ΟΑΕΕ: Με δανεικά οι συντάξεις Οκτωβρίου

oaee-lefta

Δάνειο 50 εκατ. ευρώ θα δώσει, για πρώτη φορά, το ΙΚΑ στον ΟΑΕΕ για δύο ημέρες (από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου) προκειμένου να καταβληθούν, κατά ένα μέρος από τις… εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, οι συντάξεις στους συνταξιούχους – πρώην ελεύθερους επαγγελματίες.

Τον δανεισμό – ταμειακή διευκόλυνση του ΟΑΕΕ ζήτησε το Γενικό Λογιστήριο από το ΙΚΑ, καθώς οι εισπράξεις εισφορών και δόσεων έναντι ρυθμισμένων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών θα γίνουν στις 30 Σεπτεμβρίου (μετά τις παρατάσεις που δόθηκαν λόγω των capital controls και στη συνέχεια λόγω των εκλογών) και τα έσοδα του Ταμείου και του κρατικού προϋπολογισμού είναι αμφίβολο αν θα πιστωθούν εγκαίρως και θα επαρκούν για να «καλύψουν» τις πληρωμές των συντάξεων την 1η Οκτωβρίου.

Τη χορήγηση του δανείου από τα ταμειακά διαθέσιμά του αποφάσισε χθες η διοίκηση του ΙΚΑ με την προϋπόθεση ότι, στο μεταξύ, θα έχει εισπράξει τα έσοδα από εισφορές και θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στη ΔΟΥ και στους συνταξιούχους του. Η παροχή του δανείου αποφασίστηκε να γίνει, καθώς το ΙΚΑ επιχορηγείται με επιπλέον ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό (όποτε έχει ταμειακή στενότητα), ενώ δανείζεται και το ίδιο από άλλα ταμεία για να πληρώνει κανονικά τις συντάξεις.

Οπως έχει γράψει η «Ημερησία», το ΙΚΑ θα δανειστεί 210 εκατ. για το διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου από τα συγχωνευμένα Ταμεία των εργαζομένων της ΔΕΗ (100 εκατ.), του Δημοσίου (70 εκατ.) και των δημοτικών και υπαλλήλων (40 εκατ.).

Το αίτημα δανειοδότησης που υπέβαλε ο ΟΑΕΕ, υπογραμμίζει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει καθώς μόνο ένας στους δύο πληρώνει εισφορές και το έλλειμμα για το 2015 αναμένεται να φτάσει (αν δεν ξεπεράσει) τα 545,7 εκατ., καθώς τα συνολικά έσοδα από εισφορές και κρατική επιχορήγηση έχουν προϋπολογιστεί σε 4,181 δισ. και τα έξοδα στα 4,723 δισ. Ηδη στο οκτάμηνο, ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει το 81,5% της κρατικής επιχορήγησης και το ΙΚΑ το 75,2%!

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας χθες την ανάγκη μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις και στο ΕΚΑΣ, αλλά και για «να πάρουν σύνταξη οι σημερινοί εργαζόμενοι και να μην είναι η ασφαλιστική τους εισφορά ένα φόρος για να πληρώνονται οι σημερινοί συνταξιούχοι», επαναβεβαίωσε το σχέδιο περικοπής των υψηλότερων συντάξεων, άνω των 1.000 ευρώ. Ολες οι συντάξεις του Οκτωβρίου (κύριες και επικουρικές) θα είναι, πάντως, μειωμένες, καθώς θα παρακρατηθεί η εισφορά ασθενείας 6%, καθώς και η πρώτη δόση των επιπλέον ποσών που προκύπτουν από την αναδρομική επιβολή της (από 1ης Ιουλίου).

Πηγή: Ημερησία