Συνεργασία με τους γείτονες αλλά χωρίς υποχωρήσεις το μήνυμα του ΠτΔ για το προσφυγικό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ο καθορισμός των συνόρων ανήκει στα κράτη μέλη και δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση σε αυτό ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Ε.Ε. και τα γειτονικά κράτη για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Κατά την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Frontex πρέπει να μετατραπεί σε ευρωπαική δύναμη.

Ο κ. Άσελμπορν, ο οποίος είχε προηγουμένως διευρυμένη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου, είπε ότι σε 8 ημέρες θα λειτουργήσει το κέντρο υποδοχής (hot spot) στη Λέσβο και συνολικά θα εγκατασταθούν 5 τέτοια κλεντρα στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό για να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είπε ο Λουξεμβούργιος υπουργός, να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίήσης για να ξέρουμε ποιός χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μαξίμου, ο κ. Ασελμπορν είπε ότι ήταν πολλύ δυναμική, έφυγα πιό αισιόδοξος και λάβαμε το μήνυμα: Η ΕΕ δεν θέλει να ασκήσει επιτροπεία στην Ελλάδα, θέλει να βοηθήσει γιατί η λύση του προβλήματος δεν θα είναι εθνική άλλά ευρωπαική

Τόσο ο κ. Άσελμπορν όσο και ο Πρόεδρος της Δημομρατίας, τόνισαν την ανάγκη αλληλεγγύης  στην Ευρώπη και ο Λουξεμβούργιος υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι η προσφυγική κρίση ή θα λυθεί ή θα πλήξει βαριά την ΕΕ. Προέβλεψε δε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό κλίμα θά κρατήσει μια δεκαετία.