Εισαγγελική έρευνα και στην Ελλάδα για το «λογισμικό-απάτη» της Volkswagen

volkswagen-boksbagen-autokinito

Κατόπιν σχετικής εντολής της εισαγγελίας, θα διεξαχθεί και στην Ελλάδα έρευνα για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα με το λογισμικό-απάτη της Volkswagen που επέτρεπε την παραποίηση των μετρήσεων για τις εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το Reuters.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζήτησε από τρεις αντιπροσώπους της Volkswagen στην Ελλάδα να δώσουν στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων ντίζελ με το ένοχο λογισμικό.

«Ο εισαγγελέας ερευνά πιθανές ποινικές ευθύνες που συνδέονται με την εισαγωγή οχημάτων που φέρουν το εν λόγω λογισμικό» δήλωσε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

«Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι στην Ευρώπη της δημοκρατίας ισχύουν οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί απ όλα τα κράτη-μέλη και όχι ο νόμος του ισχυρού», δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε χτες το απόγευμα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το σκάνδαλο Volkswagen.

Αν εξακολουθεί να λειτουργεί άνομα και ατιμώρητα η γερμανική οικονομική ελίτ, τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής θα πει κι ο ελληνικός λαός «εσείς δεν είστε που μας καταγγέλλετε για διαφθορά και κάνετε χειρότερα;».

Στην παρέμβασή του, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ, όπως και όλη η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, πρότεινε να περάσει ο έλεγχος και η επιβολή κυρώσεων για υποθέσεις όπως της Volkswagen στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού τα κράτη μέλη και εν προκειμένω η Γερμανία φάνηκαν αδύναμοι να τηρήσουν τους νόμους.