Κονστάνσιο: Ετοιμο το έδαφος για σταδιακή άρση των capital controls

oures-se-trapeza

Αν τηρηθεί το μνημόνιο η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) δεν απέχει πολύ, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ διευκρινίζει ότι το σενάριο του Grexit δεν ήταν ποτέ ρεαλιστικό γιατί δεν θα ήταν νόμιμο.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κρίση κλόνισε την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ ρεαλιστική επιλογή γιατί θα ήταν παράνομη και η Ευρώπη οφείλει να ξεδιαλύνει όποιες αμφιβολίες ενδεχομένως παραμένουν σε σχέση με την βιωσιμότητα της ενιαίας νομισματικής ένωσης, υπογράμμισε ο Β. Κονστάνσιο σε συνέντευξή του στο Reuters.

Τόνισε παράλληλα ότι αν η νέα ελληνική κυβέρνηση δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει το μνημόνιο και το πρόγραμμα όντως τηρηθεί, τότε «το έδαφος είναι έτοιμο για μια σταδιακή άρση των capital controls. Θα καταργηθούν όπως συνέβη στην Κύπρο».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, πρόσθεσε ότι αναμένει σύγκλιση απόψεων -ΔΝΤ και υπολοίπων- για την βιωσιμότητα του χρέους, κατά την πρώτη αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα του χρέους δεν θα πρέπει να εξετάζεται με απλά ποσοστά, ενώ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι ένα κούρεμα δεν θα κριθεί αναγκαίο.

«Τα κράτη-μέλη είναι αρνητικά απέναντι στο κούρεμα και σίγουρα ελπίζω ότι δεν θα κριθεί αναγκαίο κρίνοντας από τα νούμερα…Όσο πιο πολύ σκαλίζει κανείς τα νούμερα, τόσο πιο πολύ τείνει να οδηγηθεί σε αυτό το συμπέρασμα» σημείωσε.

Ποσοτική χαλάρωση (quantative easing)
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιθώρια να αγοράσει περισσότερα ομόλογα, καθώς η ποσοτική χαλάρωσή της ήταν μικρή σε σύγκριση με αντίστοιχα προγράμματα σε άλλες χώρες, δήλωσε ο Κονστάνσιο, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται επίσης να ανεβάσουν ταχύτητα η αμερικανική και η κινεζική οικονομία.

Οι αγορές ομολόγων, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο για να βγει η ευρωζώνη από τον αποπληθωρισμό, βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ελληνική και την κινεζική αναταραχή, αλλά ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε και πάλι να επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος κατά τους προσεχείς μήνες, άρα η τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος, τη σύνθεση και τη διάρκεια του προγράμματος, εάν χρειαστεί, είπε ο Κονστάνσιο.

 

Πηγή: Reuters