«Πόλεμο» κατά των διακινητών στη Μεσόγειο κηρύττει η ΕΕ

«Πράσινο φως» αποφάσισε να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρήση στρατιωτικών μέσων εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησης που διεξάγει στη Μεσόγειο.

Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση – στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και 1.000 άνδρες— συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Επιπλέον οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέβαλαν στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.

Στο εξής, βάσει των νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές.

Παράλληλα θα τους δοθεί η δυνατότητα να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της EU Navfor Med, θα χρειαστούν επτά πολεμικά πλοία επιπλέον, κάποια από τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν ιατρικές εγκαταστάσεις, ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αυτή η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

Σύνοδος για το μεταναστευτικό
Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ, ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ι. Μουζάλας, δήλωσε: «Η Ελλάδα αναλαμβάνει τις ευθύνες της, όμως τώρα ήρθε η ώρα να δείξει την αλληλεγγύη της η Ευρώπη».