Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Ιράν από λάθος

ΦΩΤΟ: EPA

ΦΩΤΟ: EPA

Ένας αριθμός από πυραύλους cruise που εκτοξεύτηκαν από το ρωσικό στόλο της Κασπίας, συνετρίβησαν εντός της Επικράτειας του Ιράν, αναφέρει το CNN, επικαλούμενοι δύο αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η παρακολούθηση των ρωσικών επιχειρήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες στρατού και ασφάλειας έχει καταλήξει ότι τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι συνετρίβησαν, την ώρα που διέσχιζαν τον ιρανικό εναέριο χώρο.

Κατά την ίδια πηγή, ένας από τους αξιωματούχους εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρχουν θύματα, αλλά ο άλλος δήλωσε ότι αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό.

Χτυπούν απροειδοποίητα, απρόβλεπτη η δράση τους λένε οι ΗΠΑ
Η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους cruise κατά στόχων στη Συρία χωρίς καμία προειδοποίηση, δήλωσε την Πέμπτης ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ, περιγράφοντας μία τάση για απρόβλεπτη στρατιωτική δράση που μπορεί να οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, όπως αναφέρει το Reuters.

«Παρατηρούμε όλο και πιο αντιεπαγγελματική συμπεριφορά από τις ρωσικές δυνάμεις. Παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο… εκτόξευσαν πυραύλους cruise από την Κασπία χωρίς προειδοποίηση», είπε ο Κάρτερ μετά τις διεργασίες των μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Την Τετάρτη η Μόσχα δήλωσε ότι τα πλοία της στην Κασπία εξαπέλυσαν κατά στόχων στην Συρία μπαράζ πυραύλων, οι οποίοι διένυσαν μία απόσταση σχεδόν 1.500 χιλιομέτρων πάνω από το Ιράν και το Ιράκ πριν πλήξουν τους στόχους τους.

Οι ΗΠΑ έχουν παραδεχθεί ότι τα αεροσκάφη της συμμαχίας της οποίας ηγούνται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία τουλάχιστον σε μία περίπτωση, για να αποφύγουν «στενές επαφές» με ρωσικά μαχητικά. Κατά τον Κάρτερ, έφτασαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ.

Αν και η Ουάσιγκτον αρνείται κάθε συνεργασία με τη Μόσχα στη Συρία, το Πεντάγωνο αναζητά μία συμφωνία με τους Ρώσους όσον αφορά τις επιχειρησιακές διαδικασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των πιλότων.

Μεγάλη αντεπίθεση των δυνάμεων του Ασαντ
Ο συριακός στρατός, ενισχυμένος από τα ρωσικά πλήγματα από αέρος, ενεπλάκη σε σκληρές μάχες με αντάρτες για τον έλεγχο ενός υψώματος κοντά στο παραλιακό προπύργιο του Ασαντ, όπως ανέφεραν τόσο αντικαθεστωτικές πηγές όσο και ανεξάρτητοι φορείς που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Συρία.

Η σύγκρουση επικεντρώθηκε γύρω από την Τζουμπ αλ Αχμαρ, μία περιοχή κοντά στην Λατάκια, που αν καταληφθεί θα επιτρέψει στον στρατό να πλήξει πιο αποτελεσματικά θέσεις των ανταρτών από το υψίπεδο του Γκαμπ.

Οπως είπε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραμί Αμπντουλραχμάν, «η σύγκρουση εντείνεται στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Τζουμπ αλ Αχμαρ, με κάποια κέρδη για τον στρατό αλλά χωρίς καθοριστική προέλαση ως τώρα».

Οι αντάρτες είχαν καταλάβει την περιοχή στα τέλη Ιουλίου, μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της επαρχίας της Ιντλίμπ. Δικές τους πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο στρατός με ρωσική αεροπορική υποστήριξη έπληξε θέσεις των ανταρτών στην Σάλμ, βορειοανατολικά της Λατάκια, ένα ακόμη μείζον σημείο αντιπαράθεσης των δύο πλευρών.

«Η περιοχή δέχεται καθημερινά επιθέσεις αλλά δεν έχουμε δει πριν αυτή την πυκνότητα, με πυρά βαρέων όλμων και πυροβολικού, καθώς και ρωσικούς βομβαρδισμούς των θέσεών μας», δήλωσε σχετικά ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χιφνάουι, εκ μέρους της αντάρτικης ομάδας Αχφάρ αλ Σαμ.