«Αυτοψία» Αλ. Τσίπρα – Φάιμαν στη Λέσβο

ΦΩΤΟ: SOOC

Εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάϊμαν στη Λέσβο.

Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς και χώρους προσωρινής φιλοξενίας και υποδοχής, όπου και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες υποδοχής, ταυτοποίησης και παραλαβής αιτημάτων ασύλου.

Παράλληλα, συναντήθηκαν με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον δήμαρχο Μυτιλήνης Σπύρο Γαληνό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και η ανάγκη για μια προοδευτική προσέγγιση του ζητήματος, που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αναγκαία ανθρωπιστική παράμετρο.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να δει μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας το καλό πρόσωπο της  Ευρώπης, αυτό της αλληλεγγύης.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, με τη Λέσβο να δέχεται τεράστιες ροές προσφύγων από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας.

«Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά , να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό.

«Και εφόσον είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.