Κρίσιμη διαπραγμάτευση με τρόικα για μείωση φόρων και ληξιπρόθεσμα

Αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση εισέρχεται σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο οποίος θεωρείται από τους κρισιμότερους, καθώς θα περιλαμβάνει και τις συζητήσεις για την περαιτέρω διευθέτηση του χρέους.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και αυτοί στο υπουργείο Οικονομικών, θεωρούν ότι η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα διεξαχθεί σε τρία στάδια και βασική προϋπόθεση για να τελεσφορήσει, είναι η εφαρμογή του Μνημονίου.

 

Ειδικότερα, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ζητείται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και τις βελτιώσεις στην καταβολή τωνληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, καθώς είναι δεδομένο ότι όλο περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν.

 

Στη συνέχεια, με την 5η επικαιροποίηση του μνημονίου, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

 

Μετά την ολοκλήρωσή της, εκτιμάται ότι θα μπορούν να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για να συζητηθούν τα αιτήματα της κυβέρνησης για μειώσεις στη φορολογία γενικότερα. Καθώς, τότε θα έχει προσδιοριστεί τόσο το χρηματοδοτικό, όσο και το δημοσιονομικό κενό, ενώ μπορεί να υπάρχουν και θετικές επιδράσεις στα έσοδα και στα πρωτογενή πλεονάσματα από την ανάκαμψη και, εν συνεχεία, ανάπτυξη της οικονομίας.

 

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί αφ’ ενός ότι το χρηματοδοτικό κενό στην ελληνική οικονομία είναι καλυμμένο για τους επόμενους 24 μήνες, ενώ στα «υπέρ» της ελληνικής πλευράς είναι το γεγονός της πτώσης των επιτοκίων στη χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων (μειώθηκαν κάτω από το 2%). Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, συνεπάγεται ετήσια ωφέλεια 200 εκατ. ευρώ από τους τόκους και η εξοικονόμηση θα είναι μεγαλύτερη όσο συνεχίσει να περιορίζεται το κόστος δανεισμού.

 

«Μπορώ να “παίξω” λίγο με αυτά τα επιτόκια, εάν τα προαπαιτούμενα μάς δημιουργούν πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας», προσθέτει το συγκεκριμένο στέλεχος.

 

Δεδομένου ότι, στην κυβέρνηση διαπιστώθηκαν ήδη «αποστασιοποιήσεις» υπουργών, όπως για παράδειγμα, στα θέματα των λαϊκών αγορών, των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές, της διαθεσιμότητας, κ.λπ. ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής: «Εάν η αποστασιοποίηση δεν είναι μόνο στα λόγια και αποτυπωθεί και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει»

 

Προσθέτει δε ότι κυβερνητική απόφαση είναι πως «συνεχίζουμε να δουλεύουμε για τα προαπαιτούμενα».

 

Τέλος, ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στις αποδοχές υπαλλήλων σε 11 υπουργεία, στα οποία έγινε, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, υπερβάλλουσα μείωση αποδοχών, όμως οι όποιες αλλαγές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.