Έντονη αντίδραση από τη Σαουδική Αραβία για τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στη Συρία

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 01 Οκτ 2015 - 13:25

Τελευταία Ενημέρωση: 14:32

Η Σαουδική Αραβία απαιτεί από τη Ρωσία να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον στόχων στη Συρία,δήλωσε Σαουδάραβας διπλωμάτης, σύμφωνα με το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, προσθέτοντας ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δεν έχει παρουσία στις περιοχές που δέχθηκαν επίθεση.

Μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, την Τετάρτη, ο Αμπντάλα Αλ Μουάλιμ δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της χώρας του «εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι ρωσικές δυνάμεις στη Χομς και τη Χάμα, μέρη όπου οι δυνάμεις του ISIS δεν έχουν παρουσία. Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν σε έναν αριθμό αθώων θυμάτων. Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως και να μην επαναληφθεί».

Χρησιμοποιώντας ένα κοινό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κράτος, πρόσθεσε ότι «όσο για εκείνες τις χώρες που έχουν δηλώσει πρόσφατα ότι έχουν προσχωρήσει στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας του ISIS, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό την ίδια στιγμή που υποστηρίζουν την τρομοκρατία του συριακού καθεστώτος».

Νέους στόχους που δεν έχουν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος έπληξε η Ρωσία στη Συρία

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν νέους στόχους στην Συρία την Πέμπτη, ανάμεσά τους περιοχές κοντά στην πόλη Ζισρ Αλ Σουγούρ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του «Στρατού της Κατάκτησης», συμμαχίας ένοπλων ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ανάμεσά στις οποίες περιλαμβάνεται το Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, που πρόσκειται στη Δαμασκό, με έδρα τον Λίβανο.

Τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά θέσεων αυτών των ανταρτών σε πολλές περιοχές της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανάμεσά τους και η ορεινή περιοχή της Ζαουΐγια, αλλά και στόχους νοτιότερα στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς της Δαμασκού, λόγω της εγγύτητάς την με το προπύργιό του στη Μεσόγειο, τη Λαττάκεια.

Οι δυνάμεις του «Στρατού της Κατάκτησης» προωθήθηκαν προς τις παράκτιες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας μετά τον Μάιο, εκδιώκοντας τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη του Ιντλίμπ και το Ζισρ Αλ Σουγούρ.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές έχουν ως στόχο έναν κατάλογο γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη της αεροπορικής εκστρατείας.

«Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επελέγησαν σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.