Προσλήψεις 11.000 αναπληρωτών έως τις 10/10 ο στόχος του υπ. Παιδείας

ΦΩΤΟ: MOTIONTEAM

Το αργότερο 10 με 15 Οκτωβρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων και κατά προτεραιότητα τα σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης θα λειτουργούν είτε σε πλήρη ανάπτυξη είτε με ελάχιστα κενά, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Όπως είπε, το υπουργείο δίνει τη μάχη στο θέμα της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών, το οποίο αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα και  καταβάλλονται προσπάθειες ώστε  το ταχύτερο δυνατόν, με έναρξη από τις 10 Οκτωβρίου, όλα τα σχολεία να είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

Επισήμανε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη λειτουργία της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Ο κ. Φίλης διευκρίνισε ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών, η οποία θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς μέρες, με 4000 προσλήψεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ στην πρώτη φάση προσλήφθηκαν 3700 από το ΕΣΠΑ και τον τακτικό προϋπολογισμό.

Πρόσθεσε ότι ως τις 10 Οκτωβρίου θα έχουμε φτάσει στις προσλήψεις περίπου 11.000 εκπαιδευτικών σε Γενική και Ειδική Εκπαίδευση.

«Δίνουμε μάχη με το χρόνο και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, για φέτος ειδικά που για πρώτη φορά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι περιορισμένα, αφού οι περιφέρειες Αττικής, Ν. Αιγαίου και Δυτ. Μακεδονίας εξαιρούνται» σημείωσε.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Φίλης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 31 Νοεμβρίου θα υπάρξει οριστική απάντηση για το ζήτημα, το οποίο, όπως επεσήμανε, δεν αφορά μόνο το υπουργειο, αλλα ειναι «θέμα μιας συνολικής κυβερνητικής απόφασης».

«Δεν θελουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση να μετακυλίσουμε σε άλλους τομείς το βάρος της φορολογίας» προσθέτοντας ότι «μπορούμε π.χ. να πετύχουμε το ισοδύναμο από την ολοκλήρωση των ελέγχων σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής».

Επισήμανε παράλληλα ότι ο ΦΠΑ 23% «είναι ένα ζήτημα που πλήττει όχι τους εύπορους συμπολίτες μας, αλλά τη λαϊκή οικογένεια, τα φροντιστήρια στις γειτονιές και ένα σύνολο φορέων  που συγκροτούν το πλαίσιο της παράλληλης ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας».

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με την απεικόνιση στο βιβλίο της Γ´ λυκείου γενικής παιδειας ενός χάρτη, στον οποίο αναφέρεται η ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, ο κ. Φίλης είπε ότι δεν θέλει να κάνει δηλώσεις που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία και πρόσθεσε ότι υπάρχουν από τον νόμο εκπαιδευτικά όργανα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα.

«Ειναι, πάντως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ιστορικά δεν συγκροτούσε το χώρο της Μακεδονιας και γεωγραφικά σίγουρα επίσης δεν συγκροτεί τον χώρο της Μακεδονίας απο μόνη της» κατέληξε.

Πηγή: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ