένα 6μηνο το έτος που προέβλεπε το προσχέδιο, αν και όλα είναι αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση. Υπήρξε επίσης ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων. Στο στόχαστρο των δανειστών μπαίνει ξανά και το ΕΚΑΣ.

 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν προβληματισμούς για τον ρυθμό αύξησης των δικαιούχων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος τα στελέχη του «κουαρτέτου» να ζητήσουν επίσπευση της κατάργησης του επιδόματος.

 

Τριπλή έμμεση μείωση θα έχουν στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου κύριες και επικουρικές, 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι, από την αναδρομική παρακράτηση των αυξημένων εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της περιόδου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

 

Πηγή: Έθνος