«Παράθυρο» για επέμβαση σε Ιράκ – Αφγανιστάν, εάν της ζητηθεί, ανοίγει η Ρωσία

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Μόνον η Συρία έχει ζητήσει άμεση στρατιωτική επέμβαση από πλευράς Ρωσίας σε επίσημο κυβερνητικό επίπεδο, ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Πρόσθεσε δε ότι εάν ανάλογα αιτήματα για άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας και σε άλλες χώρες φθάσουν από ξένες κυβερνήσεις, την απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Ιράκ, όπως και στο Αφγανιστάν, ωστόσο οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών δεν έχουν ζητήσει άμεση στρατιωτική υποστήριξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φιλική προς το σιιτικό Ιράν κυβέρνηση του Ιράκ έχει εκφραστεί θετικά για το ενδεχόμενο άμεσης ρωσικής εμπλοκής στη μάχη κατά του σουνιτικού Ισλαμικού Κράτους και στο ιρακινό έδαφος, ωστόσο δεν έχει απευθύνει επίσημο αίτημα για τέτοια δράση από πλευράς Ρωσίας.

Ρωσία, Ιράν, Ιράκ και Συρία έχουν συστήσει στη Βαγδάτη κοινό πληροφοριακό κέντρο για την πάλη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για πρόπλασμα στενότερης στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων αυτών χωρών.