Τράπεζες: Στο επίκεντρο οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Με την προσοχή τους στραμμένη στον καθορισμό των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο τέλος του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των συστημικών τραπεζών, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν.

Το ΤΧΣ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ+1,99% τους θεσμούς και τις ενδιαφερόμενες τράπεζες, επεξεργάζεται τον τρόπο της ανακεφαλαιοποίησης και ειδικότερα τις επιλογές που θα ενθαρρύνουν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων εντός ενός πλαισίου ισότιμης και αντικειμενικής συμμετοχής, περιορίζοντας την κρατική βοήθεια και κατ’ επέκταση την επιβάρυνση του ελληνικού χρέους και του Έλληνα φορολογούμενου.

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ+20,55% Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση, η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προχωρά γρήγορα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Όταν ολοκληρωθούν και τα stress tests, τότε θα προσδιορισθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του 2015. Στη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς υπάρχει ρητή αναφορά ότι δεν προβλέπεται «κούρεμα καταθέσεων», ανεξαρτήτως ποσού.

Η εκτίμησή μας, ανέφερε η κ. Κατσέλη, είναι ότι δεν θα χρειασθεί το σύνολο των 25 δισ. ευρώ που προβλέπεται στη συμφωνία για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί θα προκύψει βάσει των ακραίων προβλέψεων που θα γίνουν από την ΕΚΤ. Πιστεύω ότι γνώμονας θα είναι το ποσό της ανακεφαλαοποίησης να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες του τραπεζικού μας συστήματος και να εγγυάται τόσο τη βιώσιμη πορεία του στο μέλλον όσο και την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, τόνισε.

Όπως επισημαίνουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους οι συστημικές τράπεζες  βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους υφιστάμενους μετόχους επενδυτές τους, αλλά και με νέους εν δυνάμει επενδυτές. Μάλιστα, έχουν προγραμματίσει σειρά επισκέψεων και παρουσιάσεων με επενδυτές σε διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα, που θα εντατικοποιηθούν μόλις καθοριστεί το ακριβές πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ