Τρύφων Αλεξιάδης: Πιο δίκαιος φόρος ακινήτων από το 2016

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με τους δανειστές, η οποία προβλέπει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, θα κινηθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τη διαμόρφωση του νέου φόρου για τα ακίνητα που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ το 2016, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Όπως είπε μιλώντας στο 16ο συνέδριο Prodexpo για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με χορηγό την Ναυτεμπορική και το naftemporiki.gr, ο τρόπος που θα δομηθεί ο νέος φόρος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Θα είναι όμως, όπως είπε, πιο αναλογικός και δίκαιος καθώς κατά την άποψη της κυβέρνησης ο ΕΝΦΙΑ έχει κλείσει τον κύκλο του.

Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και σε όλες τις αποφάσεις για τα φορολογικά θα προηγηθεί διάλογος. Αναγνώρισε μάλιστα την ανάγκη για σταθερό φορολογικό σύστημα προκειμένου να γίνουν επενδύσεις από ξένους επενδυτές, «επενδύσεις με διαφάνεια», όπως τόνισε.

Μιλώντας για την δημόσια ακίνητη περιουσία, ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε και ανέφερε το παράδειγμα του υπουργείου Οικονομικών που πληρώνει ετησίως περί τα 24 εκατ. ευρώ ενοίκια για τη στέγασή του, τη στιγμή που υπάρχουν κενά δημόσια κτήρια.

«Όλα αυτά θα αλλάξουν» επεσήμανε, ενώ υποσχέθηκε νέο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων με βάση την εμπορική τους αξία που θα αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, Κτηματολόγιο και Περιουσιολόγιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς και πλήρη μηχανογράφηση των εφοριών που όπως χαρακτηριστικά είπε θα «κλείσουν» για τους πολίτες οι οποίοι θα κάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με ηλεκτρονικό τρόπο.

Πηγή: Ναυτεμπορική